Vanaf welke hoogte is valbeveiliging nodig?

Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Het belangrijkste risico is uiteraard het vallen. Om werknemers te beschermen die op hoogte werken, zijn er regels en normen ingesteld die het gebruik van valbeveiliging voorschrijven. Maar vanaf welke hoogte is valbeveiliging nodig? Dat is al eerder dan veel mensen denken.

De wettelijk vastgelegde hoogte

In Nederland is volgens de Arbowet valbeveiliging vereist bij werken op een hoogte van 2,5 meter of hoger. Dit betekent dat als er een risico bestaat dat iemand vanaf 2,5 meter of hoger kan vallen, er passende maatregelen moeten worden genomen om dit risico te beperken.

 

Het is belangrijk om te weten dat in sommige gevallen valbeveiliging ook op kleinere hoogte al verplicht is. Bijvoorbeeld wanneer je werkt boven gevaarlijke vloeistoffen of chemicaliën.

Kies de juiste valbeveiliging

Er zijn verschillende soorten valbeveiliging beschikbaar. De keuze van het juiste type hangt af van het werk dat je uitvoert. Enkele van de meest voorkomende soorten valbeveiliging zijn veiligheidsharnassen, veiligheidslijnen en leuningen. Ga altijd na welke valbeveiliging er voor jouw werkzaamheden benodigd is.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.