Wanneer zijn veiligheidsschoenen versleten?

Veiligheidsschoenen zijn een onmisbaar onderdeel van je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Ze bieden bescherming tegen tal van potentiële gevaren op de werkplek, zoals scherpe voorwerpen, zware voorwerpen die op je voeten kunnen vallen, en zelfs gevaarlijke chemicaliën.

 

Net als alle werkkleding, hebben veiligheidsschoenen niet het eeuwige leven. Ze slijten en hun effectiviteit kan na verloop van tijd afnemen. Maar wanneer zijn je veiligheidsschoenen eigenlijk versleten? Dit zijn de dingen waar je op moet letten.

Inspecteer de buitenzool

Het eerste onderdeel dat je moet inspecteren, is de buitenzool van je veiligheidsschoenen. Dit is het deel dat in direct contact staat met de grond en is daarom onderhevig aan veel slijtage.

 

Zoek naar tekenen van slijtage, zoals scheuren, losse stukken, diepe sneden of afvlakking van het profiel. Een goed profiel is essentieel voor voldoende grip en stabiliteit op de werkvloer.

Controleer de beschermende elementen

Veiligheidsschoenen hebben vaak ingebouwde beschermende elementen, zoals een stalen neus of kevlar tussenzool. Deze elementen zijn ontworpen om je voeten te beschermen tegen zware voorwerpen en scherpe objecten.

 

Als de beschermende elementen zichtbaar beschadigd zijn, of als je ze kunt voelen door de binnenkant van de schoen, zijn je veiligheidsschoenen versleten en moeten ze vervangen worden.

Bekijk de binnenzool en voering

De binnenzool en de voering van je veiligheidsschoenen zorgen voor comfort en ondersteuning van je voet. Ze kunnen ook helpen om zweet af te voeren en je voeten droog te houden. Een versleten binnenzool of voering kan niet alleen ongemakkelijk zijn, maar kan ook leiden tot blaren en andere problemen. Als de binnenzool of voering versleten is, kan het tijd zijn om nieuwe veiligheidsschoenen aan te schaffen.

Ze moeten gewoon comfortabel blijven

Een laatste, maar zeer belangrijke indicator dat je veiligheidsschoenen aan vervanging toe zijn, is je comfort. Voelen je schoenen niet langer comfortabel aan? Krijg je blaren of voetpijn na een werkdag? Dit kunnen tekenen zijn dat je schoenen versleten zijn.

Je veiligheidsschoenen moeten comfortabel blijven. Dus ook als er geen sprake is van visuele slijtage, maar ze gewoon niet meer zo lekker lopen: dan zijn ze waarschijnlijk versleten.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.