Brand en ontruiming cursus
Een brand of ander noodgeval waarbij het pand geheel moet worden ontruimd kan in elk bedrijf voor komen. Natuurlijk zijn er bepaalde bedrijven en sectoren waarbij het risico op een brand groter is, maar elk bedrijf dient te zijn voorbereid op dergelijke situaties. Hoe zorg je ervoor dat je hier goed op bent voorbereid en dat je weet wat je in dit geval doet? ARBO centrum biedt een dagdeel brand en ontruiming cursus aan.
- Inclusief gratis (digitaal) ARBO-certificaat
- Inclusief gratis cursusboek
- 20+ vestigingen
Brand en ontruiming cursus
Wat houdt een brand en ontruiming cursus precies in? Wie deze cursus volgt leert wat er belangrijk is, waar op gelet moet worden en wat er gedaan moet worden om zo snel mogelijk te zorgen voor een veilige situatie. Natuurlijk kun je dit niet in je eentje doen. In een brand en ontruiming cursus gaat het er dan ook niet om dat je optimaal leert om grote branden te blussen. Daar is de brandweer natuurlijk voor. Het gaat vooral om het herkennen van calamiteiten en crisissituaties en het leiden van evacuaties om mensen die aanwezig zijn in het pand snel in veiligheid te brengen. Wel oefen je bij ARBO centrum met een echte brandblusser een daadwerkelijk vuur te blussen.
Organisaties zijn wettelijk verplicht om een duidelijk plan te hebben. Niet alleen dat: werknemers moeten op de hoogte zijn van dit plan en het moet duidelijk inzichtelijk zijn. Maar dan nog: wanneer zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet moeten er wel mensen zijn die alles in goede banen kunnen leiden en het voortouw nemen. Met een brand en ontruiming cursus word jij een van deze mensen.
Brand en ontruiming cursus
Op zaterdagen rekenen wij een toeslag van €50,-
- Slagingspercentage >95%
- Meer dan 1.500 cursisten per maand
- Gemiddelde klanttevredenheid van 9
- Gratis lunch
- Gratis cursusboek
- Gratis (digitaal) ARBO-certificaat
Heb je een vraag?
Brand en ontruiming incompany?
Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.
Ontruiming bij brand
Een van de eerste dingen die je leert tijdens onze cursusdag brand en ontruiming, is dat ontruiming bij brand echt iets is dat je moet oefenen en herhalen. In theorie lijkt het misschien wel eenvoudig. Er hangt een ontruimingsplan. Er zijn vluchtroutes en de locatie van brandblussers is aangegeven op de plattegrond. In de praktijk krijg je tijdens ontruiming bij brand met veel meer uitdagingen te maken. Uitdagingen waar je tijdens onze brand en ontruiming cursus over leert. Je oefent situaties waarin, nadat je geslaagd bent voor het certificaat, jij de leiding kunt nemen. Een erg belangrijke rol binnen het bedrijf.
Wat komt er allemaal op je af tijdens een brandontruiming? Allereerst zal er zeer waarschijnlijk sprake zijn van angst en paniek. Voor een goede afloop is het cruciaal dat iedereen zo rustig mogelijk blijft. Wanneer mensen in paniek zijn, of angst ervaren, nemen ze vaak niet de juiste beslissingen. Een goede ontruiming is alleen mogelijk wanneer iedereen rustig de instructies opvolgt. Als medewerker met een afgeronde brand en ontruiming cursus zal jij een van de medewerkers zijn die de leiding neemt en weet wat er moet gebeuren.
Je kunt een scenario nog zo vaak doornemen en nog zo vaak oefenen, maar uiteindelijk zal je bij een daadwerkelijke brand geconfronteerd worden met onverwachte uitdagingen. Een brand is namelijk niet te plannen en te leiden. Zo kunnen mensen gewond zijn, kunnen er vluchtwegen geblokkeerd zijn en zijn er tal van andere situaties mogelijk waarin de realiteit anders loopt dan jij je had voorgesteld. Het nut van een brand en ontruiming cursus is om jou te leren hoe je de schade zoveel mogelijk beperkt.
Benieuw wat er nou in een ontruimingsplan staat? Lees het in onze blog ‘Wat staat er in een ontruimingsplan aangegeven‘.
Waarom de Brand en ontruiming cursus bij ARBO centrum volgen?
- Slagingspercentage van meer dan 95%
- Meer dan 1.500 cursisten per maand
- Gemiddelde klanttevredenheid van 9
- Meer dan 20 eigen vestigingen door heel Nederland
- Gratis lunch
- Gratis cursusboek
- Gratis (digitaal) ARBO-certificaat
Wat te doen bij brand?
Een van de belangrijkste onderwerpen die aan bod komen in de brand en ontruiming cursus is natuurlijk de vraag: wat te doen bij brand? Geen enkele brand is hetzelfde, maar dat neemt niet weg dat er protocollen zijn die bij een brand gevolgd dienen te worden. Drie zaken zijn daarbij direct van belang: het blussen van de brand, het inschakelen van hulpdiensten en het evacueren van aanwezigen.
Wanneer er brand uitbreekt, is het zaak om zo snel mogelijk te blussen. Hoe eerder er met blussen wordt begonnen, des te groter de kans is dat de brand volledig kan worden geblust of in elk geval onder controle kan worden gekregen. Tegelijkertijd kun je deze gok natuurlijk nooit nemen. Een brand is zeer onvoorspelbaar en het is dan ook niet van tevoren te zeggen of blussen gaat lukken. Daarom moet er niet alleen begonnen worden met blussen, maar dienen ook de hulpdiensten direct in te worden geschakeld. Breekt er brand uit, bel dan gelijk 112.
Wij maken altijd gebruik van fluorvrij blusschuim tijdens onze cursussen. Dit is biologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor het milieu. Iets wat er erg belangrijk vinden.
Hier zie je al een eerste mogelijke uitdaging bij een brand. Want wat te doen bij brand? Blussen of bellen? Je ziet direct dat het belangrijk is om goed de leiding te nemen. Dit is dan ook een van de dingen die je leert in de brand en ontruiming cursus. Je leert de leiding nemen en collega’s aan te sturen. Je behoudt het overzicht en zorgt ervoor dat belangrijke taken worden uitgevoerd. Je kunt niet zelf blussen en bellen tegelijk. Daarom maak je gebruik van de mogelijkheden die er zijn en bepaal je prioriteiten.
Wat er vervolgens moet gebeuren bij brand, is afhankelijk van de situatie. Is de brand al snel onder controle en volledig geblust, dan hoeft er in principe niet geëvacueerd te worden, tenzij er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen of gevaarlijke situaties zijn ontstaan. Toch is vaak een ontruiming wel nodig en moeten aanwezigen (uit voorzorg) het pand verlaten.
Het blussen van een brand kan zeer gevaarlijk zijn als dit met de verkeerde brandblusser gebeurd. Daarom is het belangrijk om te weten welke blusser met welke brandklasse jij nodig hebt. Wat houden de verschillende brandklassen nou precies in en welke blusser heb jij nodig? Bekijk onze korte video voor meer informatie hier over.
Brand en ontruiming groepstraining?
Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.
Wat te doen bij een ontruiming?
Moet er een ontruiming plaatsvinden, dan is het van zeer groot belang dat deze in goede banen wordt geleid en plaatsvindt zoals van tevoren vastgelegd (indien mogelijk). Wanneer mensen op eigen houtje het pand verlaten, zal dit ontaarden in chaos. Het zorgt voor een onoverzichtelijke situatie waarin de veiligheid van mensen niet meer gegarandeerd kan worden. Je weet namelijk niet wie zich waar bevindt en wie waar naartoe gaat.
Bij een ontruiming is het dus belangrijk om allereerst de leiding te nemen. Wanneer jij de brand en ontruiming cursus gevolgd hebt mag dit van jou worden verwacht. Je bent immers getraind om te handelen in dergelijke situaties. Je weet wat belangrijk is en wat prioriteit heeft. Bovendien kun je collega’s aansturen.
Bij een ontruiming telt maar één ding en dat is zo snel mogelijk veilig het pand verlaten. Elk bedrijf heeft hiervoor een plan en een vluchtroute. Het lijkt dus eenvoudig. In de praktijk is dat in veel gevallen in de basis ook redelijk eenvoudig, maar er kunnen altijd onverwachte omstandigheden optreden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een deel van de vluchtroute is geblokkeerd. Het is dan aan jou om direct te komen met een veilig alternatief en mensen nieuwe instructies te geven.
Ook zie je vaak dat niet iedereen zich aan instructies houdt. Mensen willen soms nog even snel iets afmaken, spullen pakken of denken een betere oplossing te hebben. Tijdens een ontruiming is het belangrijk dat iedereen instructies volgt. Je dient dan ook streng te zijn.
Misschien ook interessant?
Reanimatie cursus
225,-excl. btw
- Reanimatie cursus geen ervaring vereist
- Gemiddelde klanttevredenheid van 9
- Leren reanimeren binnen 1 dag
BHV groepstraining
Prijs op aanvraagexcl. btw
- BHV cursus naar wens
- BHV cursus specifiek voor jullie groep
- BHV cursus op locatie
AED cursus
225,-excl. btw
- AED cursus geen ervaring vereist
- Slagingspercentage >95%
- Leren reanimeren met een AED
Wat leer je in de brand en ontruiming cursus van ARBO centrum?
Brand en ontruiming vormen een cruciaal onderdeel van BHV. Het is dan ook een cursus die verder gaat waar de BHV basiscursus stopt. Dit stelt je in staat om tijdens een brand of ontruiming BHV’ers leiding te geven of samen te werken met het hoofd BHV. In de brand en ontruiming cursus krijg je alle kennis aangereikt die je nodig hebt om alle aanwezigen tijdens een brand of ontruiming veilig het pand uit te krijgen en de situatie onder controle te krijgen. Daarnaast oefen je met een brandblusser een daadwerkelijk brandje te blussen.
Wil je de brand en ontruiming cursus van ARBO centrum volgen? Schrijf je dan in op een van onze 30 cursuslocaties bij een van onze vestigingen door bijna het hele land. Wil je naast een brand en ontruiming cursus ook kennis opdoen van EHBO? Schrijf je dan in voor een BHV cursus.
ARBO in cijfers
8.8
Altijd een vestiging in de buurt
Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!
5684 PL
4823AG
9206 BB
6716 AE
4206 CK
7554 NP
3992 DD
8211 AK
5804 CL
2718 RB
8013 RV