NEN 3140 groepstraining

Is in de branche waarin jouw organisatie actief is NEN 3140 van toepassing, dan zul je ervoor moeten zorgen dat er medewerkers zijn die in het bezit zijn van een NEN 3140 certificaat. Alleen medewerkers die NEN 3140 gecertificeerd zijn, mogen werkzaamheden aan elektrotechnische installaties uitvoeren. De handigste, snelste en voordeligste manier om ervoor te zorgen dat medewerkers in de organisatie hun NEN 3140 certificaat behalen, is door een groepstraining NEN 3140 te organiseren. ARBO centrum is je hiermee graag van dienst.

NEN 3140 groepstraining

Cursus specifiek met jullie groep

Het NEN 3140 certificaat komt in twee verschillende gradaties: NEN3140 VP en NEN 3140 VOP. VP staat voor “Vakbekwaam persoon” en VOP staat voor “Voldoende Onderricht Persoon.” Er is een verschil in inhoud van beide trainingen en dus ook in bevoegdheden. Zo mag een Voldoende Onderricht Persoon alleen werkzaamheden uitvoeren onder toezicht van een Vakbekwaam Persoon. In de organisatie zal dus in elk geval minimaal één medewerker met het VP certificaat moeten zijn.

 

Na het volgen van de NEN 3140 VOP basiscursus ben je in staat onder begeleiding of toezicht van een Vakbekwaam Persoon (VP) elektrotechnische werkzaamheden uit te voeren: je wordt benoemd tot Voldoende Onderricht Persoon (VOP). De NEN 3140 VOP basiscursus duurt één dag. Tijdens deze cursusdag leren onze gecertificeerde instructeurs je alle gevaren en risico’s die je moet kennen om veilig eenvoudige werkzaamheden aan elektrotechnische installaties uit te kunnen voeren. Ook leer je de gevaren en risico’s zoveel mogelijk te beperken. Wanneer je de basiscursus succesvol afrondt, ontvang je een NEN 3140 certificaat en ARBO pas. Deze documenten zijn drie jaar geldig.

 

De VP basiscursus is geschikt voor iedereen die werkzaamheden aan elektrotechnische installaties verricht of door de werkgever benoemd wil worden tot Vakbekwaam Persoon (VP) in het kader van de norm NEN 3140. Ook de basiscursus NEN 3140 VP bij ARBO centrum duurt één dag en de officiële documenten kennen eveneens een geldigheidsduur van drie jaar. Wie zelfstandig werkzaamheden aan elektrotechnische installaties wil uitvoeren, en dus niet afhankelijk wil zijn van begeleiding, dient het NEN 3140 VP certificaat te behalen. Overigens hoef je hiervoor niet eerst het VOP certificaat te behalen.

 

Let op! De prijzen van een basiscursus en een herhalingscursus zijn verschillend.

NEN 3140 groepstraining

1045,- vanaf prijs

Laatste inschrijving was vandaag om 10:38 voor de cursus Cursus VCA VOL incl. examen vanuit Zoetermeer.

Heb je een vraag?

Vragen over de NEN 3140 groepstraining?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

VCA in de installatietechniek

Groepstraining NEN 3140 versus individuele cursus

ARBO centrum biedt NEN 3140 cursussen op twee manieren aan. Zo kan er gekozen worden voor een individuele cursus, maar is ook een groepstraining NEN 3140 beschikbaar. Kies je voor een groepstraining NEN 3140 dan heb je daarbij ook de keuze om deze plaats te laten vinden op een cursuslocatie van ARBO centrum (wij hebben tientallen locaties door heel het land) of op je eigen locatie.

De voordelen van groepstraining NEN 3140

Wanneer er in de organisatie medewerkers zijn die hun NEN 3140 certificaat willen behalen, kunnen zij zich inschrijven voor een individuele cursus. Zij volgen dan een cursus onder leiding van een ervaren docent van ARBO centrum, samen met cursisten van andere organisaties. De cursus vindt plaats op een vooraf bepaalde datum waarop cursisten zich kunnen inschrijven.

 

Wanneer er slechts één of enkele cursisten uit de organisatie zijn, is inschrijving voor deze cursus de meest geschikte manier. Wanneer er echter grote animo is vanuit de organisatie, kan worden gedacht aan een groepstraining. Dit biedt diverse voordelen.

 

Eén van de voordelen van een groepstraining NEN 3140 zijn de lagere kosten. De kosten van een individuele NEN 3140 cursus beginnen bij 295 euro per deelnemer, exclusief BTW. Voor een groepstraining NEN 3140 berekenen wij een prijs op maat. Hiervoor kun je een offerte aanvragen.

 

Wanneer je kiest voor een groepstraining NEN 3140 weet je ook zeker dat alle medewerkers tegelijk hun NEN 3140 certificaat kunnen behalen. Zeker in bedrijven waar behoefte is aan een flinke capaciteit, is dit een groot voordeel. Daarbij profiteer je als organisatie ook nog eens van het feit dat iedere medewerker exact dezelfde cursus bij dezelfde docent volgt.

Waarom een NEN 3140 groepstraining bij ARBO centrum volgen?

De voordelen van een incompany

Bij een groepstraining NEN 3140 kun je kiezen voor een training op een locatie van ARBO centrum of een incompany training. Het grote voordeel van een incompany training is dat er kan worden ingespeeld op de concrete locatie en er voorbeelden kunnen worden gegeven direct uit het bedrijf. Met andere woorden: cursisten leren de kennis direct toepassen in de eigen werkomgeving. De veiligheid die middels de NEN 3140 wordt geborgd, is vrij algemeen van aard. In principe wordt er niet ingegaan op zeer specifieke elektrotechnische installaties. Echter: wanneer de training incompany plaatsvindt, kan hier wel voor gezorgd worden. De docent van ARBO centrum zal voorbeelden dan toespitsen op de praktijk en illustreren aan de hand van in de organisatie aanwezige installaties.

Hoe ziet de groepstraining NEN 3140 eruit?

Tijdens de NEN 3140 cursus leer je de gevaren en risico’s kennen die van toepassing zijn op het werken met elektrotechnische installaties. Je leert deze gevaren en risico’s beperken en elektrotechnische handelingen zelfstandig en veilig uitvoeren. Er wordt aandacht besteedt aan onder andere de volgende onderwerpen:

 

  • Elektrotechnische gevaren en ongelukken
  • Elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving
  • Veilig werken door deskundig personeel
  • Werken met een werkvergunning en schakelbericht

 

Vanwege de verschillende bevoegdheden is er wel een inhoudelijk verschil tussen de NEN 3140 VOP en VP groepstraining. De VP training is diepgaander omdat deze medewerkers traint om zelfstandig werkzaamheden uit te kunnen voeren. Medewerkers vanuit de organisatie die een groepstraining willen volgen, moeten dus gesplitst worden in twee groepen: medewerkers die de NEN 3140 VOP groepstraining volgen en medewerkers die de NEN 3140 VP groepstraining volgen.

 

Veelgestelde vragen

Accordion Content

Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.

Voer je geen werkzaamheden aan elektrische apparaten uit, dan heb je waarschijnlijk geen enkel idee waar het over gaat. NEN 3140 is een veiligheidsmaatregel voor het veilig werken met (en in de omgeving van) werkmiddelen in het laagspannings gebied. Even in heldere taal: handgereedschappen en alle apparaten die op normale netspanning werken. Deze apparaten dienen aan bepaalde veiligheidseisen te voldoen. Dit is omschreven in de NEN 3140 bepaling. Apparaten moeten ook periodiek gekeurd worden volgens de NEN 3140 richtlijnen.

Lees meer

Hoe lang is NEN 3140 geldig? Die vraag kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. Het kan namelijk gaan om de geldigheid van het certificaat dat medewerkers kunnen behalen, of om de geldigheid van de keuring van een apparaat. Om je zo volledig mogelijk te informeren, geven wij antwoord op beide vragen.

Lees meer

Wat is NEN 3140 VOP? “VOP” staat voor “Voldoende Onderricht Persoon”. Als Voldoende Onderricht Persoon heb je bewezen over gedegen kennis te beschikken op het gebied van NEN 3140 veiligheid. NEN 3140 kent bepalingen omtrent de veiligheid van elektrische installaties die werken op laagspanning. Het NEN 3140 VOP certificaat kun je alleen behalen door het volgen van een cursus. Wanneer je dit certificaat in je bezit hebt, mag je onder begeleiding van een collega met het VP certificaat werkzaamheden uitvoeren aan elektrische installaties op laagspanning.

Lees meer

NEN 3140 keuringen mogen alleen worden gedaan voor een gecertificeerde NEN 3140 keurmeester. 

Meer lezen

Accordion Content

Beroepen als elektrotechnicus, elektricien, elektromonteur, etc. brengen zeer zeker risico’s met zich mee. Ongevallen als brand, ontploffing, elektrische schokken of elektrische verbranding kunnen ernstig letsel veroorzaken. Met een beroep als deze, is het van belang dat er kennis is van een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en dat er dus NEN 3140 keuringen en inspecties worden gedaan.

Lees meer

Voor leken, maar zelfs voor professionals die werken met NEN-normen lijken de NEN 1010 en NEN 3140 hetzelfde. In zekere zin zijn ze dit ook. Ze zijn echter complementair aan elkaar. Dat wil zeggen: ze volgen elkaar op. Er is dus sprake van een verschil. Wat is het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140 precies? Lees verder om te weten hoe dit zit.

Lees meer

Er zijn veel verschillende veiligheidsmaatregelen die moeten zorgen voor zo min mogelijk ongevallen op de werkvloer. Sommige hiervan zijn wetten, andere weer (dwingende) voorschriften of richtlijnen. Waarom NEN 3140? NEN 3140 is een bepaling die speciaal bedacht is voor het werken met elektrotechnische installaties op laagspanning. Denk aan gereedschappen, maar ook (computer)apparatuur. Eigenlijk alles in het bedrijf dat niet werkt op krachtstroom. NEN 3140 is belangrijk. Lees hier waarom en hoe het ongevallen voorkomt.

Wat is NEN 3140 VP? Dit is een certificering die je kunt behalen om te mogen werken aan elektrische installaties onder laagspanning. Hieronder vallen veel handgereedschappen, machines, maar ook apparaten als computers, koelkasten en koffiemachines.

Lees meer

Accordion Content

Vervelend dat jij je certificaat kwijt bent! Maar het kan gebeuren. Het is belangrijk zo snel mogelijk een nieuwe pas bij ons aan te vragen.
Een nieuw pasje kost €15,- excl. btw, het certificaat is ook digitaal verkrijbaar per mail. Aanvragen van een nieuwe pas of digitaal certificaat kan via de mail.

Heb jij je certificaat niet bij ons gehaald? Dan kunnen wij je helaas niet helpen bij het aanvragen van een nieuwe.

Vraag nieuw certificaat aan

Een cursus kan op eigen locatie worden gevolgd. Sterker nog het is in veel gevallen zelfs aantrekkelijk. Worden er meerdere mensen tegelijk opgeleid? Dan kan het zelfs financieel voordeliger zijn.

Bovendien is het oefenen met eigen machines ook een aanrader, zo leer je nog beter om te gaan met de heftruck. Bovendien valt het samen leren ook ten goede aan de teambuilding en band onderling.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor een incompany cursus of vraag direct een offerte aan.

Offerte aanvragen

Elektrische installaties moeten NEN 3140 gekeurd worden. Elektrische installaties: dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld. Volgens de NEN 3140 bepalingen gaat het echter om alle apparatuur en handgereedschappen die werken op laagspanning (230V). Dat is dus heel wat. In veel verschillende bedrijven gaat het dus ook om veel verschillende spullen. Niet iedereen mag een keuring uitvoeren. Dit mag alleen gedaan worden door een keurmeester NEN 3140. Wat doet een keurmeester NEN 3140 precies?

Lees meer

Wat moet NEN 3140 gekeurd worden? Het eenvoudige antwoord is: elektrische installaties en elektrische handgereedschappen op laagpanning. Het wat lastigere antwoord luidt: heel veel. In heel veel verschillende bedrijven zijn er tal van installaties en gereedschappen die NEN 3140 gekeurd moeten worden.

Lees meer

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Read More
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Arnhem
ArnhemMeer informatie
Read More
Arnhemsestraatweg 33
6881 ND Velp
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Read More
Violierenplein 101
7329 DR Apeldoorn
Borger
BorgerMeer informatie
Read More
Molenstraat 3
9531 CH Borger
Breda
BredaMeer informatie
Read More
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Den Haag
Den HaagMeer informatie
Read More
Junostraat 6
2516 BR Den Haag
Drachten
DrachtenMeer informatie
Read More
De Boeg 12
9206 BB Drachten
Ede (hoofdkantoor)
Ede (hoofdkantoor)Meer informatie
Read More
Galvanistraat 14-1
6716 AE Ede
Eindhoven
EindhovenMeer informatie
Read More
De Maas 24
5684 PL Best
Garderen
GarderenMeer informatie
Read More
Putterweg 56 02
3886 PD Garderen
Geleen
GeleenMeer informatie
Read More
Herenhof 2
6162 EB Geleen
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Read More
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Read More
Eestumerweg 39
9792 RB Ten Post
Hengelo
HengeloMeer informatie
Read More
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Hoofddorp
HoofddorpMeer informatie
Read More
Schuilenburg 3
2135 GJ Hoofddorp
Kapelle
KapelleMeer informatie
Read More
Smokkelhoekweg 10
4421JH Kapelle
Lelystad
LelystadMeer informatie
Read More
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Nijmegen (BHV)
Nijmegen (BHV)Meer informatie
Read More
Sint Maartenstraat 34
6661 DA Elst
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Read More
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Ridderkerk
RidderkerkMeer informatie
Read More
Rembrandtweg 257
2981 CZ Ridderkerk
Sneek
SneekMeer informatie
Read More
Smidsstraat 8
8601 WB Sneek
Soest
SoestMeer informatie
Read More
Willaertstraat 49c
3766 CP Soest
Spijkenisse
SpijkenisseMeer informatie
Read More
Hofweg 1
3208 LE Spijkenisse
Utrecht
UtrechtMeer informatie
Read More
Ringveste 3-B
3992 DD Houten
Venray
VenrayMeer informatie
Read More
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waalwijk
WaalwijkMeer informatie
Read More
Industrieweg 90c
5145 PW Waalwijk
Wormerveer
WormerveerMeer informatie
Read More
Industrieweg 19A
1521 NC Wormerveer
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Read More
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Read More
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle
Previous
Next