Bedrijfsnoodplan
In vrijwel elke organisatie zijn er goede plannen gemaakt over wat er moet gebeuren in het geval van een calamiteit. Deze plannen bestrijken deelgebieden. Denk aan een RI&E, een ontruimingsplan of een BHV plan. Ze zorgen voor veiligheid en wanneer er sprake is van een calamiteit, weten mensen wat hen te doen staat. Maar omdat dit allemaal losse onderdelen zijn en omdat er bij een ernstige calamiteit zeer veel dingen tegelijk spelen, is er behoefte aan een overkoepelend plan: een bedrijfsnoodplan.
Informatie aanvragen?
Bedrijfsnoodplan
Een bedrijfsnoodplan is, met uitzondering voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, niet wettelijk verplicht. Toch maken veel organisaties hier gebruik van. Dat is terecht. Wanneer er sprake is van een ernstige noodsituatie, komt er ontzettend veel op je af. Er moet veel tegelijk gebeuren. Hoe zorg je ervoor dat dit alles dan optimaal verloopt? Hoe stem je alle benodigde handelingen op elkaar af en hoe weten werknemers wat er moet gebeuren en welke zaken prioriteit hebben? Hiervoor dient het bedrijfsnoodplan. Het bedrijfsnoodplan is een overkoepelend veiligheidsplan waarvan alle werknemers goed op de hoogte dienen te zijn.
Wanneer is een BHV plan verplicht?
Een BHV plan is dus verplicht, maar geldt dat altijd? Wanneer is een BHV plan verplicht? Organisaties zonder medewerkers in loondienst zijn bijvoorbeeld niet verplicht om BHV’ers op te leiden. Dan lijkt het voor de hand te liggen dat diezelfde organisaties ook geen BHV plan hoeven te hebben. Zonder BHV’ers heb je immers ook geen plan nodig. Een BHV plan is voor deze organisaties die beschikken over een brandmeldinstallatie verplicht.
Wat staat er in een bedrijfsnoodplan?
Het bedrijfsnoodplan is een belangrijke gids en stok achter de deur voor bedrijfshulpverleners en werknemers. Wanneer er sprake is van een calamiteit, vertrouwt het bedrijf op zijn personeel om alles in goede banen te leiden. Wat er in een bedrijfsnoodplan staat, is eigenlijk alle informatie op het gebied van BHV gebundeld. BHV’ers dienen op de hoogte te zijn van diverse belangrijke documenten op het gebied van veiligheid. Het bedrijfsnoodplan bundelt al deze informatie, plus meer, op één plek.
Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat BHV’ers tijdens een calamiteit het bedrijfsnoodplan moeten doornemen. Daar is helemaal geen tijd voor. Het is belangrijk dat zij te allen tijde op de hoogte zijn van de informatie uit dit plan, zodat zij direct de juiste actie kunnen ondernemen in geval van een ernstige calamiteit. Ook is het belangrijk dat de rest van het personeel weet wat er in het bedrijfsnoodplan staat. Dit zodat zij ook weten wat er moet gebeuren. Bedrijven moeten kunnen aantonen dat al het personeel op de hoogte is van de inhoud van het bedrijfsnoodplan.
Het bedrijfsnoodplan kent in elk geval een aantal vaste onderdelen: een veiligheidsplan, ontruimingsplan en beveiligingsplan. Daarnaast kunnen voor het overzicht natuurlijk ook andere plannen hierin worden opgenomen, zoals het BHV plan en de RI&E.
Belangrijk in het bedrijfsnoodplan is dat de volgende zaken duidelijk en overzichtelijk vermeld zijn:
- Hoe ziet de BHV organisatie eruit?
- Hoe verloopt de structuur van BHV? Wie is verantwoordelijk voor wat, en in welke volgorde?
- Wie vervangt BHV’ers die niet beschikbaar zijn? Wat is het back-up plan voor BHV?
- Hoe werkt de organisatie bij een grote calamiteit of ramp samen met de gemeente?
Een goed bedrijfsnoodplan opstellen met ARBO centrum
Het bedrijfsnoodplan is het belangrijkste document op het gebied van veiligheid. Ook omdat andere plannen hierin zijn verwerkt. Het is het meest omvangrijke document. Maar hoe zorg je voor een goed bedrijfsnoodplan? Er zijn ontzettend veel factoren om rekening mee te houden. De specialisten van ARBO centrum beschikken over zeer ruime ervaring om het gebied van het maken van bedrijfsnoodplannen. Wij weten wat hierbij komt kijken. Het bedrijfsnoodplan wordt opgemaakt conform NEN 8112. Wil je in jouw organisatie werk maken van het best mogelijke plan? Neem dan contact met ons op.
Het bedrijfsnoodplan denkt ook vooruit en stap verder
Veel plannen richten zich primair op handelingen tijdens de calamiteit. Denk maar eens aan het BHV plan of het ontruimingsplan. Hierin staat beschreven wat er moet gebeuren tijdens een calamiteit. Dat is cruciaal, maar de gevolgen van een calamiteit beperken zich meestal niet tot het moment zelf. Een ernstige calamiteit of een ramp kan verregaande gevolgen hebben. Denk aan alle materiële en immateriële schade die kan optreden. Een bedrijfsnoodplan denkt ook vooruit en een stap verder. Wat wordt er gedaan om na een calamiteit de balans op te maken? Wat zijn de mogelijke scenario’s en hoe moet het bedrijf verder na een ingrijpende gebeurtenis?
Nadenken over scenario’s
In een goed bedrijfsnoodplan is zo volledig mogelijk nagedacht over alle scenario’s die bij een calamiteit kunnen plaatsvinden. Natuurlijk is het niet mogelijk om alles in kaart te brengen. Daarom is het vooral belangrijk om te zorgen voor een structuur en stappenplan waarmee de organisatie zo goed mogelijk is voorbereid op onverwachte situaties. Door rollen goed te verdelen en processen helder uit te schrijven, zorgt het bedrijfsnoodplan voor de best mogelijke aanpak tijdens een calamiteit of ramp. Daarom worden onder andere de volgende punten behandeld:
- Een duidelijke beschrijving van wie de leiding heeft over de diverse processen
- Wie verzorgt de communicatie met autoriteiten en betrokken instanties?
- Welke ongevallen, ongelukken en zelfs rampen kunnen er plaatsvinden en hoe worden deze bestreden?
- Hoe worden personeel en aanwezigen gewaarschuwd?
- Hoe werkt de BHV organisatie samen met externe organisaties?
Graag gebeld worden voor informatie?
Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Altijd een vestiging in de buurt
Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!
1013 CX Amsterdam
6881 ND Velp
7329 DR Apeldoorn
9531 CH Borger
4823 AG Breda
2516 BR Den Haag
9206 BB Drachten
6716 AE Ede
5684 PL Best
3886 PD Garderen
6163 BW Geleen
4206 CK Gorinchem
9792 RB Ten Post
7554 NP Hengelo
2135 GJ Hoofddorp
4421JH Kapelle
8211 AK Lelystad
6661 DA Elst
6603 AZ Wijchen
2981 CZ Ridderkerk
8601 WB Sneek
3766 CP Soest
3208 LE Spijkenisse
3992 DD Houten
5804 CL Venray
5145 PW Waalwijk
1521 NC Wormerveer
2718 RB Zoetermeer
8013 RV Zwolle
ARBO in cijfers
8.8