Veilig werken langs de weg kleding

Veilig werken langs de weg verdient natuurlijk altijd prioriteit. Niet voor niets biedt ARBO centrum een cursus veilig werken langs de weg. In deze cursus leer je alles wat belangrijk is om werkzaamheden langs de weg veilig uit te kunnen voeren. Voor jezelf, voor collega’s en voor omstanders en verkeersdeelnemers. Andersom werkt ook: je leert situaties en gedragingen van anderen herkennen en vervolgens juist te handelen om jezelf veilig te houden. Maar je kunt natuurlijk nog zoveel kennis opdoen: zonder de juiste kleding kan veiligheid nooit gegarandeerd worden. Welke kleding past bij veilig werken langs de weg?

Dit is de kleding die je draagt om veilig langs de weg te werken

Om veilig te werken langs de weg, is het belangrijk dat de kleding voldoet aan de eisen als bepaald in de NEN 47 (klasse 3)1. Er dient kleding met retro-reflecterende strepen gedragen te worden, die een goede zichtbaarheid in het donker garandeert. De reflecterende strepen zorgen ervoor dat licht van (auto)lampen wordt gereflecteerd en de drager van de kleding duidelijk zichtbaar is.

 

Deze kleding dient uiteraard als overkleding gedragen te worden. Je hebt keuze uit een overall, of een losse broek en hes/jas. De kleding is altijd in een felle kleur (doorgaans oranje) uitgevoerd om ook zonder de reflecterende strepen goed zichtbaar te zijn.

Overige kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen

Met duidelijke signaalkleding alleen ben je er wellicht nog niet. Afhankelijk van de locatie waarop gewerkt wordt, kunnen er nog extra PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) worden verlangd of verplicht worden gesteld. Denk aan veiligheidsschoenen, veiligheidshandschoenen of een veiligheidsbril. In veel beroepen en situaties maken deze PBM onderdeel uit van de kleding om veilig te werken langs de weg.

Meer weten?

Wil je meer weten over veilig werken langs de weg en de kleding die je dient te dragen, geeft je dan op voor de cursus. Voor het aanschaffen van kleding kun je terecht bij ARBO winkel.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.