VCA cursus

Wil je je kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid vergroten, of ben je op zoek naar de juiste certificering om aan de vereisten te voldoen? Dan is onze VCA cursus iets voor jou. Of je nu uit persoonlijke interesse komt of omdat het een vereiste is voor je werk, in deze cursus leer je de basis van veiligheid en neem je deel aan trainingen en examens om je VCA-certificering te behalen. Hieronder vind je een overzicht van ons aanbod en wat je kunt verwachten tijdens een VCA cursus en examen

8.8
Klanttevredenheid

16174 beoordelingen

Button gratis cursusboek

VCA diploma check

Check de echtheid van een certificaat

Zoek je een VCA locatie in de buurt?

Check hier alle VCA locaties

VCA diploma

Alles over VCA diploma

Wil je je kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid vergroten, of ben je op zoek naar de juiste certificering om aan de vereisten te voldoen? Dan is onze VCA cursus iets voor jou. Of je nu uit persoonlijke interesse komt of omdat het een vereiste is voor je werk, in deze cursus leer je de basis van veiligheid en neem je deel aan trainingen en examens om je VCA-certificering te behalen. Hieronder vind je een overzicht van ons aanbod en wat je kunt verwachten tijdens een VCA cursus en examen

VCA cursus en veiligheidsmaatregelen

De VCA cursus begint met het begrip van de basisprincipes van veiligheid. Je leert over de wet- en regelgeving met betrekking tot veiligheid op de werkplek, evenals de risico’s die hiermee gepaard gaan. Daarnaast leer je hoe je veiligheidsmaatregelen kunt nemen om ongevallen te voorkomen en welke rol iedereen binnen een organisatie speelt bij het handhaven van veiligheid.

Een belangrijk onderdeel van de VCA cursus is het begrip van risicomanagement. Je leert hoe je risico’s kunt identificeren en beoordelen en hoe je passende maatregelen kunt nemen om deze risico’s te minimaliseren. Dit omvat het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het naleven van veiligheidsprocedures en het herkennen van gevaarlijke situaties.

Naast het begrijpen van de basisprincipes van veiligheid en risicomanagement, richt de VCA training zich ook op het belang van communicatie en samenwerking op de werkvloer. Door effectieve communicatie kunnen werknemers beter op elkaar afstemmen en risico’s sneller signaleren en aanpakken. Samenwerking speelt een cruciale rol bij het waarborgen van een veilige werkomgeving, aangezien collega’s elkaar kunnen ondersteunen en aanvullen in het naleven van veiligheidsvoorschriften.

Voordelen van het behalen van een VCA certificaat

Het voltooien van een VCA cursus heeft vele voordelen. Ten eerste verbetert het je kennis en begrip van veiligheid op de werkplek, waardoor je bewuster wordt van mogelijke gevaren en beter in staat bent om deze te vermijden. Dit zorgt voor een veiligere werkomgeving voor zowel jou als je collega’s.

Daarnaast kan het voltooien van een VCA cursus je carrièremogelijkheden vergroten. Veel werkgevers hechten veel waarde aan VCA-certificering en beschouwen dit als een vereiste voor bepaalde functies. Met een VCA-certificaat op zak, heb je dus een streepje voor op andere sollicitanten en kun je jouw kansen op werk vergroten.

Een ander voordeel van het behalen van een VCA certificaat is dat het je zelfvertrouwen op de werkvloer kan vergroten. Door de kennis die je tijdens de cursus opdoet, voel je je beter voorbereid en weet je hoe je op een veilige manier kunt handelen in verschillende situaties. Dit kan leiden tot meer zelfverzekerdheid in je werk en een groter gevoel van eigenwaarde.

Bovendien kan het volgen van een VCA cursus een positieve invloed hebben op de algehele veiligheidscultuur binnen een organisatie. Wanneer meer werknemers VCA-gecertificeerd zijn, wordt veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid en wordt het makkelijker om veiligheidsprotocollen en -richtlijnen te handhaven. Dit draagt bij aan een veiligere en gezondere werkomgeving voor iedere.

Verschillende VCA-certificeringen

Er zijn verschillende niveaus van VCA-certificering die je kunt behalen, afhankelijk van je ervaring en functie. Het basisniveau is de VCA Basis certificering, die de basisprincipes van veiligheid behandelt. Dit certificaat is geschikt voor iedereen die werkzaam is in een risicovolle omgeving.

Daarnaast zijn er specifieke VCA-certificeringen beschikbaar, zoals de VCA VOL certificering voor leidinggevenden en de VCA VIL-VCU certificering voor intercedenten en leidinggevenden bij uitzendorganisaties. Deze certificeringen zijn bedoeld voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van anderen.

Hoe ziet een VCA examen eruit?

Het VCA-examen bestaat uit meerkeuze- en matrixvragen die je kennis en begrip van veiligheid op de werkplek testen. Het aantal vragen en de duur van het examen kunnen per certificeringsniveau verschillen.

Om te slagen voor het VCA-examen, moet je een bepaald minimumaantal vragen correct beantwoorden. De exacte slaagnorm kan variëren, dus het is belangrijk om de specifieke exameneisen van je gekozen certificeringsniveau te controleren.

Er zijn verschillende certificeringsniveaus binnen het VCA-programma, waaronder VCA Basis, VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) en VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden). Elk niveau richt zich op specifieke taken en verantwoordelijkheden binnen een organisatie, variërend van operationele medewerkers tot leidinggevenden en intercedenten.

Veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Het verschil tussen VCA basis en VCA VOL schuilt in de aard van de werkzaamheden en functie van de werknemer. VCA basis en VCA VOL zijn voor een groot gedeelte gelijk. Ze behandelen dezelfde stof op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Waar de B-VCA stopt, gaat VCA-VOL echter verder. Dit heeft te maken met de extra verantwoordelijkheden die komen kijken bij functies waarvoor VCA-VOL nodig is. VCA-VOL is er voor operationeel leidinggevenden. In de VCA cursus zal dit ook duidelijk worden.

VCA-basis ook wel B-VCA VCA genoemd is een diploma dat aantoont dat je veilig en duurzaam kunt werken. De VCA basis cursus is bedoeld voor iedereen die nog niet eerder een VCA basis cursus heeft gevolgd of van wie het certificaat is verlopen. Ben je geen leidinggevende en niet actief als ZZP-er, dan is een VCA-basis certificaat voldoende. Een VCA-basis certificaat heeft een geldigheid van 10 jaar.

Lees meer

De geldigheid van VCA-certificering van bedrijven en die van VCA-certificaten van medewerkers is verschillend. In principe kent een VCA-certificering van een bedrijf geen vooraf vastgestelde geldigheid. Echter, het bedrijf zal elk jaar een audit moeten ondergaan.
De geldigheid van het VCA certificaat voor werknemers/zzp’ers bedraagt momenteel 10 jaar. Wanneer het certificaat bijna verloopt, kun je opnieuw examen doen. Slaag je wederom, dan ontvang je opnieuw een VCA certificaat met een geldigheid van 10 jaar.

Steeds meer werkgevers stellen het hebben van een VCA-certificaat verplicht. Of dit verplicht is, is aan de werkgever zelf om te bepalen. 

In principe kun je er vanuit gaan dat VCA verplicht is in de sectoren waarin deze gewoonlijk wordt toegepast (petrochemische bedrijven, chemische industrie, elektrotechnische sector, farmaceutische industrie, bouwkundige bedrijven, civiele techniek, schildersbedrijven, steigerbouw, werktuigbouwkunde, vrachtvervoer, groenvoorziening, technische sector en verkeersregelaars).

Meer lezen

Een VCA examen is een toets waar alle theorie van de VCA-basis, VCA-VOL of VIL-VCU in voor kan komen. Door het halen van dit examen geef je aan dat je beschikt over de VCA kennis en krijg je een VCA certificaat met een geldigheid van 10 jaar.

Bij ARBO centrum verlenen wij onze VCA cursussen in vele talen. De VCA examens kunnen in meerdere talen worden afgenomen. De VCA-basis kan in het: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Russisch, Pools, Litouws, Hongaars, Roemeens & Turks. Niet-standaardtalen: Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks moeten apart worden aangevraagd en zijn om deze reden €30,- per kandidaat extra. De VCA VOL examens kunnen in het Duits, Engels & Frans worden afgenomen.

Een VCA-VOL cursus duurt even lang als een VCA-basis en VIL-VCU cursus. Een VCA cursusdag begint om 8.30 uur met de VCA theorie, in de middag heb je pauze onder het genot van een door ons verzorgde lunch. Na de pauze gaat het VCA theorie gedeelte weer verder en dat duurt tot ongeveer 16.00 uur. Vervolgens wordt het VCA examen uitsluitend om half 5 afgenomen en na de examen is de VCA cursusdag ten einde.

Lees meer

Er is geen minimale VCA leeftijd. Alle werknemers en zelfstandigen mogen deelnemen aan een VCA cursus en mogen VCA-examen doen. Wanneer zij slagen, ontvangen zij een volwaardig VCA-certificaat met een geldigheid van tien jaar.

De kosten van het maken van het VCA examen bedragen 75 euro. Dit geldt zowel voor het VCA-B als het VCA-VOL en het VIL-VCU examen. De kosten van het examen zijn inclusief het ontvangen van het VCA-certificaat en de bijbehorende pas. De pas kun je altijd bij je dragen om aan te tonen dat je jouw certificaat hebt.

Je kunt bij ARBO centrum ook een VCA cursus en VCA examen met elkaar combineren. Wie een VCA cursus volgt, heeft een zeer hoge slagingskans voor het examen. Bij ons ligt het slagingspercentage op meer dan 95%.

Wie slaagt voor het VCA-examen ontvangt een VCA-certificaat en VCA pasje. Dit is een officiële ARBO-pas. Het is aan te raden om deze pas te allen tijde bij je te dragen. Daar is deze ook voor bedoeld. Met de pas kun je namelijk altijd aantonen dat je in het bezit bent van een geldig VCA-certificaat.

In tegenstelling tot veel andere certificaten, kan het VCA-certificaat niet worden verlengd. Wanneer je VCA verloopt, zul je opnieuw examen moeten doen en wellicht opnieuw en VCA cursus moeten volgen. Dit heeft te maken met de eisen van veiligheid.

Een VCA-certificaat is 10 jaar geldig. In deze tien jaar kunnen er veranderingen plaatsvinden. Nieuwe regelgeving en nieuwe inzichten kunnen ervoor zorgen dat het VCA examen na tien jaar is veranderd. 

Wie het VCA VOL certificaat wil halen, hoeft niet eerst in het bezit te zijn van een basis VCA certificaat. Je kunt dus direct het VCA VOL certificaat halen. Dit is mogelijk omdat de inhoud van het VCA VOL examen voor een deel gelijk is aan dat van VCA basis.

Met andere woorden: wie examen doet voor VCA VOL wordt automatisch ook getest op kennis van VCA basis. Het VCA VOL examen voegt hier extra vragen aan toe, die betrekking hebben op kennis en verantwoordelijkheden voor leidinggevenden. 

Wanneer je operationeel leidinggevende wilt worden, zul je jouw VCA VOL certificaat moeten halen. Dit zal vrijwel zonder uitzondering worden verplicht door je werkgever of opdrachtgever. Vergroot je kansen door een VCA cursus te volgen.

Het is niet zo dat je een VCA VOL certificaat moet halen om kans te maken op promotie. Ook zonder VCA VOL kun je met je werkgever of opdrachtgever een nieuwe functie (als leidinggevende) overeenkomen. Het is dan wel zaak om je VCA VOL certificaat te behalen voordat je aan je nieuwe functie begint.

Meer lezen

Code 95 VCA is een regulier VCA-certificaat aangevuld met Code 95 bepaling. Code 95 is verplicht voor sommige beroepschauffeurs.
 

Als je actief bent als beroepschauffeur ben je verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur aan CCV nascholing te volgen. Wanneer je dit niet doet, is het niet mogelijk om je chauffeursdiploma te verlengen.

Meer lezen