Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig?

Dat men voor het werken met bedrijfsvoertuigen in het bezit dient te zijn van een certificaat, is vaak algemeen bekend. Althans: veel werkgevers stellen dit verplicht om te voldoen aan de eisen van de wet. Het is namelijk wettelijk bepaald dat werkgevers moeten zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en werknemers voldoende onderricht moeten zijn voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. Met een certificaat kan men dit aantonen. Maar is een certificaat eenmaal behaald, dan is dit niet voor altijd geldig. Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig?

Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig? Vijf jaar

Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig? Het antwoord is vijf jaar. Dit betekent dat medewerkers (ook ZZP’ers) na het behalen van hun certificaat vijf jaar lang kunnen aantonen dat zij aan de eisen voldoen. Daarna zal er opnieuw examen moeten worden gedaan om het certificaat weer te halen. Ook dan wordt het certificaat afgegeven met een geldigheidsduur van vijf jaar.

 

Waarom is er gekozen voor een beperkte geldigheidsduur? Dit is gedaan met het oog op veiligheid. Daarbij is gekozen voor een duur van vijf jaar als verstandige en redelijke interval. Sommige medewerkers besturen dagelijks een hoogwerker, anderen doen dit sporadisch. In alle gevallen is het echter belangrijk dat de kennis, zeker op het gebied van veiligheid en risico’s, actueel blijft.

 

Door elke vijf jaar een herhalingscursus te volgen, weet men zeker dat medewerkers altijd beschikken over actuele kennis. Omdat regelgeving kan veranderen, is het mogelijk dat een herhalingscursus en het bijbehorende examen iets anders zijn dan dat zij vijf jaar daarvoor waren. Wie een herhalingscursus volgt, is dus automatisch weer up to date van de laatste ontwikkelingen.

Hoogwerker certificaat bij ARBO centrum behalen

Bij ARBO centrum kan zowel een hoogwerker cursus worden gevolgd als examen worden afgelegd om het hoogwerker certificaat te behalen. Ook voor herhalingscursussen en het opnieuw afleggen van het examen kan men bij onze vestigingen door bijna heel het land terecht.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou