Wat is NEN 3140 VOP?

“VOP” staat voor “Voldoende Onderricht Persoon”. Als Voldoende Onderricht Persoon heb je bewezen over gedegen kennis te beschikken op het gebied van NEN 3140 veiligheid. NEN 3140 kent bepalingen omtrent de veiligheid van elektrische installaties die werken op laagspanning. Het NEN 3140 VOP certificaat kun je alleen behalen door het volgen van een cursus. Wanneer je dit certificaat in je bezit hebt, mag je onder begeleiding van een collega met het VP certificaat werkzaamheden uitvoeren aan elektrische installaties op laagspanning.

Wat houdt NEN 3140 VOP precies in?

Waarom zou je een NEN 3140 VOP certificaat behalen? Je hebt minimaal dit certificaat nodig om te mogen werken aan elektrische installaties onder laagspanning. Hieronder vallen bijvoorbeeld handgereedschappen, maar ook alledaagse apparaten zoals koelkasten en koffiemachines. Let op: het gaat om het werken áán deze apparaten, niet om het werken mét deze apparaten. Iedereen mag uiteraard gebruikmaken van de meeste gereedschappen en apparaten. Werkzaamheden hieraan (zoals onderhoud of reparaties) mogen echter niet door iedereen uitgevoerd worden.

Wat leer je op een NEN 3140 VOP cursus?

De NEN 3140 VOP basiscursus duurt één dag. Tijdens deze cursusdag leer je alle gevaren en risico’s die je moet kennen om veilig eenvoudige werkzaamheden aan elektrotechnische installaties uit te kunnen voeren. Ook leer je de gevaren en risico’s zoveel mogelijk te beperken. Wanneer je de basiscursus succesvol afrondt, ontvang je een NEN 3140 certificaat en ARBO pas. Deze documenten zijn drie jaar geldig.

 

Verloopt de geldigheid na drie jaar? Dan zul je een herhalingscursus moeten volgen. Door elke drie jaar de stof te herhalen en je kennis te toetsen, blijft je kennis up to date.

Wat is er boven de VOP certificering?

De NEN 3140 VOP certificering is niet de enige vorm die er is. Haal jij jouw VOP certificaat, dan mag je werkzaamheden aan elektrische installaties alleen uitvoeren onder toezicht van een VP-gecertificeerde collega. Het NEN 3140 VP certificaat staat boven het VOP certificaat. VP staat voor “Vakbekwaam Persoon”. Als gecertificeerd vakbekwaam persoon mag je zelfstandig werkzaamheden uitvoeren aan elektrische installaties op laagspanning en kun je collega’s met het VOP certificaat begeleiden.

 

Wil jij jouw NEN 3140 VOP certificaat of NEN 3140 VP certificaat behalen? Schrijf je dan in voor een cursus bij ARBO centrum. Voor het behalen van je VP certificaat hoef je niet eerst je VOP certificaat te behalen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.