Hoe lang is een NEN 3140 certificaat geldig?

NEN 3140 is een verzamelnaam van regelgeving voor het veilig werken aan elektrische apparaten. We hebben het dan uitsluitend over werkzaamheden aan elektrische apparaten onder laagspanning.  Iedereen mag werken met de printer op kantoor, of de koffieautomaat bedienen. Maar komt het aan op reparaties, onderhoud en het vervangen van onderdelen, dan mag dit alleen worden gedaan door medewerkers die in het bezit zijn van een NEN 3140 certificaat. Het kan dus belangrijk zijn om dit certificaat te behalen. Maar hoe lang is een NEN 3140 certificaat geldig?

Onderscheid wordt gemaakt tussen NEN 3140 VOP en NEN 3140 VP. VOP staat voor “volledig onderricht persoon”. VP staat voor “vakbekwaam persoon”. Met een VP-certificaat mag je meer soorten werkzaamheden uitvoeren. Met een VOP-certificaat mag je werkzaamheden alleen uitvoeren onder toezicht van een collega met VP-certificaat. Alle NEN 3140 certificaten zijn drie jaar geldig.

Waarom is een NEN 3140 certificaat slechts drie jaar geldig?

Elektrische apparaten en de werking hiervan zijn aan verandering onderhevig. Om ervoor te zorgen dat het werken aan deze apparaten veilig blijft, is er een termijn bepaald van drie jaar. Ook is het na drie jaar een goed moment om je kennis op te frissen.

Belangrijk om te weten

Heb je een NEN 3140 VOP certificaat? Dan mag je alleen werkzaamheden uitvoeren onder verantwoordelijkheid van een collega met het VP certificaat. Verloopt het VP certificaat van je collega, dan mag jij ook geen werkzaamheden als VOP meer uitvoeren onder verantwoordelijkheid van deze collega. Heb jij een VP certificaat en verloopt deze? Dan mag je niet automatisch terugvallen op je VOP certificaat. Let er dus goed op dat je op tijd je certificaat verlengt.  

NEN 3140 regels voor elektrische apparaten

De NEN 3140 is er niet alleen voor medewerkers, ook elektrische apparaten die op laagspanning werken, kennen een NEN 3140 certificaat. De apparaten worden periodiek gekeurd. Hoe vaak dit gebeurt, hangt af van het apparaat zelf.  Veiligheid staat altijd voorop. En daarom mag de keuring van elektrische apparaten uitsluitend worden uitgevoerd door een zogenaamde Keurmeester NEN 3140. Keurmeester word je door de cursus NEN 3140 keurmeester te volgen. Net als bij de overige NEN 3140 opleidingen, is ook dit certificaat drie jaar geldig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.