IPAF certificaat halen

De International Powered Acces Foundation (IPAF) is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor veilig en effectief gebruik van hoogwerker materiaal. Het is een hoogwerker cursus die wordt afgesloten met een Palcard. Deze Palcard is internationaal geldig en kun je behalen per categorie. 

Hoogwerker IPAF cursus

Wereldwijd worden jaarlijks ruim 100.000 personen opgeleid door IPAF opleidingscentra. Alle cursisten die een IPAF opleiding afronden, ontvangen een certificaat en een licentie in de vorm van PAL card. De PAL card is het hoogwerkercertificaat die internationaal geldig is. Ook wel het IPAF certificaat genoemd. 

Werk je veel met een hoogwerker in je dagelijkse werk, maar heb je nog geen erkend certificaat op zak? Of ben je werkzaam in de transport of logistiek en maak je wel eens gebruik van een hoogwerker? Het behalen van een hoogwerker certificaat is een slimme manier om veilig en zorgvuldig te werk te gaan. Schrijf je in via onze website of neem contact met ons op.

Hoogwerker IPAF

375,- excl. btw

Op zaterdagen rekenen wij een toeslag van €50,- 

Heb je een vraag?

Vragen over een incompany?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Hoe ziet de IPAF hoogwerker opleiding eruit?

Hoogwerker opleidingen duren één dag. Bij de IPAF cursus kies je zelf de categorie. Je krijgt les in de hoogwerker gekozen categorieën 1A, 1B , 3A en/of 3B. Het theoriegedeelte wordt afgesloten met een theorie-examen. Daarna volgt het praktijkgedeelte, dat eveneens wordt afgesloten met een examen. Heb je beide examens succesvol afgelegd? Dan sturen wij je het (digitale) certificaat en een (digitaal) pasje toe. Daardoor kan je gegarandeerd veilig aan de slag!

Waarom de hoogwerker IPAF cursus bij ARBO centrum volgen?

Is een hoogwerker certificaat verplicht?

Het hoogwerker certificaat is officieel niet verplicht. Wel stelt de Arbowet dat je moet kunnen aantonen dat de medewerkers voldoende kundig zijn. Als er een ongeval plaatsvindt wil de verzekering bijvoorbeeld een aangetoond bewijs. Het hoogwerker certificaat is hierin een perfect middel. Je kunt je eenvoudig online inschrijven voor een hoogwerker opleiding. Het hoogwerker certificaat voor 5 jaar geldig op verschillende wereldwijde locaties. Meld je vandaag nog aan en behaal het erkende IPAF hoogwerker certificaat

Verschil tussen de basiscursus en een cursus van IPAF

Het verschil tussen een hoogwerker cursus van IPAF en een basis hoogwerker cursus is dat de IPAF opleiding wordt afgesloten met een Palcard. Deze Palcard is internationaal geldig. Het IPAF certificaat / Palcard is echter maar voor één categorie hoogwerkers geldig. Daarom moet je voor iedere categorie hoogwerkers een IPAF certificaat / Palcard te halen. Dit kan eventueel op dezelfde dag behaald worden.

 

Voor hoogwerkers gelden de volgende categorieën:

  • Categorie 1a: verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers
  • Categorie 1b: telescoop- en kniktelescoophoogwerkers voorzien van stempels, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerkers op chassis of spinhoogwerkers met stempels
  • Categorie 3A: zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften
  • Categorie 3B: zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers

Veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Categorie 1A: verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

Categorie 1B: telescoop/kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger of chassis en spinhoogwerkers met stempels

Categorie 3A: zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften

Categorie 3B: zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers

Deze is geldig voor de volgende categorieën:

Categorie 1A: Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

Categorie 1B: Telescoop-/ kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerker op chassis of spinhoogwerkers met stempels.

Categorie 3A: Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften.

Categorie 3B: Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers

Lees meer

Het antwoord op de vraag of een hoogwerker certificaat verplicht is, behoeft wellicht enige uitleg. De wet stelt het hebben van een hoogwerker certificaat niet verplicht. Echter, een hoogwerker bedienen mag alleen wanneer de bediener hiervan bewezen voldoende is opgeleid en over kennis van de risico’s, gevaren en regels beschikt. De Arbowet verplicht werkgevers namelijk om hun personeel (en ingehuurde zzp’ers) voldoende te instrueren.

Lees meer

Het antwoord is vijf jaar. Dit betekent dat medewerkers (ook ZZP’ers) na het behalen van hun certificaat vijf jaar lang kunnen aantonen dat zij aan de eisen voldoen. Daarna zal er opnieuw examen moeten worden gedaan om het certificaat weer te halen. Ook dan wordt het certificaat afgegeven met een geldigheidsduur van vijf jaar.

Lees meer

Vanaf achttien jaar mag je een hoogwerker besturen. Hiervoor hoef je geen (auto)rijbewijs te hebben. Waarom zou je? Het gaat immers om het besturen van een hoogwerker, niet het rijden hiermee. Wel een belangrijk punt om in de gaten te houden: er zijn diverse typen hoogwerkers. Sommige hoogwerkers kunnen zelfstandig verreden worden. Hiervoor heb je wel een rijbewijs nodig. Het kan dus zijn dat je een hoogwerker mag besturen, maar niet mag verrijden tenzij je al een rijbewijs hebt.

Meer lezen

Wanneer heb je een hoogwerker certificaat nodig? Het antwoord op deze vraag kan niet eenvoudiger zijn: wanneer je werkt op een hoogwerker. Zo simpel is het. Wie de wet erop naslaat, vindt dit echter nergens terug. Daarom willen wij dit eenvoudige antwoord toch verder toelichten. Want hoe zit het dan precies?

Lees meer

Inhoud accordeon

Het verschil tussen een hoogwerker cursus van IPAF en een basis hoogwerker cursus is eigenlijk dat de IPAF opleiding wordt afgesloten met een Palcard. Deze Palcard is internationaal geldig. Echter is het IPAF certificaat / Palcard maar geldig voor één categorie hoogwerker. Men dient per categorie hoogwerker een IPAF certificaat / Palcard te halen.

De volgende categorieën zijn er binnen de hoogwerkers:

categorie 1A
Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

categorie 1B:
telescoop- en kniktelescoophoogwerkers voorzien van stempels, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerkers op chassis of spinhoogwerkers met stempels.

categorie 3A:
Dit zijn zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften

categorie 3B:
Dit zijn zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.

Lees meer

De theorie en praktijk van beide opleidingen verschilt teveel om de cursussen tegelijk op 1 dag te volgen. Wel is het voor bedrijven mogelijk om een cursus op maat te laten maken. Voor een cursus op maat kun je bij ons een offerte aanvragen.

Lees meer

Nee, valbeveiliging op een hoogwerker is niet verplicht. Ja, het wordt zeker geadviseerd!
Kort maar krachtig zal je misschien denken. Maar nee, schijn bedriegt, er komt veel meer bij kijken dan dit korte antwoord op een toch regelmatig gestelde vraag.

Lees meer

Werken met een hoogwerker, betekent nog steeds werken op hoogte. Aan werken op hoogte zijn specifieke risico’s verbonden. Werken op hoogte wordt door de wet overigens gedefinieerd als werken op een hoogte vanaf 2,5 meter en hoger. Kleine foutjes die normaal gesproken zonder gevolgen blijven, kunnen op hoogte ineens grote gevolgen hebben.

Dat is dus het eerste antwoord op de vraag “waarom is een hoogwerker certificaat belangrijk?” Werken op hoogte kent bepaalde risico’s. Daarom brengt het ook bepaalde verantwoordelijkheden en kennis met zich mee.

Lees meer

Dat een bouwhelm verplicht is op een bouwplaats, da’s algemene kennis. Dat het belangrijk (en verplicht) is om goede bescherming te dragen op een hoogwerker ook. Maar betekent dit dat een bouwhelm verplicht is op een hoogwerker? Ja. De term “bouwhelm” is misschien ook een beetje verwarrend. Dit is namelijk geen helm die alleen in de bouw wordt gedragen. Hij wordt gedragen op alle plekken waar het hoofd volgens bepaalde regels beschermd moet worden.

Meer lezen

Inhoud accordeon

SOG is een opleiding van het SSVV (stichting samenwerken voor veiligheid).

SOG is een opleiding voor het bedienen van een hoogwerker die van toepassing is op een bedrijf wat risicovol werk verricht in de (petro-) chemische industrie, de maritieme industrie en de industriële reiniging. SOG is alleen verplicht voor bedrijven die onder een bepaald kwaliteitsmanagement of samenwerkingsverband vallen, bv Deltalings, VNCI (branche organisatie chemie), VNPI( Petro chemie), SIR (Reiniging).

Ben je niet werkzaam in deze branches, dan kun je ook gewoon een basis hoogwerker certificaat halen welke geschikt is voor alle categorieën hoogwerkers.

Lees meer

Voor alle werktuigen geldt dat de medewerker gedegen instructie gehad moet hebben, dit moet aantoonbaar zijn. Bijvoorbeeld met één van onze certificaten. Iedereen vanaf 18 jaar (en een geldig certificaat) mag een hoogwerker besturen.

Lees meer

Wanneer en hoe er met een hoogwerker gewerkt mag worden, is vastgelegd in de NEN-EN 280-bepaling. Hierin is opgenomen dat een hoogwerker niet meer gebruikt mag worden bij een windsnelheid van 13,6 meter per seconde of hoger. Dit staat gelijk aan een snelheid van bijna 49 km/u, ofwel: windkracht 6. Het hoeft dus zeker niet te stormen voordat het gebruik van een hoogwerker niet meer toegestaan is.

Lees meer

Het allesomvattende antwoord is vrij eenvoudig: om veilig op hoogte te kunnen werken aan installaties die zonder de hoogwerker niet direct (veilig) toegankelijk zijn. Kortom: je gebruikt een hoogwerker om op hoge plekken te kunnen werken. Dit kan van alles zijn. Bij een hoogwerker denk je wellicht direct aan de bouw, maar er zijn zeer veel verschillende sectoren en beroepen waarbij van hoogwerkers gebruik wordt gemaakt: van de hovenier die hoge bomen snoeit tot de glazenwasser van een bedrijfspand en van wegwerker die borden vervangt tot de cameraman op een festival.

Lees meer

Vervelend dat jij je certificaat kwijt bent! Maar het kan gebeuren. Het is belangrijk zo snel mogelijk een nieuwe pas bij ons aan te vragen.
Een nieuw pasje kost €15,- excl. btw, het certificaat is ook digitaal verkrijbaar per mail. Aanvragen van een nieuwe pas of digitaal certificaat kan via de mail.

Heb jij je certificaat niet bij ons gehaald? Dan kunnen wij je helaas niet helpen bij het aanvragen van een nieuwe.

Vraag nieuw certificaat aan

Een cursus kan op eigen locatie worden gevolgd. Sterker nog het is in veel gevallen zelfs aantrekkelijk. Worden er meerdere mensen tegelijk opgeleid? Dan kan het zelfs financieel voordeliger zijn.

Bovendien is het oefenen met eigen machines ook een aanrader, zo leer je nog beter om te gaan met de heftruck. Bovendien valt het samen leren ook ten goede aan de teambuilding en band onderling.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor een incompany cursus of vraag direct een offerte aan.

Offerte aanvragen