Is een bouwhelm verplicht op een hoogwerker?

Dat een bouwhelm verplicht is op een bouwplaats, is algemene kennis. Dat het belangrijk (en verplicht) is om goede bescherming te dragen op een hoogwerker ook. Maar betekent dit dat een bouwhelm verplicht is op een hoogwerker? Ja. De term “bouwhelm” is misschien ook een beetje verwarrend. Dit is namelijk geen helm die alleen in de bouw wordt gedragen. Hij wordt gedragen op alle plekken waar het hoofd volgens bepaalde regels beschermd moet worden.

Een bouwhelm is verplicht op een hoogwerker. Maar waarom?

Je hoeft maar naar de regelgeving van bouwhelmen te kijken om direct te snappen dat het dragen van een bouwhelm op een hoogwerker verplicht is. Het dragen van een bouwhelm is namelijk in de volgende situaties verplicht:

 

  • Waar waar de kans bestaat getroffen te worden door wegvliegende of vallende voorwerpen. Zoals in de bouw, in productiebedrijven en op werkplekken waar gewerkt wordt met een hijskraan of….. hoogwerker
  • Daar waar een verhoogde kans bestaat op stoten of bekneld raken van het hoofd. Bijvoorbeeld in de buurt van machines. Maar ook tussen de bak van een hoogwerker en gebouwen bijvoorbeeld. Dat klinkt misschien een beetje vergezocht, maar ongevallen kunnen soms op zeer bizarre manieren ontstaan.
  • Daar waar het expliciet staat aangegeven met borden (en het dus door de beheerder van de locatie verplicht is gesteld).

 

Over de verplichting hef dus niet gediscussieerd te worden. Die is er. De kans dat je getroffen wordt door een voorwerp, is op een hoogwerker zeker aanwezig. Door een stuk gereedschap van een collega bijvoorbeeld. Maar ook door een voorwerp dat van een gebouw af waait of van een nog grotere hoogte naar beneden valt.

 

Dan het bekneld raken van het hoofd. Nogmaals: dat klinkt misschien als een onwaarschijnlijk scenario, maar waar de bak verplaatst wordt, is deze kans gewoon aanwezig. Zeker bij gebouwen met onregelmatige vormen. Enfin: hoe klein de kans ook is, je wilt gewoon geen risico nemen. Je zult maar wat dankbaar zijn dat je een bouwhelm draagt op het moment dat je wel in zo’n situatie belandt.

 

Ook buiten de bovenstaande punten om, kan het zo zijn dat het dragen van een bouwhelm op een hoogwerker verplicht wordt. Het zal dan op locatie worden aangegeven met borden. Stel geen vragen, maar draag die helm gewoon. Je mag er namelijk van uit gaan dat er goed over is nagedacht en dat de verplichting er is om een reden.

Mag elke bouwhelm worden gebruikt op een hoogwerker?

Niet elke bouwhelm mag zomaar worden gebruikt op een hoogwerker. De bouwhelm moet aan enkele eisen voldoen. Zo is bijvoorbeeld een veiligheidspet niet voldoende. Ook bouwhelmen die niet aan bepaalde eisen en certificeringen voldoen, bieden niet de benodigde bescherming. Een bouwhelm moet voldoen aan de EN397 regelgeving. Ook moeten de helmen voorzien zijn van een CE-goedkeuring. Koop dus altijd een geschikte bouwhelm en beknibbel niet op veiligheid.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou