Kind en omgeving cursus

Leer hoe je een veilige en gezonde omgeving creëert voor kinderen in de cursus “Kind en Omgeving” van ARBO centrum. Ontdek de risico’s en leer hoe je deze kunt verminderen om de gezondheid en veiligheid van kinderen te waarborgen.

Kind en omgeving cursus

De Bedrijfshulpverlening Module Kind en Omgeving is ontwikkeld voor BHV’ers in kinderrijke omgevingen (kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, primair onderwijs etc.)

 

De cursus “Kind en Omgeving” van ARBO centrum is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met de zorg voor kinderen. Of je nu werkzaam bent in de kinderopvang, onderwijs of thuiszorg, deze cursus biedt praktische kennis en vaardigheden om een veilige en gezonde omgeving voor kinderen te creëren.

 

Geldigheid certificaat: 1 jaar

Deze cursus wordt alleen incompany aangeboden.

Vanaf 1 januari 2018 schrijft de ministeriële regeling van de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) voor dat er te allen tijde ten minste één gecertificeerde volwassene aanwezig moet zijn in de kinderopvang en peuterspeelzalen, die bevoegd is om eerste hulp te verlenen aan kinderen. Het certificaat dient geldig en geregistreerd te zijn.

In de kinderopvang moeten kinderen zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Kinderopvang draagt zo bij aan een goede start voor kinderen in het basisonderwijs en de samenleving. De Rijksoverheid heeft daarom eisen opgesteld waaraan kinderopvangorganisaties zich moeten houden. Deze zijn onderverdeeld in 4 thema’s. Één van deze thema’s heeft betrekking tot de veiligheid op een kinderopvang. 

 

Ouders moeten hun kinderen met een gerust hart naar de kinderopvang kunnen laten gaan. Daarom geldt:

 • Elke organisatie heeft een veiligheidsbeleid en gezondheidsbeleid. Dit beleid past bij de activiteiten en locatie van de kinderopvang. Ouders mogen dit beleid inzien.
 • Tijdens de opvang is een volwassene aanwezig met een kinder-EHBO-certificaat.

 

Door de cursus Kind en omgeving te halen, voldoen cursisten dus in één keer aan de eisen van de Arbowet (BHV) én de Wet kinderopvang (Akkoord IKK). Deze cursus met NIKTA-certificering is aldus de meest efficiënte cursus voor de kinderopvang! In het kader van de eisen in de Wet kinderopvang kan dit NIKTA certificaat geregistreerd worden bij de GGD.

 

Je dient voorafgaand aan de cursus aan te geven of je de cursus Kind en Omgeving met NIKTA certificering wilt volgen.

Kind en ontruiming cursus

Prijs op aanvraag

Heb je een vraag?

Kind en omgeving incompany volgen?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Wat leer je tijdens de kind en omgeving cursus van ARBO centrum?

Kinderen zijn kwetsbaar en daarom is het belangrijk om als volwassene verantwoordelijkheid te nemen voor hun veiligheid en gezondheid. In de cursus “Kind en Omgeving” leer je hoe je risico’s kunt herkennen en verminderen, zodat je een veilige en gezonde omgeving kunt bieden voor kinderen. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder:

 

 • Zowel het LEH-deel (levensreddende handelingen) als het BOC-deel (brand, ontruimen en communicatie) bevatten kindspecifieke elementen
  • Bij kinderrijke omgevingen is het beter om bio-sproeischuimblussers op te hangen dan CO2-blussers om te voorkomen dat kinderen de blusser activeren en om vriesbrandwonden te voorkomen
 • Het ontruimen van bijvoorbeeld een kinderdagverblijf kent specifieke aandachtspunten
  • Te ontruimen ruimtes moeten nauwkeurig worden doorzocht, omdat kinderen zich kunnen verstoppen en roerloos kunnen blijven
 • Het eerste hulp-deel is vooral gericht op kinderen, omdat het verlenen van eerste hulp bij jonge kinderen op sommige punten afwijkt van die bij oudere kinderen en volwassenen
  • Bijvoorbeeld bij reanimatie.

 

De cursus “Kind en Omgeving” is praktijkgericht en interactief. Je krijgt de mogelijkheid om te oefenen met verschillende situaties en casussen. Daarnaast biedt de cursus ook ruimte voor eigen inbreng en ervaringen. Je leert niet alleen van de docent, maar ook van de andere deelnemers. Na afloop van de cursus ben je in staat om een veilige en gezonde omgeving te bieden voor kinderen. Je kunt risico’s herkennen en verminderen en je bent op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving. Je hebt de kennis en vaardigheden om ouders goed te kunnen informeren en communiceren over de zorg voor hun kinderen.

Waarom de Kind en omgeving cursus bij ARBO centrum volgen?

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
10091
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2400
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
21
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
141976
cursisten

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!