BHV plan

BHV is onmisbaar op de werkvloer. Elk bedrijf met vaste werknemers in dienst is verplicht om minimaal één werknemer op te leiden tot BHV’er. Een BHV’er is een bedrijfshulpverlener. BHV’ers zijn de belangrijkste personen in de organisatie op het moment dat er een ongeval plaatsvindt, of er sprake is van een calamiteit.

Informatie aanvragen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Is een BHV plan verplicht?

BHV is dus verplicht voor elke organisatie met werknemers in dienst. Maar is dan ook een BHV plan verplicht? Ja. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een BHV plan te maken dat beschrijft en vastlegt hoe bedrijfshulpverlening is geregeld in het bedrijf. Houdt een bedrijf zich niet aan deze verplichting, dan riskeert het een boete.

 

 

Een BHV plan wordt echter niet alleen maar gemaakt omdat dit nu eenmaal verplicht is door de wet. Een goede werkgever geeft om de werknemers en wil dat iedereen zo veilig mogelijk is op de werkvloer. Niet alleen dat: wanneer er een ongeval plaatsvindt of er sprake is van een calamiteit, wil je als werkgever natuurlijk dat er een plan klaar ligt en dat BHV’ers weten wat zij moeten doen. Natuurlijk hebben BHV’ers middels een BHV cursus ervaring opgedaan en kunnen zij zelfstandig EHBO verlenen of handelen bij brand en een evacuatie.

 

 

De werkgever zet echter altijd de kaders uit. Daarom is een BHV plan zo belangrijk. Alleen met de juiste kennis kan er een goed BHV plan worden gemaakt. Een plan dat BHV’ers en medewerkers houvast biedt. Kennis en vaardigheden komen het beste tot hun recht wanneer mensen in staat zijn om deze ook maximaal te gebruiken. Een BHV plan zorgt hiervoor. Wanneer het plan in werking treedt, weet men wat er moet gaan gebeuren, waarom dit gaat gebeuren en hoe dit gaat gebeuren.

Wanneer is een BHV plan verplicht?

Een BHV plan is dus verplicht, maar geldt dat altijd? Wanneer is een BHV plan verplicht? Organisaties zonder medewerkers in loondienst zijn bijvoorbeeld niet verplicht om BHV’ers op te leiden. Dan lijkt het voor de hand te liggen dat diezelfde organisaties ook geen BHV plan hoeven te hebben. Zonder BHV’ers heb je immers ook geen plan nodig. Een BHV plan is voor deze organisaties die beschikken over een brandmeldinstallatie verplicht. 

Wat staat er in een BHV plan?

Wat staat er in een BHV plan? Een BHV plan bevat onder meer dus de instructies voor een ontruiming. Een ontruimingsplan is dus een onderdeel van een groter plan: het BHV plan. Het BHV plan is in vrijwel alle gevallen behoorlijk omvangrijk. Hoe omvangrijk is onder andere afhankelijk van de grootte van de organisatie, maar ook de branche, de risico’s en meer.

 

De onderstaande voorbeelden geven een behoorlijk compleet beeld van wat er in een BHV plan staat. Dit is echter nog geen volledige weergave. Uiteindelijk is het ook voor een deel bedrijfsafhankelijk om te bepalen wat er wel en niet in het plan wordt opgenomen. Naast enkele onderdelen die in elk plan aanwezig dienen te zijn, staat het organisaties vrij om naar wens nog meer belangrijke onderdelen op te nemen. Dit kunnen onderdelen zijn die heel specifiek zijn voor het bedrijf in kwestie.

 

Gebouw- en installatiebeschrijving: om goed met BHV te kunnen werken, is het natuurlijk cruciaal dat iedereen weet hoe het pand precies in elkaar steekt. Waar bevinden zich vluchtroutes? Waar zijn de blusmiddelen? Welke technische ruimten zijn er en wat gebeurt er in die ruimtes? Al dit soort vragen worden beantwoord in de gebouw- en installatiebeschrijving.

 

Duidelijke taakbeschrijving: wie doet wat? Wie heeft welke verantwoordelijkheden? In het BHV plan staat de rol van de directie, het personeel en de BHV’ers beschreven tijdens een calamiteit of ontruiming. Ook worden de bevoegdheden beschreven.

 

RI&E: in de RI&E (risico inventarisatie en evaluatie) zijn alle bekende risico’s in de organisatie beschreven (op het gebied van veiligheid en gezondheid). Het BHV plan en de RI&E zijn nauw aan elkaar verwant. In het BHV plan staat beschreven welke handelingen er nodig zijn bij de in de RI&E beschreven risico’s. Wat zijn de protocollen en wie heeft welke verantwoordelijkheden?

 

Borging: wat doet het bedrijf om de veiligheid te borgen? Het BHV plan is geen preventieplan, maar beschrijft wel de ambitie en visie van het bedrijf om te streven naar maximale veiligheid. Afspraken, doelen, materialen en voorzieningen die hierbij passen, worden in het BHV plan beschreven.

 

EHBO: wanneer er sprake is van een bedrijfsongeval of een calamiteit, moet er vaak EHBO worden verleend. In dit gedeelte van het BHV plan wordt beschreven wie de BHV’ers zijn, hoe zij zijn opgeleid, alsmede hun functiebeschrijving. Hun werkzaamheden en verantwoordelijkheden bij het verlenen van eerste hulp, het bestrijden van branden en het uitvoeren van evacuaties zijn beschreven.

Graag gebeld worden voor informatie?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Hoe ziet de BHV plan van ARBO centrum eruit?

Veel organisaties bieden een BHV cursus aan. ARBO centrum doet dit ook, maar gaat ook een stap verder. Want BHV werkt alleen optimaal met een echt goed BHV plan. Daarom helpen wij jouw bedrijf met een BHV plan. Na contact met een van onze veiligheidskundige maakt hij een plan die volledig aansluit op jouw bedrijf.

 

 

Samen met een van onze veiligheidskundige bepalen jullie wat er in jou BHV plan moet staan.

Voorbeeld BHV plan

Vaak wordt ervoor gekozen om zo’n voorbeeld BHV plan te gebruiken voor het schrijven van een eigen plan. Dat is mogelijk: een goed BHV plan biedt een goede leidraad. Vergeet echter niet dat elk plan zeer specifiek is geschreven voor een individueel bedrijf. Wat voor bedrijf A een goed BHV plan is, hoeft dit niet automatisch ook voor bedrijf B te zijn. Daarom is het laten maken van een BHV plan voor jouw organisatie de beste keuze.

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
10091
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2400
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
21
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
141976
cursisten
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.