Veilig werken langs de weg

Veilig werken langs de weg dankzij onze opleiding Ben je wegenbouwer, asfalteur, kabellegger, wegenreiniger of werk je in een andere functie op of langs de weg? Dan ben je verplicht een opleiding veilig werken langs de weg te volgen. Het werken op en langs wegen brengt namelijk risico’s met zich mee.

Direct aanmelden

Loading...

Groepsopleiding?

Zowel bij jullie of bij ons in mogelijk. Bekijk hieronder alle mogelijkheden.

Toch liever een groepstraining?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Veilig werken langs de weg

Ben je wegenbouwer, asfalteur, kabellegger, wegenreiniger of werk je in een andere functie op of langs de weg? Dan ben je verplicht een opleiding ‘veilig werken langs de weg’ te volgen. Het werken op en langs wegen brengt namelijk risico’s met zich mee. Voor jou als wegwerker, maar ook voor de weggebruiker. Jij moet weten hoe je met deze risico’s moet omgaan en hoe je moet reageren op incorrect of onvoorspelbaar handelen van weggebruikers.

Bij het uitvoeren van je werkzaamheden brengen je werkplek en werkomgeving risico’s met zich mee.

 

Het risico dat er een aanrijding plaatsvindt tijdens werkzaamheden op of langs de weg is groot, het kan van levensbelang zijn dat je precies weet welke veiligheids- en verkeersmaatregelen je kunt treffen om de kans op aanrijden verkleinen.

 

De werknemer, werkgever en wegbeheerder hebben daarin ieder een eigen taak en verantwoordelijkheid. De maatregelen en de verantwoordelijkheden zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet, de Arbo-wet en in het Burgerlijk Wetboek. Het CROW heeft op basis hiervan richtlijnen opgesteld voor werken in uitvoering langs wegen. Voor de Arbeidsinspectie gelden de CROW-richtlijnen als norm.

 

In 1 dag het certificaat ‘veilig werken langs de weg halen? Dat kan! Op één van de tien vestigingen van ARBOcentrum.nl of incompany op uw locatie. De herhalingscursus wordt in een dagdeel gegeven.

 

Bij ARBO centrum volg je een eendaagse opleiding, waarbij je leert veilig en verantwoord om te gaan met wegafzettingen, hoe je de verkeersveiligheid van weggebruikers kunt bevorderen en verkeershinder kunt beperken. De opleiding is opgebouwd volgens de richtlijnen van de CROW en is geschikt voor zowel leidinggevenden als uitvoerend personeel die binnen hun functie te maken hebben met werken langs de weg. Het certificaat ‘veilig werken langs de weg’ is het bewijs dat een medewerker beschikt over alle theoretische en praktische kennis om veilig en verantwoord te kunnen werken langs de weg. ARBOcentrum biedt een goede opleiding voor iedereen die werkt langs de weg. Hierdoor voldoet u als werkgever aan de eisen die de Arbo-wet aan u stelt.

Volg de cursus op een van de locaties van ARBO centrum

De eendaagse cursussen worden gegeven, door een instructeur van ARBO centrum op één van onze vestigingen verspreidt door Nederland. Wil je een opleiding ‘veilig werken langs de weg ‘ voor je personeel in eigen huis volgen? Geen probleem. Wij komen graag op jouw locatie langs om onze kennis en ervaring te delen met je werknemers en zo te zorgen dat op een veilige, juiste en verantwoorde manier wordt gewerkt.

Inhoud van de cursus veilig werken langs de weg

De cursusdag begint met een theoriegedeelte, gevolgd door het praktijkgedeelte. Daarin worden de vaardigheden onder begeleiding van onze deskundige instructeurs geoefend.

 

Je leert de risico’s van werkzaamheden in de openbare ruimte (niet-autosnelwegen en wegen binnen de bebouwde kom), hoe je deze risico’s kunt beperken in nagebootste situaties uit de praktijk. Deze situaties mogen de cursisten zelf aandragen en overleggen met de instructeur. Ook leer je materialen gebruiken en kennen welke van toepassing zijn om de situatie op en langs de weg zo veilig mogelijk te maken.

 

Wanneer er voor zowel theorie als praktijk een voldoende wordt gehaald, ontvangt de cursist aan het einde van de dag het certificaat ‘veilig werken langs de weg’. Dat diploma is 5 jaar geldig. De cursisten leren tijdens de opleiding alle voorschriften te volgen en veilig en verantwoord te werken langs de weg.

Goed opgeleid door ARBO centrum

ARBO centrum is een snel groeiend bedrijf dat opleidingen verzorgt voor het bedienen van heftrucksreachtruckshoogwerkersrolsteigers en verreikers. Daarnaast bieden we veiligheidscursussen aan, zoals BHV en EHBO.

 

Kijk op onze website naar het ruime aanbod aan cursussen en opleidingen.

Veelgestelde vragen

Accordion Content

Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO centrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.

Om veilig te werken langs de weg, is het belangrijk dat de kleding voldoet aan de eisen als bepaald in de NEN 47 (klasse 3)1. Er dient kleding met retro-reflecterende strepen gedragen te worden, die een goede zichtbaarheid in het donker garandeert. De reflecterende strepen zorgen ervoor dat licht van (auto)lampen wordt gereflecteerd en de drager van de kleding duidelijk zichtbaar is.

Lees meer

Accordion Content

Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.

Accordion Content

In eerste instantie zal men wellicht denken: nee. Dat is ten dele waar. De cursus veilig werken langs de weg is niet verplicht. Het certificaat veilig werken langs de weg echter wel.

Dit is een voortvloeisel uit de Arbowet. De Arbowet stelt namelijk dat werkgevers verplicht zijn om te zorgen voor zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Zeker ook met het oog op veiligheid. Werknemers zijn op hun beurt verplicht om aan te kunnen tonen dat zij over voldoende kennis beschikken om hun werkzaamheden veilig en verantwoord uit te voeren. Werknemers dienen dit te faciliteren.

Lees meer

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Read More
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Arnhem
ArnhemMeer informatie
Read More
Arnhemsestraatweg 33
6881 ND Velp
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Read More
Violierenplein 101
7329 DR Apeldoorn
Borger
BorgerMeer informatie
Read More
Molenstraat 3
9531 CH Borger
Breda
BredaMeer informatie
Read More
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Den Haag
Den HaagMeer informatie
Read More
Junostraat 6
2516 BR Den Haag
Drachten
DrachtenMeer informatie
Read More
De Boeg 12
9206 BB Drachten
Ede (hoofdkantoor)
Ede (hoofdkantoor)Meer informatie
Read More
Galvanistraat 14-1
6716 AE Ede
Eindhoven
EindhovenMeer informatie
Read More
De Maas 24
5684 PL Best
Garderen
GarderenMeer informatie
Read More
Putterweg 56 02
3886 PD Garderen
Geleen
GeleenMeer informatie
Read More
Herenhof 2
6162 EB Geleen
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Read More
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Read More
Eestumerweg 39
9792 RB Ten Post
Hengelo
HengeloMeer informatie
Read More
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Hoofddorp
HoofddorpMeer informatie
Read More
Schuilenburg 3
2135 GJ Hoofddorp
Kapelle
KapelleMeer informatie
Read More
Smokkelhoekweg 10
4421JH Kapelle
Lelystad
LelystadMeer informatie
Read More
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Nijmegen (BHV)
Nijmegen (BHV)Meer informatie
Read More
Sint Maartenstraat 34
6661 DA Elst
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Read More
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Ridderkerk
RidderkerkMeer informatie
Read More
Rembrandtweg 257
2981 CZ Ridderkerk
Sneek
SneekMeer informatie
Read More
Smidsstraat 8
8601 WB Sneek
Soest
SoestMeer informatie
Read More
Willaertstraat 49c
3766 CP Soest
Spijkenisse
SpijkenisseMeer informatie
Read More
Hofweg 1
3208 LE Spijkenisse
Utrecht
UtrechtMeer informatie
Read More
Ringveste 3-B
3992 DD Houten
Venray
VenrayMeer informatie
Read More
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waalwijk
WaalwijkMeer informatie
Read More
Industrieweg 90c
5145 PW Waalwijk
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Read More
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Read More
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle
Previous
Next

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
6242
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2155
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
30
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
74421
cursisten