Is een hoogwerker certificaat verplicht voor ZZP?

De Arbo wetgeving is duidelijk: bedieners van voertuigen en hulpmiddelen, moeten te allen tijde aan kunnen tonen dat zij capabel en bevoegd zijn om deze voertuigen en hulpmiddelen te bedienen. Dat geldt dus ook voor ZZP’ers.

 

Het behalen van een hoogwerker certificaat is niet expliciet verplicht gesteld, maar het is wel de beste manier om aan te tonen dat je over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt. 

 

Veel werkgevers en opdrachtgevers vragen expliciet naar het certificaat. Veilig werken met een hoogwerker wordt op deze manier gegarandeerd. Dus je kunt stellen dat een hoogwerker certificaat verplicht is. Daarmee is het ook automatisch verplicht voor ZZP’ers.

Waarom zou ik dan als ZZP-er een hoogwerker certificaat gaan halen?

Nergens staat dus in de wet dat het werken met een hoogwerker verplicht is. Om die reden kan je er als ZZP-er voor kiezen om te werken zonder certificaat.  Of dat nou zo verstandig is, is een tweede.  De wet verplicht werkgevers en werknemers namelijk wel om zorg te dragen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Het is wettelijk verplicht om aan te kunnen tonen dat je over voldoende kennis beschikt om veilig op (en met) een hoogwerker te kunnen werken. Reden dus om ook als ZZP-er je hoogwerker-certificaat te halen. 

 

Een tweede reden: vrijwel geen opdrachtgever zal jou in willen huren als je geen certificaat hebt. Dit omdat bedrijven zelf ook graag met certificaten willen werken.

Wat zijn de risico’s bij het werken met een hoogwerker?

Je werkt op hoogte. De hoogwerker is een zeer zwaar en krachtig voertuig.

 

Zijn gewicht en afmetingen zorgen ervoor dat de hoogwerker enorme schade aan kan richten wanneer deze verkeerd wordt gebruikt. 

Hoe ziet de cursus veilig werken met de hoogwerker eruit?

Werken op hoogte wordt door de Arbowet zo gedefinieerd als gewerkt wordt op twee-en-een-halve meter hoogte of hoger. De hoogwerker cursus gaat specifiek in op de aandachtspunten en risico’s die komen kijken bij het werken met een hoogwerker.

 

De cursus veilig werken met de hoogwerker bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Alle stof komt aan bod om veilig en verantwoord met de hoogwerker te kunnen werken. Tijdens het praktijkgedeelte wordt geoefend in realistische situaties. 

 

De cursus wordt afgesloten met een examen. Slaag je? Dan ontvang je het hoogwerker certificaat. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.