Is een BHV hesje verplicht?

Ondernemingen zijn wettelijk verplicht om de veiligheid van hun medewerkers en klanten te waarborgen. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Het is niet zo dat de veiligheid enkel intern goed geregeld moet worden. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld een evenement organiseert, zal ook hier voor klanten en bezoekers een veilige situatie gecreëerd moeten worden. Maar is een BHV hesje verplicht?

 

Nee, het is niet verplicht. Mochten er zich toch calamiteiten voordoen, dan moeten er personen in de onderneming aanwezig zijn die bedrijfshulpverlener (BHV) zijn. Deze BHV’ers zijn opgeleid om in noodsituaties op te treden en het personeel en klanten in veiligheid te brengen.

Wat zijn de taken van de BHV'er?

De naam bedrijfshulpverlener zegt het eigenlijk al: bij een ongeval of brand moet de bedrijfshulpverlener hulp verlenen. Dit houdt in dat de BHV’er eerst hulp toepast bij een ongeval en bij brand de brand bestrijdt of beperkt en ook de gevolgen van ongelukken bij brand probeert te beperken. In noodsituaties waarbij de ruimte ontruimd moet worden, is de BHV’er verantwoordelijk voor het alarm slaan en het evacueren van medewerkers, klanten en andere personen die aanwezig zijn. Wie er tot BHV’er wordt aangewezen en de hoeveelheid BHV’ers moet staan in de RI&E (Risico Inventarisatie). Zorg dat in de RI&E beschreven staat hoeveel BHV’ers er altijd in het pand aanwezig moeten zijn. De onderneming moet ook zorgen dat de BHV’er alle hulpmiddelen en uitrustingen tot zijn beschikking heeft, waaronder een BHV veiligheidsvestje.

BHV'er goed opleiden

Een BHV’er dient goed opgeleid te zijn, zodat hij of zij exact weet hoe te handelen tijdens calamiteiten. Hiervoor kan het bedrijf haar BHV’ers een cursus laten volgen. Na een BHV cursus bij ARBO centrum krijg je na het succesvol afronden een BHV certificaat. Omdat regelgeving in de loop der tijd kan veranderen, is het ook belangrijk dat de BHV’er jaarlijks een BHV herhalingscursus volgen. ARBO centrum biedt een BHV basiscursus aan voor BHV’ers zonder ervaring, maar ook een BHV herhalingscursus. Wil je met het hele bedrijf een BHV cursus volgen maar dan bij jou op je eigen locatie? Geen probleem! De instructeur komt bij jullie de BHV groepscursus geven.

Zorg dat je gezien wordt met een BHV veiligheidsvest

Tijdens een calamiteit kan er een panieksituatie ontstaan. Vooral bij een evacuatie kan het chaotisch zijn. Het is de taak van de BHV’er om een evacuatie veilig en rustig te laten verlopen. Hierbij is het heel belangrijk dat je als BHV’er herkend wordt. Anders zal namelijk niemand naar jouw instructies luisteren. Hoewel het dragen van een BHV hesje niet verplicht is, is het vestje zeker nodig om als BHV’er herkenbaar te zijn. Bovendien zorgt het BHV veiligheidshesje ervoor dat je ook in verduisterende ruimtes of bij rookontwikkeling te zien bent.

Soorten BHV hesjes

Een BHV hesje is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De BHV vestjes zijn fel van kleur en meestal loopt er nog een fluoriderende streep over. Op de achterzijde is duidelijk het woord BHV aangebracht. Er zijn ook andere teksten mogelijk, zoals een BHV hesje met de tekst Hoofd BHV of Ploegleider BHV. De kleuren zelf hebben niet echt een functie, maar je kunt je voorstellen dat als bedrijfskleding groen is, je niet voor een groen vestje gaat, maar voor een geel BHV hesje of oranje BHV veiligheidsvestje. Bepaalde kleuren vestjes kunnen ook functioneel zijn als je met meerdere BHV teams werkt, waarbij ieder team zijn eigen kleur heeft. 

BHV hesjes met eigen logo

Als je op zoek bent naar BHV hesjes of standaard veiligheidshesjes met je eigen logo dan kan je deze eenvoudig online bestellen op ARBOwinkel.nl. Maar naast dit bieden wij ook Brandblussers en AED’s aan.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Waarom een veiligheidshesje?

Waarom een veiligheidshesje? Iedereen kent het veiligheidshesje. Een veiligheidshesje is een felgekleurd hesje, voorzien van reflecterende banen. Veiligheidshesjes hebben een belangrijke functie en kunnen in

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.