Waar moet veiligheidskleding aan voldoen?

Loop jij risico in jouw beroep? Werk je in de bouw of misschien in een laboratorium?

Wat je beroep ook is: zodra er kans is op letsel of ongelukken tijdens het uitvoeren van je werk, dan draag je veiligheidskleding.

 

Waar moet deze veiligheidskleding aan voldoen? Alle veiligheidskleding heeft tenminste een CE-markering. CE staat voor Conformité Européenne, oftewel conform Europese regelgeving. In deze regelgeving zijn in Europees verband alle normen voor veiligheidskleding vastgelegd.

Uiteraard zijn de eisen afhankelijk van welk beroep je uitoefent

De eisen zijn afhankelijk van je beroep. Want werk je als brandweerman- of vrouw, dan draag je kleding en schoenen die je beschermen tegen hitte en vlammen. De moderne kleding van brandweermannen bestaat uit Nomex en Aramide. Stoffen die bestand zijn tegen extreme hitte.

 

Werk je met chemische stoffen? Dan draag je kleding die zogenaamd chemicaliën resistent is. Het belangrijkste is dat je kleding beschermt tegen kleine spatten van vloeibare chemicaliën. De afstotende fluorcarbon finish op een laboratoriumjas voorkomt dat waterige zuren in het stof trekken. Belangrijk om te weten is dat genoemde kleding slechts bescherming biedt tegen chemische stoffen die vooraf zijn getest. En dat in de praktijk voor verschillende chemicaliën verschillende typen veiligheidskleding nodig zijn.

Een ander verhaal wordt het als je werkt in de bouw of in de bosbouw.

Werk je in de bouw? In de bouw gelden behoorlijk wat eisen voor veiligheidskleding. Je werkt vaak onder gevaarlijke omstandigheden, zoals op grote hoogte. Je werkt vaak buiten. Je werkt met zware materialen. Kleding en schoenen moeten daarom niet alleen stevig zijn, maar ook beschermen tegen kou en hitte. De kleur van helmen en jassen geeft aan wat ieders functie is op de bouwplaats.

 

Ben je bosbouwwerker en werk je bijvoorbeeld met kettingzagen? Jouw beschermende kleding bevat snijbescherming. Verder geeft jouw kleding je maximale bewegingsvrijheid.

 

Ben je lasser? Dan werk je met kleding die beschermt tijdens het lassen. Beschermende kleding tijdens het lassen moet vooral brandvertragend zijn. Zoals een antistatisch lasoverall, helm en een schort, gemaakt van vuurdovend materiaal. Om je ogen en gezicht te beschermen draag je een laskap of slijphelm met opklapbaar lasvizier. Belangrijk is dat het vizier, open en gesloten, bescherming biedt tegen UV- en IR-stralen.

 

Onder alle omstandigheden is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent tijdens je werk. En daarom draag je liefst gele of oranje veiligheidskleding die is voorzien van reflecterende banden.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.