Is werken met een hoogwerker certificaat verplicht?

Het antwoord is in principe “ja”. Waarom wij “in principe” schrijven, vereist enige uitleg. Uitleg die wij je bij dezen zullen geven. Allereerst: iedereen zal begrijpen dat je niet zomaar kunt werken op een hoogwerker. Werken op een hoogwerker brengt diverse (grote) risico’s mee. Een val van een hoogwerker is daar slechts één van. Gelukkig zijn er tal van maatregelen om de risico’s te beperken. Hier wordt een hoogwerker certificaat relevant.

Is werken met een hoogwerker certificaat verplicht? Dit is hoe het zit

Nergens in de wet wordt het hebben van een hoogwerker certificaat verplicht gesteld. Echter: de wet legt werkgevers en werknemers wel verplichtingen op op het gebied van veiligheid. Zo zijn werkgevers verplicht zorg te dragen voor een veilige, gezonde werkomgeving voor werknemers en zijn werknemers verplicht om voldoende kennis te hebben om hun werkzaamheden veilig en capabel uit te kunnen voeren.

 

Dan rijst de vraag: hoe bewijs je dit? Hoe kun je als werknemer nu aantonen dat je over voldoende kennis beschikt, specifiek op het gebied van veiligheid en risico’s, om een hoogwerker goed te kunnen besturen? Daarvoor bestaat het hoogwerker certificaat.

 

Is werken met een hoogwerker certificaat verplicht? Er is geen wettelijke verplichting. Toch kun je dit certificaat als verplicht beschouwen. Enerzijds omdat de wet je bepaalde verplichtingen oplegt (waarvan je met het certificaat aan kunt tonen dat je hieraan voldoet) en anderzijds omdat werkgevers de bevoegdheid hebben om het hoogwerker certificaat te verplichten. Negen van de tien werkgevers doen dit dan ook.

Je hoogwerker certificaat halen

Wil je op een hoogwerker werken, dan zul je dus je hoogwerker certificaat moeten halen. Met een hoogwerker cursus van ARBO centrum behaal jij jouw certificaat in een dag. Kies een locatie bij jou in de buurt en het juiste type hoogwerker en schrijf je in. Het hoogwerker certificaat is 5 jaar geldig. Om ervoor te zorgen dat je kennis up to date blijft, dien je na vijf jaar een herhalingscursus te volgen om de geldigheid van het certificaat te verlengen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou