Welke valbeveiliging heb ik nodig?

Werken op hoogte brengt specifieke gevaren met zich mee. Het belangrijkste daarvan is het risico om te vallen. Gelukkig bestaat er valbeveiliging om dit risico te minimaliseren. De vraag is echter: welke valbeveiliging heb jij nodig voor jouw specifieke situatie? Laten we de verschillende opties eens onder de loep nemen.

Vaste systemen: leuningen en barrières

Wanneer je werkt op een vast platform, dak, loopbrug, of gelijkaardige structuur, zijn leuningen en barrières een uitstekende vorm van valbeveiliging. Ze creëren een fysieke barrière tussen jou en de rand/diepte, waardoor het risico op vallen wordt geminimaliseerd of zelfs onmogelijk wordt gemaakt.

Persoonlijke valbeveiliging: veiligheidsharnas

Persoonlijke valbeveiliging is vrijwel altijd een geschikte oplossing. Vaak ook verplicht. Zeker ook omdat vaste systemen niet overal (kunnen) worden gebruikt. Een veiligheidsharnas bestaat uit een harnas dat je draagt, een veiligheidslijn en een verankeringspunt.

 

Als je valt, zorgt dit systeem ervoor dat je veilig wordt opgevangen en dat de impact op je lichaam wordt verminderd.

Valbeveiliging voor gereedschap

Niet alleen mensen kunnen vallen, ook gereedschap kan een gevaar vormen als het van hoogte valt. Daarom is het belangrijk om valbeveiliging voor gereedschap te overwegen. Dit kunnen netten zijn die onder het werkgebied worden geplaatst, of koorden die gereedschap aan de werknemer of aan een vast punt bevestigen.

Reddingssystemen

Ondanks alle preventieve maatregelen kan het onder sommige omstandigheden gebeuren dat een werknemer toch valt. In dat geval is een reddingssysteem cruciaal. Dit is een systeem dat het mogelijk maakt om een gevallen werknemer snel en veilig naar beneden te brengen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.