Deze week je examen halen?


Check beschikbaarheid

VCA cursus

Heb je een vraag? +31 (0)88 - 123 0 888
Veilig werken? Volg een VCA cursus

ARBO centrum is de opleider voor jouw VCA cursus. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid, milieu- Checklist Aannemers. Tijdens deze VCA cursus worden bedrijven getoetst en gecertificeerd op hun kennis van veiligheid, gezondheid en milieu. Door het toenemende aantal werkgevers, opdrachtgevers en aannemers is het VCA certificaat verplicht gesteld. Je kunt bij ARBO centrum terecht voor een VCA basiscursusVCA VOL cursusVCA examen en VCA VIL VCU.

VCA cursus voor aannemers in risicovolle branches

Met het certificaat VCA VOL certificaat van ARBO centrum kunnen aannemers aantonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. De VCA VOL cursus maakt de aannemers bewust van de veiligheid op de werkvloer. De VCA cursus is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in een branche met een risicovolle omgeving. Voorbeelden van branches met een verhoogd risico:

Is een VCA cursus verplicht?

Verplicht veilig werken is vastgelegd in de wet, maar het volgen van een VCA cursus is niet per definitie verplicht. Wanneer je in het bezit bent van een VCA certificaat kun je echter wel aantonen dat je geïnstrueerd bent op het gebied van veilig en gezond werken en dus op de hoogte bent van alle risico’s op de werkvloer. De Inspectie SZW voert regelmatig controles uit met betrekking tot veilig en gezond werken. Indien een bedrijf niet aan de richtlijnen voldoet, kan dit leiden tot hoge boetes. Veel opdrachtgevers eisen dan ook een VCA certificaat, waarmee ze aan kunnen tonen dat een werknemer goed is geïnstrueerd.

De veiligheid op de werkvloer verbeteren met een VCA opleiding

Iedere werknemer wil aan het einde van de werkdag weer gezond naar huis. Om ongevallen te voorkomen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je de juiste instructies hebt gekregen om veilig aan het werk te kunnen. Uiteindelijk zijn zowel werkgever als werknemer verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Daarom is het goed dat een VCA cursus door een opdrachtgever verplicht wordt gesteld.

Waarom is een VCA cursus belangrijk?

Je bewust zijn van de veiligheid op de werkvloer is belangrijk omdat hiermee een groot deel van de bedrijfsongevallen voorkomen kan worden. Een bedrijfsongeval kan veel kosten of zelfs ernstig lichamelijk letsel met zich meebrengen. Wanneer je als medewerker of leidinggevende een VCA cursus hebt behaald ben je op de hoogte van relevante regelgeving op veiligheidsgebied. Je veiligheidsbewustzijn wordt hiermee vergroot en de kans dat je door onwetendheid betrokken zult zijn bij een ongeval wordt verkleind.

De VCA cursussen worden op alle vestigingen van ARBO centrum verzorgd. Wil je meer informatie over de cursussen, neem dan gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen


Hoe lang duurt de cursus?

De basiscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 15.30.

De herhalingscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 12.00.

BHV: van 08.30 - 15.30

VCA cursus zonder examen: van 08.00 tot 16.00

VCA cursus inclusief examen: van 8.00 tot 17.30

Wanneer kan ik een cursus volgen?

Op de pagina 'direct aanmelden' vind je alle cursusdata voor de komende periode.

Hoe kan ik me voorbereiden op een cursus?

Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO opleidingscentrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.

Wil je toch een idee krijgen van wat je ongeveer zou kunnen verwachten tijdens een officieel examen? Dan kun je een proefexamen volgen en testen of jij klaar bent voor het theorie-examen. Je ontvangt direct je cijfer per mail.
VCA:
Voor het VCA-examen raden wij u aan om voorafgaand aan de cursus het VCA lesboek goed door te nemen. Het lesboek is bij ons te verkrijgen voor €34,75.


Gerelateerde cursussen