Is een hoogwerker een motorrijtuig?

Wat is een hoogwerker precies? Het is natuurlijk een bedrijfsvoertuig en hét voertuig om in veel gevallen goed en veilig op hoogte te kunnen werken. Maar is het een motorrijtuig? Het antwoord is ja. Een hoogwerker wordt aangemerkt als een motorrijtuig en dat heeft bepaalde gevolgen. Lees hier wat het precies inhoudt.

Waarom een hoogwerker wordt aangemerkt als een motorrijtuig

Wat een motorrijtuig wel en niet is, wordt in de wet beschreven. De beschrijving luidt: “motorrijtuigen: alle rij- of voertuigen, bestemd om anders dan langs spoorstaven over de grond te worden voortbewogen uitsluitend of mede door een mechanische kracht, op of aan het rij- of voertuig zelf aanwezig dan wel door elektrische tractie met stroomtoevoer van elders; als een deel daarvan wordt aangemerkt al hetgeen aan het rij- of voertuig is gekoppeld of na koppeling daarvan is losgemaakt of losgeraakt, zolang het nog niet buiten het verkeer tot stilstand is gekomen;”

Een behoorlijk omvangrijke omschrijving dus, maar je zult er een hoogwerker in kunnen herkennen. Niet iedereen realiseert zich dat een motorrijtuig niet hetzelfde is als een personenvoertuig. Een personenvoertuig is slechts één van de vele motorrijtuigen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Dat een hoogwerker een motorrijtuig is, heeft bepaalde gevolgen. Het voordeel is dat er geen problemen zijn om met een hoogwerker op de openbare weg te werken. Het betekent echter wél dat het voertuig minimaal WA-verzekerd moet zijn volgens de eisen van de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen). Let wel: dit geldt alleen voor zelfstandig rijdende hoogwerkers. Hoogwerkers op een aanhanger bijvoorbeeld, hebben geen eigen aandrijving en worden daarom dan ook niet gezien als een motorrijtuig.


Wij schreven zojuist al dat een motorrijtuig en een personenvoertuig verschillende categorieën zijn. Het feit dat een hoogwerker een motorrijtuig is, betekent niet dat je met een hoogwerker mag werken als je bijvoorbeeld je autorijbewijs hebt. Om met een hoogwerker te mogen werken, dien je in het bezit te zijn van het hoogwerkercertificaat.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou