VCA verbodsborden

VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden en zijn te herkennen aan de witte ondergrond met rode rand en rode diagonale streep. Op het witte vlak staat een zwart symbool dat het verbod aanduidt.

Welke VCA verboden zijn er?

Dat is heel breed. Op een bouwplaats gebeurt van alles en er zijn behoorlijk wat onveilige situaties.

We noemen een aantal verboden hieronder.

 

Verboden te roken
Wordt er gewerkt met brandbare stoffen, dan is roken altijd verboden. Maar eigenlijk is dit een inkoppertje, want sinds 1 januari 2022 geldt een rookverbod in iedere werkomgeving. Ook buiten, dus ook op de bouwplaats.

Verboden toegang voor onbevoegden
Zie je dit bord? Dan mag je alleen het terrein betreden als je er daadwerkelijk wat te zoeken hebt. Bijvoorbeeld wanneer je werkt op het terrein. Op een bouwterrein is veel activiteit. Er wordt met zware machines gewerkt en met zware materialen. Zeer onveilig dus voor mensen die onvoldoende kennis hebben. Of er gewoon niets te zoeken hebben.

Verboden met water te blussen
Zie je brand of vuur? Dan denk je het eerste aan blussen met water. Toch kan dit niet altijd. Er zijn situaties waarbij het sterk af te raden is om met water te blussen, bijvoorbeeld bij elektrische apparatuur. Apparatuur raakt zwaar beschadigd. Er kan zelfs kortsluiting ontstaan. En er zijn situaties waarbij het absoluut verboden is om te blussen met water. Bij vloeibare stoffen en olie kunnen steekvlammen ontstaan. Of de brand kan zich uitbreiden.

Geen drinkwater
Zie je dit bord bij een watertappunt? Dan betekent dit dat je absoluut niet mag drinken van het water. Dit komt vaak voor bij waterleidingen en watertappunten die niet zijn aangesloten op een drinkwaterinstallatie.  Drink je water dat ongeschikt is voor consumptie? Dan kan je hier ernstig ziek van worden.

 

Benieuwd naar alle verbodsborden? Die vind je hier 

Belangrijk

Bezoek je een bouwplaats? Of ben je in de buurt van een bouwplaats of andere VCA locatie? Let goed op de borden, want ze zijn er niet voor niets.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.