Vanaf welke leeftijd mag je een hoogwerker besturen?

Een hoogwerker besturen: dat is niet niks. Vandaar dat veel mensen zich waarschijnlijk af zullen vragen: vanaf welke leeftijd mag je een hoogwerker besturen? Leeftijd zegt niet alles. Daarom mag je vanaf relatief jonge leeftijd een hoogwerker besturen. Wat vooral telt, is kennis. Kennis op het gebied van veiligheid zodat je capabel een hoogwerker kunt besturen. Zodat je weet wat de risico’s zijn en wat je moet doen om deze te beperken. Je kunt toch niet vroeg genoeg beginnen dit te leren? Vandaar dat je een hoogwerker mag besturen vanaf het moment dat je meerderjarig bent. De minimale leeftijd voor het besturen van een hoogwerker is achttien jaar. Daar zit echter een belangrijke voorwaarde aan: je moet in het bezit zijn van een hoogwerker certificaat. Die eis geldt niet alleen voor bestuurders van achttien jaar, maar voor bestuurders van alle leeftijden.

Je mag een hoogwerker besturen vanaf 18 jaar. Moet je dan een rijbewijs hebben?

Vanaf achttien jaar mag je dus een hoogwerker besturen. Hiervoor hoef je geen (auto)rijbewijs hebben. Waarom zou je? Het gaat immers om het besturen van een hoogwerker, niet het rijden hiermee. Wel een belangrijk punt om in de gaten te houden: er zijn diverse typen hoogwerkers. Sommige hoogwerkers kunnen zelfstandig verreden worden. HIervoor heb je wel een rijbewijs nodig. Het kan dus zijn dat je een hoogwerker mag besturen, maar niet mag verrijden tenzij je al een rijbewijs hebt.

Wat zijn de eisen?

Om een hoogwerker te mogen besturen, of je nu achttien jaar of vijftig jaar oud bent, moet je een hoogwerker certificaat hebben. Waarom? Omdat je wettelijk verplicht ben om aan veiligheidseisen te voldoen. Je moet dit ook kunnen aantonen. Dat doe je met een hoogwerker certificaat. Wie een hoogwerker certificaat heeft, heeft bewezen capabel te zijn en goede kennis te hebben van veiligheid en risico’s.

Hoef je maar één keer je certificaat te behalen?

Stel: je bent achttien jaar oud en haalt je hoogwerker certificaat. Ben je dan meteen klaar voor de rest van je carrière? Nee, dat niet. Het hoogwerker certificaat is namelijk vijf jaar geldig. Wanneer het certificaat bijna verloopt, zul je opnieuw een hoogwerker cursus moeten volgen en examen moeten doen. Slaag je hiervoor, dan behaal je wederom jouw hoogwerker certificaat met een geldigheid van vijf jaar.

 

Maar waarom moet je dan opnieuw examen doen als je al bewezen hebt capabel te zijn? Tja, aan veiligheid kun je nooit te veel aandacht besteden. Vind je het bovendien na vijf jaar niet tijd om je kennis wat op te frissen? Natuurlijk: je werkt op een hoogwerker dus je brengt je kennis en vaardigheden dagelijks in de praktijk. Maar toch: een klein deeltje van die kennis gaat misschien verloren en bovendien zijn er in de loop der tijd misschien nieuwe inzichten ontstaan. Kortom: een beperkte geldigheid van vijf jaar is gewoon een goede regel.

Haal je hoogwerker certificaat bij ARBO centrum

Of je nu achttien jaar bent en voor het eerste je hoogwerker certificaat wilt behalen, of dat je al een ervaren rot bent die een herhalingscursus moet doen: je behaalt je hoogwerker certificaat bij ARBO centrum. Schrijf je in voor een cursus bij jou in de buurt en profiteer van de kennis en ervaring van onze docenten.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.