Veilig werken langs de weg basiscursus
Ben je wegenbouwer, asfalteur, kabellegger, wegenreiniger, hovenier of werk je in een andere functie op of langs de weg? Dan ben je verplicht een opleiding veilig werken langs de weg te volgen. Het werken op en langs weg brengt namelijk risico’s met zich mee. Voor jou als wegwerker, maar ook voor de weggebruiker. Jij moet weten hoe je met deze risico’s moet omgaan en hoe je moet reageren op incorrect of onvoorspelbaar handelen van weggebruikers.
- Inclusief gratis (digitaal) ARBO-certificaat
- Inclusief gratis cursusboek
- 20+ vestigingen
Veilig werken langs de weg basiscursus
De cursusdag begint met een theoriegedeelte, gevolgd door het praktijkgedeelte. Tijdens het theoriegedeelte, in de ochtend, wordt er aandacht geschonken aan de wet- en regelgeving toegespitst op het ‘veilig werken langs de weg’. Tijdens het praktijkgedeelte worden de vaardigheden onder begeleiding van onze deskundige instructeur geoefend. Je leert de risico’s van werkzaamheden in de openbare ruimte (niet-autosnelwegen en wegen binnen de bebouwde kom), hoe je deze risico’s kunt beperken in nagebootste situaties en je leert de toe te passen materialen kennen. Zowel het theorie- als praktijkgedeelte wordt afgesloten met een examen.
Wanneer er voor zowel theorie als praktijk een voldoende wordt gehaald, ontvangt de cursist aan het einde van de dag het certificaat ‘veilig werken langs de weg’. Dat diploma is 5 jaar geldig. De cursisten leren tijdens de opleiding alle voorschriften te volgen en veilig en verantwoord te werken langs de weg. De dagcursus duurt van 08.30 uur tot uiterlijk 15.30 uur, afhankelijk van het aantal cursisten. Lunch zit inbegrepen.
Bij het positief afleggen van beide examens ontvangt de cursist een certificaat en een (digitale) ARBO-pas voor het veilig werken langs de weg.
Veilig werken langs de weg basiscursus
Op zaterdagen rekenen wij een toeslag van €50,-
- Slagingspercentage >95%
- Meer dan 1.500 cursisten per maand
- Gemiddelde klanttevredenheid van 9
- Gratis lunch
- Gratis cursusboek
- Gratis (digitaal) ARBO-certificaat
Heb je een vraag?
Vragen over een incompany?
Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.
Waarom de basiscursus bij ARBO centrum volgen?
- Slagingspercentage van meer dan 95%
- Meer dan 1.500 cursisten per maand
- Gemiddelde klanttevredenheid van 9
- Meer dan 20 eigen vestigingen door heel Nederland
- Gratis lunch
- Gratis cursusboek
- Gratis (digitaal) ARBO-certificaat
Gerelateerde cursussen
Veilig werken langs de weg cursus + Code 95
Prijs op aanvraagexcl. btw
- Voor beroepschauffeurs
- Binnen één dag je certificaat uren
- 7 theorie-uren voor je Code 9
Veilig werken langs de weg groepstraining
Prijs op aanvraagexcl. btw
- Cursus specifiek voor jullie groep
- Flexibiliteit cursustijden
- 5 jaar geldig
Veilig werken langs de weg herhalingscursus
225,-excl. btw
- Binnen één dag je certificaat
- Weekdagen en zaterdagen
- 5 jaar geldig
Altijd een vestiging in de buurt
Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!
1822BX Alkmaar
1013 CX Amsterdam
7329 DR Apeldoorn
2992 LB Barendrecht
9531 CH Borger
4823 AG Breda
2516 BR Den Haag
9206 BB Drachten
6716 AE Ede
5684 PL Best
3886 PD Garderen
4206 CK Gorinchem
9791 LX Ten Boer
7554 NP Hengelo
2135 GJ Hoofddorp
4421JH Kapelle
8211 AK Lelystad
6218 AV Maastricht
6661 DA Elst
6603 AZ Wijchen
8602 TM Sneek
3766 CP Soest
3208 LE Spijkenisse
3992 DD Houten
5804 CL Venray
5145 PW Waalwijk
2718 RB Zoetermeer
8013 RV Zwolle
Veelgestelde vragen
Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO centrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.
Om veilig te werken langs de weg, is het belangrijk dat de kleding voldoet aan de eisen als bepaald in de NEN 47 (klasse 3)1. Er dient kleding met retro-reflecterende strepen gedragen te worden, die een goede zichtbaarheid in het donker garandeert. De reflecterende strepen zorgen ervoor dat licht van (auto)lampen wordt gereflecteerd en de drager van de kleding duidelijk zichtbaar is.
Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.
In eerste instantie zal men wellicht denken: nee. Dat is ten dele waar. De cursus veilig werken langs de weg is niet verplicht. Het certificaat veilig werken langs de weg echter wel.
Dit is een voortvloeisel uit de Arbowet. De Arbowet stelt namelijk dat werkgevers verplicht zijn om te zorgen voor zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Zeker ook met het oog op veiligheid. Werknemers zijn op hun beurt verplicht om aan te kunnen tonen dat zij over voldoende kennis beschikken om hun werkzaamheden veilig en verantwoord uit te voeren. Werknemers dienen dit te faciliteren.