Hoogwerker cursus
Het hoogwerker certificaat halen? Dat kan bij ARBO centrum. Met ons hoogwerker certificaat kan je gegarandeerd veilig aan het werk met alle categorieën (1a, 1b, 3a en 3b) hoogwerker. Behaal je hoogwerker certificaat in 1 dag.
Beschikbaar op locatie van ARBO centrum of bij jou op locatie.
Offerte aanvragen?
- Inclusief gratis (digitaal) ARBO-certificaat
- Inclusief gratis cursusboek of e-book
- 20+ vestigingen
- Hoogwerker certificaat verlengen
- Binnen een dagdeel je certificaat
- 5 jaar geldig
- Geschikt voor iedereen
- Binnen één dag je certificaat
- 5 jaar geldig
- Hoogwerker cursus met eigen groep
- 5 jaar geldig
- Flexibiliteit locatiekeuze
- Één categorie per cursus
- Internationaal erkend
- 5 jaar geldig
- Geschikt voor iedereen
- Cursus op de zaterdag
- 5 jaar geldig
- Geschikt voor Engelse sprekenden
- Binnen één dag je certificaat
- 5 jaar geldig
- Geschikt voor Pools sprekenden
- Binnen één dag je certificaat
- 5 jaar geldig
- Geschikt voor Spaans sprekenden
- Binnen één dag je certificaat
- 5 jaar geldig
Hoogwerker examen talen
Wij bieden hoogwerker cursussen aan in het Nederlands, Engels, Spaans en Pools. We hebben gekwalificeerde instructeurs voor elke taal. De examens zijn ook beschikbaar in de gekozen taal.
Op zoek naar valbeveiliging?
De naam “valbeveiliging” in combinatie met “werken op hoogte” zegt eigenlijk al genoeg. Een val in tijdens werken op hoogte is zeer gevaarlijk en kan zelfs fataal zijn. Valbeveiliging redt letterlijk levens.
Altijd bij jou in de buurt!
Met 20+ vestigingen door heel Nederland zitten wij altijd bij jou in de buurt. Benieuwd naar onze locaties? Hieronder vind je een duidelijke lijst met alle adressen.
Waarom de hoogwerker opleiding bij ARBO centrum?
Het volgen van een hoogwerker cursus zorgt ervoor dat het bedienen van een hoogwerker veilig en capabel kan gebeuren. Dit is belangrijk, want aan het bedienen van een hoogwerker zijn uiteraard risico’s verbonden. Omdat er op (grote) hoogte wordt gewerkt, is het van cruciaal belang dat dit gebeurt met het oog op de eigen veiligheid en die van de omgeving. De juiste kennis van het werken met een hoogwerker draagt bij aan het creëren van een veiligere werkomgeving en voorkomt schade en ongelukken.
Een hoogwerker opleiding kan worden gevolgd door iedereen die op een hoogwerker gaat werken. Wordt de hoogwerker cursus met succes afgerond, dan wordt het hoogwerker certificaat behaald. Met het hoogwerker certificaat kunnen bedieners van hoogwerkers aantonen dat zij over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken om veilig en bewust te werken.
- In 1 dag je (verplichte) certificaat
- Verlengen in slechts een halve dag
- In meerdere talen beschikbaar
- Snel een cursus of groepstraining beschikbaar door heel Nederland
- Meer dan 2.000 cursisten per maand
- >95% slagingspercentage
- Ontwikkeld door ervaren professionals
- Dé expert in hoogwerker veiligheidsopleidingen
Populaire hoogwerker cursussen bij ARBO centrum
Prijs op aanvraag
Deze bedrijven gingen je voor:
Hoe ziet de cursus veilig werken met de hoogwerker eruit?
De Arbowet verplicht werkgevers om personeel gedegen instructies te geven zodat er veilig gewerkt kan worden. Werken op hoogte wordt door de Arbowet gedefinieerd als werken op 2,5 meter hoogte of hoger. Vandaar dat er een aparte hoogwerker cursus bestaat, die specifiek ingaat op de aandachtspunten en risico’s die komen kijken bij het werken met een hoogwerker.
De cursus veilig werken met de hoogwerker bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. De geleerde theorie kan op de cursusdag direct in de praktijk worden gebracht. In de hoogwerker theorie komt alle stof aan bod die bedieners van hoogwerkers dienen te kennen om veilig, capabel en verantwoord te kunnen werken. In de hoogwerker praktijk wordt deze kennis vervolgens in realistische situaties geoefend en tijdens het examen getoetst.
Programma van een hoogwerker cursusdag
De inhoud van de hoogwerker theorie ziet er als volgt uit:
- Veiligheid A.I. 14 en Arbowet
- Typen en modellen
- Inspectie voor het gebruik
- Veiligheidseisen m.b.t. het gebruik
- Selectievolgorde
- Definitie en inzetbaarheid hoogwerkers
De hoogwerker praktijk toetst cursisten op de volgende onderdelen:
- Bewustwording van gevaren en risico’s
- Bewegingen van het hefvlak
- Visuele inspectie van de hoogwerker
- Functietest
- Praktijkoefeningen
- Uitvoeringsafhankelijke oefeningen
De cursus veilig werken met de hoogwerker eindigt met het hoogwerker examen. Wordt het hoogwerker examen met goed gevolg afgelegd, ontvangt de cursist het hoogwerker certificaat. Ook het examen bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Deze twee examens worden na elkaar afgelegd. Het hoogwerker examen wordt afgelegd na het volgen van de cursus. Het is dus mogelijk om in een dag het examen te halen.
Toch liever een groepstraining?
Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.
Is een hoogwerker certificaat verplicht?
De Arbo wetgeving is duidelijk: bedieners van voertuigen en hulpmiddelen, moeten te allen tijde aan kunnen tonen dat zij capabel en bevoegd zijn om deze voertuigen en hulpmiddelen te bedienen. Het behalen van een hoogwerker certificaat is niet expliciet verplicht gesteld, echter is het wel de beste manier om aan te tonen dat de benodigde kennis en vaardigheden aanwezig zijn. Ook vragen veel werkgevers en opdrachtgevers expliciet naar het certificaat. Veilig werken met een hoogwerker wordt op deze manier gegarandeerd.
ARBO centrum biedt passende opleidingen voor het bedienen van alle soorten voertuigen en hulpmiddelen. Wie naast het hoogwerker certificaat ook nog andere certificaten wil behalen, kan hiervoor bij ons terecht. Denk onder andere aan het heftruck certificaat, reachtruck certificaat, maar ook opleidingen voor VCA en BHV.
✓ Hoogwerker opleiding leestip: Is een hoogwerker certificaat verplicht?
Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig?
Het hoogwerker certificaat is 5 jaar geldig. Na 5 jaar zal er een herhalingscursus moeten worden gevolgd om de geldigheid met opnieuw 5 jaar te verlengen. Het hoogwerker examen kan in verschillende categorieën worden afgelegd. Voor hoogwerker categorieën 1a, 1b, 3a en 3b is er een passende cursus veilig werken met de hoogwerker.
- Categorie 1A Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers
- Categorie 1B Telescoop/kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger of chassis en spinhoogwerkers met stempels.
- Categorie 3A Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften.
- Categorie 3B Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers
Een hoogwerker opleiding voor iedereen
Iedereen, ongeacht ervaring ja of nee, kan bij ons het hoogwerker certificaat halen. Wij bieden een passende hoogwerker opleiding voor beginners en gevorderden. Alle hoogwerker opleidingen zijn gebaseerd en voldoen aan de Nederlandse wet- en richtlijnen. Voor vragen of inschrijven voor het hoogwerker certificaat kan contact met ons worden opgenomen.
Altijd een vestiging in de buurt
Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!
1822 BX Alkmaar
1013 CX Amsterdam
7317 AW Apeldoorn
6831 AH Arnhem
4823 AG Breda
2495 AJ Den Haag
6716 AE Ede
5684 PL Best
5684 PH Best
7812 VZ Emmen
4206 CK Gorinchem
9791 LX Ten Boer
7554 NP Hengelo
8211 AK Lelystad
6218 AV Maastricht
3862 CG Nijkerk
6603 AZ Wijchen
2908 LK Capelle a/d IJssel
3992 LL Houten
5928LA Venlo
5804 CL Venray
2742 RG Waddinxveen
8471 ZW Wolvega
2718 RB Zoetermeer
8013 RV Zwolle
Veelgestelde vragen
Categorie 1A: verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers
Categorie 1B: telescoop/kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger of chassis en spinhoogwerkers met stempels
Categorie 3A: zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften
Categorie 3B: zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers
Deze is geldig voor de volgende categorieën:
Categorie 1A: Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers
Categorie 1B: Telescoop-/ kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerker op chassis of spinhoogwerkers met stempels.
Categorie 3A: Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften.
Categorie 3B: Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers
Het antwoord op de vraag of een hoogwerker certificaat verplicht is, behoeft wellicht enige uitleg. De wet stelt het hebben van een hoogwerker certificaat niet verplicht. Echter, een hoogwerker bedienen mag alleen wanneer de bediener hiervan bewezen voldoende is opgeleid en over kennis van de risico’s, gevaren en regels beschikt. De Arbowet verplicht werkgevers namelijk om hun personeel (en ingehuurde zzp’ers) voldoende te instrueren.
Het antwoord is vijf jaar. Dit betekent dat medewerkers (ook ZZP’ers) na het behalen van hun certificaat vijf jaar lang kunnen aantonen dat zij aan de eisen voldoen. Daarna zal er opnieuw examen moeten worden gedaan om het certificaat weer te halen. Ook dan wordt het certificaat afgegeven met een geldigheidsduur van vijf jaar.
Vanaf achttien jaar mag je een hoogwerker besturen. Hiervoor hoef je geen (auto)rijbewijs te hebben. Waarom zou je? Het gaat immers om het besturen van een hoogwerker, niet het rijden hiermee. Wel een belangrijk punt om in de gaten te houden: er zijn diverse typen hoogwerkers. Sommige hoogwerkers kunnen zelfstandig verreden worden. Hiervoor heb je wel een rijbewijs nodig. Het kan dus zijn dat je een hoogwerker mag besturen, maar niet mag verrijden tenzij je al een rijbewijs hebt.
Wanneer heb je een hoogwerker certificaat nodig? Het antwoord op deze vraag kan niet eenvoudiger zijn: wanneer je werkt op een hoogwerker. Zo simpel is het. Wie de wet erop naslaat, vindt dit echter nergens terug. Daarom willen wij dit eenvoudige antwoord toch verder toelichten. Want hoe zit het dan precies?
Het verschil tussen een hoogwerker cursus van IPAF en een basis hoogwerker cursus is eigenlijk dat de IPAF opleiding wordt afgesloten met een Palcard. Deze Palcard is internationaal geldig. Echter is het IPAF certificaat / Palcard maar geldig voor één categorie hoogwerker. Men dient per categorie hoogwerker een IPAF certificaat / Palcard te halen.
De volgende categorieën zijn er binnen de hoogwerkers:
categorie 1A
Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers
categorie 1B:
telescoop- en kniktelescoophoogwerkers voorzien van stempels, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerkers op chassis of spinhoogwerkers met stempels.
categorie 3A:
Dit zijn zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften
categorie 3B:
Dit zijn zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.
Nee, valbeveiliging op een hoogwerker is niet verplicht. Ja, het wordt zeker geadviseerd!
Kort maar krachtig zal je misschien denken. Maar nee, schijn bedriegt, er komt veel meer bij kijken dan dit korte antwoord op een toch regelmatig gestelde vraag.
SOG is een opleiding van het SSVV (stichting samenwerken voor veiligheid).
SOG is een opleiding voor het bedienen van een hoogwerker die van toepassing is op een bedrijf wat risicovol werk verricht in de (petro-) chemische industrie, de maritieme industrie en de industriële reiniging. SOG is alleen verplicht voor bedrijven die onder een bepaald kwaliteitsmanagement of samenwerkingsverband vallen, bv Deltalings, VNCI (branche organisatie chemie), VNPI( Petro chemie), SIR (Reiniging).
Ben je niet werkzaam in deze branches, dan kun je ook gewoon een basis hoogwerker certificaat halen welke geschikt is voor alle categorieën hoogwerkers.
Voor alle werktuigen geldt dat de medewerker gedegen instructie gehad moet hebben, dit moet aantoonbaar zijn. Bijvoorbeeld met één van onze certificaten. Iedereen vanaf 18 jaar (en een geldig certificaat) mag een hoogwerker besturen.
Vervelend dat jij je certificaat kwijt bent! Maar het kan gebeuren. Het is belangrijk zo snel mogelijk een nieuwe (digitale) pas bij ons aan te vragen.
Aanvragen van een nieuwe (digitale) pas of digitaal certificaat kan via de mail.
Heb jij je certificaat niet bij ons gehaald? Dan kunnen wij je helaas niet helpen bij het aanvragen van een nieuwe.