Deze week je examen halen?


Check beschikbaarheid

VCA cursus

Heb je een vraag? +31 (0)88 - 123 0 888
ARBO centrum is hét adres voor een goede VCA cursus. Een cursus over de Veiligheid-, gezondheid- en milieu-Checklist Aannemers. Een belangrijke toetsing en certificering voor bedrijven, die veilig willen werken met aandacht voor de gezondheid en het milieu.

Het VCA-certificaat is verplicht gesteld voor steeds meer werkgevers, opdrachtgevers en aannemers. Moet ook jouw organisatie aan de strenge richtlijnen voldoen? Een VCA cursus bij ARBO centrum is dan de ideale keuze. Maak een keuze uit onze basiscursus, VOL cursus, VCA VIL VCU of het VCA-examen.


Wat is VCA?

Wat is VCA en waarom is dit voor jouw organisatie belangrijk? De VCA betekenis staat voor de Veiligheid-, gezondheid- en milieu-Check voor Aannemers. Het is de belangrijke certificering voor aannemers, om te voldoen aan de strikte richtlijnen die er gelden.

De cursus en certificering zijn er voor aannemers in branches met verhoogde risico’s. Je kunt dan denken aan:

Bovendien geldt de VCA-verplichting voor andere technische branches, zoals die van schilders, isolatiebedrijven, de brandweer, transport, logistiek, steigerbouw, reiniging, straling en bedrijven die conserveren.


Is VCA verplicht voor werknemers?

De wet is heel duidelijk: het is verplicht om veilig te werken. Je kunt echter zelf bepalen hoe je met jouw organisatie voldoet aan die belangrijke verplichting. Een VCA-cursus is voor veel ondernemers de ideale keuze, om aan te tonen dat medewerkers instructies hebben gehad om veilig en gezond te werken. Bovendien zijn zij dankzij de cursus op de hoogte van risico’s op de werkvloer.

Is de VCA verplicht? Nee, er is geen VCA verplicht voor werknemers. Wel is het de normale methode om te voldoen aan de wettelijke verplichting om veilig te werken. Met name opdrachtgevers vereisen vaak een VCA-certificaat. Bovendien voldoet jouw organisatie daarmee aan de richtlijnen tijdens een controle door de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).


Het VCA examen

Het VCA examen doen en benieuwd naar de mogelijkheden daarvoor? We zetten er een paar op een rij:

Medewerkers mogen het VCA examen halen zonder de VCA cursus. Normaal gesproken kiezen bedrijven voor de combinatie van een cursus en het examen, om de kans zo groot mogelijk te maken dat alle medewerkers hun certificaat halen.


VCA proefexamen

Oefenen met het examen? Dan is een VCA proefexamen de juiste keuze. Om het VCA examen te oefenen. Met vragen zoals die ook tijdens het officiële examen aan bod komen. Op dezelfde manier gesteld, om alvast te wennen aan de vraagstelling en om de kans op succesvol afronden door medewerkers zo groot mogelijk te maken.

Ook tijdens onze VCA cursus worden er proefexamens gemaakt, zodat je goed voorbereid aan jouw VCA examen kan gaan beginnen.


VCA cursus kosten

Benieuwd naar de kosten van een VCA cursus, op basis van een cursus en het officiële examen? Dankzij onze scherpe VCA prijs betaal je een laag bedrag om met een complete afdeling of alle medewerkers deel te nemen. De ideale manier om netjes te voldoen aan de wettelijke richtlijn om veilig te werken. Ook in-company beschikbaar, voor een VCA cursus op locatie.


Veelgestelde vragen


Vanaf welke leeftijd mag je een heftruck, reachtruck of hoogwerker besturen?

Voor de verschillende werktuigen gelden verschillende leeftijden. Hieronder een kort overzicht:

Minimale leeftijd om een heftruck, reachtruck, stapelaar, en EPT te besturen
Vanaf 16 jaar – certificaat, rijden onder structureel toezicht.
Vanaf 18 jaar – certificaat, zelfstandig werken

Minimale leeftijd om een hoogwerker te besturen
Vanaf 18 jaar

Voor alle werktuigen geldt dat de medewerker gedegen instructie gehad moet hebben, dit moet aantoonbaar zijn. Bijvoorbeeld met één van onze certificaten.

Minimum leeftijd VCA diploma
Met dit certificaat kunnen aannemers aantonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. VCA maakt de aannemers bewust van de veiligheid op de werkvloer. Je mag officieel werken vanaf je 14e , dus hanteert ARBO centrum voor de deelname aan een VCA cursus of examen, een minimale leeftijd van 14 jaar.

Minimum leeftijd BHV certificaat
De minimale leeftijd voor het volgen van een BHV basiscursus of BHV herhalingscursus is 16 jaar. Een BHV-diploma is bij ons 1 jaar geldig.

Lees meer

Hoe lang duurt de cursus?

De basiscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 15.30.

De herhalingscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 12.00.

BHV: van 08.30 - 15.30

VCA cursus zonder examen: van 08.00 tot 16.00

VCA cursus inclusief examen: van 8.00 tot 17.30

Lees meer

Wanneer kan ik een cursus volgen?

Op de pagina 'direct aanmelden' vind je alle cursusdata voor de komende periode.

Lees meer

Hoe kan ik me voorbereiden op een cursus?

Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO centrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.

Wil je toch een idee krijgen van wat je ongeveer zou kunnen verwachten tijdens een officieel examen? Dan kun je een proefexamen volgen en testen of jij klaar bent voor het theorie-examen. Je ontvangt direct je cijfer per mail.
VCA:
Voor het VCA-examen raden wij u aan om voorafgaand aan de cursus het VCA lesboek goed door te nemen. Het lesboek is bij ons te verkrijgen voor €34,75.

Lees meer


Gerelateerde cursussen