Waarvoor gebruik je hoogwerkers?

Het allesomvattende antwoord is vrij eenvoudig: om veilig op hoogte te kunnen werken aan installaties die zonder de hoogwerker niet direct (veilig) toegankelijk zijn. Kortom: je gebruikt een hoogwerker om op hoge plekken te kunnen werken. Dit kan van alles zijn. Bij een hoogwerker denk je wellicht direct aan de bouw, maar er zijn zeer veel verschillende sectoren en beroepen waarbij van hoogwerkers gebruik wordt gemaakt: van de hovenier die hoge bomen snoeit tot de glazenwasser van een bedrijfspand en van wegwerker die borden vervangt tot de cameraman op een festival.

Waarvoor gebruik je hoogwerkers? Voor veiligheid

Hoogwerkers zijn de ideale manier om veilig op hoogte te kunnen werken. Ze zijn hier dan ook speciaal voor ontworpen. Op een hoogwerker werk je in een bak op een plateau. Dit wil zeggen dat je een speciale ruimte hebt waarin je stevig staat en niet zomaar uit valt. Om die kans helemaal te elimineren wordt in veel hoogwerkers gebruikgemaakt van valbeveiliging. Met valbeveiliging kun je niet over de rand van de bak heen vallen omdat je met een harnas vastzit aan een zekering.

 

Ondanks dat hoogwerkers zijn gericht op veiligheid, zijn ze ook praktisch. Er zijn veel verschillende categorieën hoogwerkers. Diverse soorten hoogwerkers zijn zelfrijdend en kunnen in meerdere richtingen schuiven en draaien. Zo kom je gemakkelijk op de plekken waar je moet zijn.

Mag iedereen op een hoogwerker werken?

Om te mogen werken op een hoogwerker dien je in het bezit te zijn van een hoogwerker certificaat. Met de hoogwerker cursus van ARBO centrum kun je dit certificaat behalen. Hoogwerkers zorgen weliswaar voor gemak, snelheid en veiligheid: ze moeten wel bediend worden door een capabele bestuurder/operator. Een hoogwerker in verkeerde handen kan zeer veel schade aanrichten aan objecten en voor ernstig letsel zorgen bij mensen.

 

Let op: wil jij een hoogwerker kunnen bedienen? Elke categorie hoogwerker heeft zijn eigen certificaat, en dus een eigen cursus. Gelukkig is het mogelijk om een gecombineerde cursus te volgen waarbij je het certificaat voor elk type hoogwerker kunt behalen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou