Reanimatie cursus

Het kan helaas iedereen overkomen: je bent ergens op locatie en ineens zakt er iemand in elkaar: een hartstilstand. Bij een hartstilstand is een reanimatie cruciaal. Een hartstilstand hoeft namelijk niet het einde te betekenen. In een reanimatiecursus leer je goed reanimeren. Helaas biedt reanimatie nooit de absolute zekerheid dat iemand die getroffen is door een hartstilstand weer zelfstandig een hartslag krijgt. Maar een ding is zeker: niets doen is geen optie. Dankzij reanimeren worden dagelijks mensen gered.

Reanimatie cursus

Gratis AED + levensreddend handelen cursus inbegrepen

De manier waarop reanimaties plaatsvinden, is de afgelopen jaren veranderd. Of beter gezegd: aangevuld. Dit dankzij techniek. Wie denkt aan een reanimatiecursus, denkt wellicht aan het oefenen van borstcompressies en mond-op-mond beademing op een dummy. Dit is inderdaad nog een wezenlijk onderdeel van elke reanimatiecursus. Maar bij reanimatie is er tegenwoordig nog een mogelijkheid. Een mogelijkheid die je waarschijnlijk kent van de medische wereld: reanimeren door middel van het toedienen van een schok. In dit geval met behulp van een AED.

 

Iedereen kent de beelden van doktoren die pads aanbrengen op het lichaam van een slachtoffer waarna een schok wordt toegediend. Deze manier van reanimeren biedt een veel grotere kans dat een slachtoffer een hartstilstand overleeft. Daar gaan wij verderop op deze pagina dieper op in. Wat belangrijk is om te weten: reanimeren met behulp van een AED maakt bij ARBO centrum standaard deel uit van onze reanimatiecursus.

Reanimatie cursus volgen?

Een reanimatiecursus volgen is van onschatbare waarde. Iedereen zal min of meer weten hoe reanimatie werkt. Maar “min of meer” is vaak niet genoeg. Een reanimatie heeft de hoogste kans van slagen wanneer deze goed wordt toegepast. Je kunt nog zo goed weten hoe een reanimatie in theorie werkt: iedereen die dit in de praktijk heeft moeten toepassen, zal je vertellen dat een reanimatiecursus in de praktijk ontzettend belangrijk is. Vergeet niet dat je op een reanimatiecursus niet alleen de technieken leert om reanimatie toe te passen; je leert ook om kalm te blijven en weloverwogen te handelen. Ook dat kan wanneer je echt moet reanimeren letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood.

Reanimatie cursus

225,- excl. btw

Op zaterdagen rekenen wij een toeslag van €50,- 

Heb je een vraag?

Reanimatie cursus in een groep volgen?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Wat is reanimeren?

Wat is reanimeren? Reanimeren wordt als volgt omschreven: “Als u een circulatiestilstand krijgt, bijvoorbeeld een hartstilstand, kunnen zorgverleners of mensen in uw omgeving proberen uw hart en ademhaling weer op gang te krijgen. Dat noemen we reanimatie.” Reanimeren is dus letterlijk ervoor zorgen dat iemand weer een hartslag krijgt na getroffen te zijn door een hartstilstand.

 

Reanimeren wordt dus toegepast bij een hartstilstand. Wellicht denk je dan aan een situatie zoals wij beschreven in de inleiding: iemand zakt in elkaar omdat hij/zij getroffen wordt door een hartstilstand. In zo’n situatie is er sprake van hartfalen, maar een hartstilstand kan ook een andere oorzaak hebben. Niet altijd is er iets mis met het hart. Iemand kan bijvoorbeeld ook een hartstilstand krijgen door een bepaald trauma, denk aan zware verwondingen en ernstig bloedverlies na een auto-ongeluk.

 

ernstige ongelukken en mogelijk zelfs levensreddend handelen. In ernstige situaties komt de kennis van een EHBO cursus dus ook van pas. Sterker nog: in ernstige situaties kan iemand met EHBO een groot verschil maken. Soms zelfs letterlijk het verschil tussen leven en dood.

 

Natuurlijk kan een EHBO’er niet altijd een slachtoffer volledig helpen. Maar daarom staat EHBO ook voor “Eerst Hulp Bij Ongevallen”: het gaat om die belangrijke eerste hulp. Denk aan het stoppen van een gevaarlijke bloeding of het toepassen van reanimatie bij een slachtoffer dat getroffen is door een hartstilstand. Juist in deze situaties merk je het voordeel van je EHBO cursus: je kunt kalm blijven en ook onder moeilijke omstandigheden zeer belangrijke hulp bieden.

Waarom de reanimatie cursus bij ARBO centrum volgen?

Wanneer reanimeren?

Je weet dus wat reanimeren is. Maar weet je ook wanneer je dit toepast? Wanneer ga je reanimeren en wanneer niet? Hier zijn enkele stelregels voor. Reanimeren doe je alleen wanneer je hebt vastgesteld dat er geen sprake is van bewustzijn en een ademhaling. Ga je reanimeren terwijl er nog wel sprake is van een hartslag, dan kun je meer schade aanrichten. Dit is levensgevaarlijk.

 

Voordat je gaat reanimeren controleer je dus altijd op de aanwezigheid van ademhaling. Is er nog sprake van ademhaling, dan is er geen sprake van een hartstilstand. Ademt het slachtoffer niet, dan is hier vrijwel zeker wel sprake van. 

reanimatie cursus

Het is overigens niet zo dat het hart helemaal niets doet wanneer je reanimeert. In veel gevallen is er sprake van ventrikelfibrilleren. Dit betekent dat het hart niet klopt als normaal en geen bloed rondpompt. In plaats daarvan trekt het snel en oppervlakkig samen. Wanneer hier sprake van is, is de kans op een geslaagde reanimatie groter. Ben jij getuige van een situatie waarin reanimatie noodzakelijk is? Dan ben je wettelijk verplicht om te doen wat je kunt om het slachtoffer te redden. Ook alleen al daarom is een reanimatiecursus belangrijk.

Hoe moet je reanimeren?

Hoe je moet reanimeren, leer je uiteraard in de reanimatiecursus. Er is daarbij een verschil tussen traditioneel reanimeren (met behulp van borstcompressie en beademing) en reanimeren met behulp van een AED.

Reanimeren met behulp van een AED gaat als volgt:

  1. Controleer bewustzijn
  2. Bel 112 of laat een omstander 112 bellen
  3. Controleer ademhaling en hartslag
  4. Ontbloot de borst van het slachtoffer
  5. Maak de omgeving van het slachtoffer vrij en zorg ervoor dat hij/zij niet in vocht of water ligt
  6. Sluit de AED aan volgens de aanwijzingen
  7. Volgt de instructies van de AED op

Reanimeren met behulp van borstcompressie gaat als volgt:

  1. Controleer bewustzijn
  2. Bel 112 of laat een omstander 112 bellen
  3. Controleer ademhaling en hartslag
  4. Geef 30 borstcompressies met tussenpozen van 2-3 seconden
  5. Beadem het slachtoffer tweemaal
  6. Herhaal de stappen 4 en 5

Hoe lang moet je reanimeren?

Hoe lang moet je reanimeren? In principe is het zo dat je probeert te reanimeren totdat er weer sprake is van een zelfstandige hartslag. Soms is deze er vrijwel direct, soms zijn enkele pogingen en herhalingen van de cyclus nodig en soms lukt het helaas niet. Er is geen vaste regel voor hoe lang je moet reanimeren. Als het goed is, is voordat je startte met de reanimatie 112 gebeld. Je blijft dan in principe reanimeren totdat de hulpdiensten arriveren en de reanimatie van je overnemen. Zij kunnen vervolgens de beslissingen nemen.

 

Wel is het zo dat na een hartstilstand de eerste 6 minuten cruciaal zijn. Lukt het om binnen zes minuten een hartslag terug te krijgen, dan is de kans op permanente schade gering. Natuurlijk geldt dat hoe eerder een slachtoffer weer een hartslag heeft, des te kleiner de kans op permanente schade is. Een hartslag 30 seconden na de stilstand is natuurlijk gunstiger dan een hartslag na 6 minuten. Wanneer er 6 minuten verstreken zijn sinds de hartstilstand is de kans op permanente schade ontzettend groot. Elke seconde die de hartstilstand langer duurt, betekent een nog grotere kans op permanente schade. Ook is de kans om na 6 minuten een hartstilstand te overleven erg klein.

Wanneer stop je met reanimeren?

Wanneer je stopt met reanimeren is dus een lastige beslissing. Stop in elk geval niet voordat die cruciale 6 minuten verstreken zijn. Duurt het reanimeren langer dan dat, dan heb je een verschrikkelijk lastige beslissing te nemen: doorgaan of stoppen? Je weet dat met elke minuut dat de hartstilstand langer duurt, de schade groter wordt en de overlevingskans afneemt. Uiteindelijk is er in deze situaties vaak geen goed of fout. Geef een reanimatie echter nooit te snel op. Wanneer je tijdens de reanimatie in contact blijft met de hulpdiensten, kun je uiteraard ook hun instructies opvolgen.

Reanimatiecursus van ARBO centrum

Wil jij goed leren reanimeren? Geef je dan op voor een reanimatiecursus van ARBO centrum. Tijdens de cursus leer je reanimeren met behulp van borstcompressies, maar ook met behulp van een AED. Je kunt bijna altijd een reanimatiecursus bij jou in de buurt volgen. ARBO centrum organiseert cursussen in vestigingen door heel het land. Schrijf je in voor een cursus bij jou in de buurt en leer kennis en vaardigheden die letterlijk levens kunnen redden.

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
10091
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2400
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
21
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
141976
cursisten

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!