Inhoud VCA cursus

In veel verschillende sectoren en beroepen is het hebben van het VCA certificaat verplicht. Dit certificaat kun je behalen door het volgen van een VCA cursus. Maar hoe werkt dit precies en wat is de inhoud van een VCA cursus? Wij leggen het je graag uit.

Inhoud van de VCA cursus is afhankelijk van de vorm

De inhoud van de VCA cursus is afhankelijk van de vorm. Voor werknemers zijn er namelijk drie soorten VCA cursussen mogelijk: VCA basisVCA VOL en VIL VCU. De VCA basiscursus is de meest voorkomende cursus. Dit is namelijk de VCA cursus bedoeld voor alle uitvoerende medewerkers in sectoren en beroepen waar VCA de norm vormt. De VCA VOL cursus is in wezen dezelfde cursus, maar dan toegespitst op leidinggevende medewerkers. De VIL VCU cursus ten slotte, is bedoeld voor intercedenten. Ook zij dienen namelijk kennis te hebben van VCA, zodat zij de juiste kandidaten kunnen selecteren.

 

De inhoud van elke van de drie VCA cursussen is dus afgestemd op de praktijk en de bijbehorende eisen en behoeften. Zo leert men op de VCA VOL cursus niet alleen wat belangrijk is voor de eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van het team waarvoor je verantwoordelijk bent. Cursisten van de VIL VCU cursus leren meer over de werkgevers kant van VCA.

Is de inhoud van de VCA cursus per sector verschillend?

VCA wordt gebruikt in tal van sectoren en beroepen. Van schilders tot medewerkers in de petrochemie en van wegwerkers tot heftruckchauffeurs. Is de inhoud van de VCA cursus per sector verschillend? Een stuk minder dan je wellicht denkt. Natuurlijk wordt er bij elke cursus zo veel mogelijk rekening gehouden met de betreffende sector. Helemaal wanneer het een in-company cursus betreft is er ruimte voor sectorspecifieke voorbeelden. De VCA cursus is over het algemeen echter voor iedereen grotendeels hetzelfde.

 

VCA gaat namelijk niet concreet over het uitvoeren van je functie. Daarvoor zijn andere (veiligheids)trainingen bedoeld. De inhoud van de VCA cursus is erop gericht om je werk uit te voeren met het oog op veiligheid. Daarom behandelt deze belangrijke algemene punten op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid. De cursus leert je om bewust stil te staan bij veiligheid en risico’s tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Kies jouw VCA cursus bij ARBO centrum.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »