Is een bouwhelm verplicht op een hoogwerker?

Dat een bouwhelm verplicht is op een bouwplaats, is voor velen bekend. Dat het belangrijk is om goede bescherming te dragen op een hoogwerker ook. Maar betekent dit dat een bouwhelm verplicht is op een hoogwerker? Dit hangt af van verschillende factoren. Je leest er hier meer over.

Hoewel er in de Arbowet niet letterlijk staat dat een bouwhelm op een hoogwerker verplicht is, moet je in sommige gevallen tóch een bouwhelm dragen. Onderstaand lees je in welke gevallen dit zo is. Hoe dan ook, wij van ARBO centrum vinden het belangrijk dat je een bouwhelm draagt in een hoogwerker. Daarom stellen wij het verplicht tijdens onze cursussen.

Een bouwhelm kan verplicht zijn op een hoogwerker. Maar waarom?

Zoals bovenstaand aangegeven, staat deze verplichting niet letterlijk in de Arbowet. Het dragen van een bouwhelm op een hoogwerker kan tóch verplicht zijn. Dit is in de volgende situaties het geval:

  • Waar de kans bestaat getroffen te worden door wegvliegende of vallende voorwerpen. Zoals in de bouw, in productiebedrijven en op werkplekken waar gewerkt wordt met een hijskraan of….. hoogwerker
  • Daar waar een verhoogde kans bestaat op stoten of bekneld raken van het hoofd. Bijvoorbeeld in de buurt van machines. Maar ook tussen de bak van een hoogwerker en gebouwen bijvoorbeeld. Dat klinkt misschien een beetje vergezocht, maar ongevallen kunnen soms op zeer bizarre manieren ontstaan.
  • Daar waar het expliciet staat aangegeven met borden (en het dus door de beheerder van de locatie verplicht is gesteld).


De kans dat je getroffen wordt door een voorwerp, is op een hoogwerker zeker aanwezig. Door een stuk gereedschap van een collega bijvoorbeeld. Maar ook door een voorwerp dat van een gebouw af waait of van een nog grotere hoogte naar beneden valt.


Het bekneld raken/stootgevaar van het hoofd. Nogmaals: dat klinkt misschien als een onwaarschijnlijk scenario, maar waar de bak verplaatst wordt, is deze kans gewoon aanwezig. Zeker bij gebouwen met onregelmatige vormen. Hoe klein de kans ook is, je wilt gewoon geen risico nemen. Je zult maar wat dankbaar zijn dat je een bouwhelm draagt op het moment dat je wel in zo’n situatie belandt.


Het kan ook gewoon zo zijn dat het dragen van een bouwhelm op een hoogwerker verplicht wordt gesteld. Het zal dan op locatie worden aangegeven met borden. Stel geen vragen, maar draag die bouwhelm gewoon. Je mag er namelijk van uit gaan dat er goed over is nagedacht en dat de verplichting er is om een reden.

Mag elke bouwhelm worden gebruikt op een hoogwerker?

Niet elke bouwhelm mag zomaar worden gebruikt op een hoogwerker. De bouwhelm moet aan enkele eisen voldoen. Zo is bijvoorbeeld een veiligheidspet niet voldoende. Ook bouwhelmen die niet aan bepaalde eisen en certificeringen voldoen, bieden niet de benodigde bescherming. Een bouwhelm moet voldoen aan de EN397 regelgeving. Ook moeten de helmen voorzien zijn van een CE-goedkeuring. Koop dus altijd een geschikte bouwhelm en beknibbel niet op veiligheid.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou