Wat is een SOG diploma?

De SOG opleiding leidt je op tot het bedienen van een hoogwerker die gebruikt wordt in de petro (chemische) industrie, de maritieme industrie en de industriële reiniging.

De SOG opleiding is onderdeel van het SSVV (Stichting Samenwerken voor Veiligheid) en alleen verplicht voor bedrijven die vallen onder een bepaald kwaliteitsmanagement of samenwerkingsverband. Dat kunnen zijn: VNCI (brancheorganisatie chemie), VNPI (petrochemie) en SIR (reiniging). Werk je in een andere branche dan bovenstaande? Dan heb je geen SOG diploma nodig, maar volstaat een hoogwerkercursus.

Waarom het SOG diploma?

Het werken in de chemische industrie is risicovol. En het aantal bedrijfsongevallen is nog te hoog. De SOG cursus is speciaal ontwikkeld voor operationeel personeel dat specifieke en risicovolle taken uitvoert. De verwachting is dat bedrijfsongevallen zullen afnemen als meer mensen een SOG diploma hebben behaald.

De meerwaarde van het SOG diploma wordt vooral behaald in de samenwerking tussen personeel dat is opgeleid met de SOG cursus. Medewerkers zijn goed op elkaar ingesteld. Immers: er is een goede onderlinge communicatie. Omdat iedereen het examen heeft gehaald, is er veel kennis over noodzakelijke handelingen en hoe deze handelingen moeten worden uitgevoerd.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van de SOG cursus?

De SOG cursus bestaat uit 16 kwalificaties die zijn onderverdeeld in de onderstaande onderdelen:

  • Mobiele werktuigen met de kwalificaties valgevaar en beknelling;
  • Over het werken met gevaarlijke stoffen;
  • Richt zich op de gevaren van explosie, verstikking en het werken met gevaarlijke stoffen;
  • Verplaatsen van lasten. Behandeld wordt: vallende voorwerpen en beknelling;
  • Buitenwacht en onafhankelijke adembescherming. De nadruk ligt op de risico’s bij explosie en verstikking.


De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel.

Opname in het VCA register

Het SOG diploma wordt opgenomen in het VCA register. De examens worden gemaakt door de VCA examenbank. De distributie gebeurt door VCA Infra. Alleen erkende opleidingen kunnen contracten afsluiten met de VCA Infra. Zo is kwaliteit van het SOG diploma altijd gewaarborgd.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.