Waarom een veiligheidshesje?

Iedereen kent het veiligheidshesje. Een veiligheidshesje is een felgekleurd hesje, voorzien van reflecterende banen. Veiligheidshesjes hebben een belangrijke functie en kunnen in veel verschillende situaties worden gebruikt. Waarom draag je een veiligheidshesje? Je draagt deze omdat zij onder alle omstandigheden zorgen voor optimale zichtbaarheid.

Wanneer heb je een veiligheidshesje nodig?

  • Bij een risicovolle situatie. Bijvoorbeeld in het donker.

Door de felle kleuren en reflecterende banen is het veiligheidshesje goed te zien bij verminderd of slecht zicht. In situaties waarbij er sprake is van dag- of kunstlicht, vallen de hesjes extra goed op door hun felle kleur. Maar ook in het donker zijn de hesje nuttig.  Licht dat op de hesjes wordt geschenen, wordt weerkaatst. Hierdoor ben je optimaal zichtbaar. 

 

  • Om een functie duidelijk te maken

Veiligheidshesjes dienen niet alleen om je zichtbaarheid te verbeteren. In veel gevallen maken zij ook duidelijk welke functie bij het hesje hoort. Dit kan worden aangegeven met een opschrift op het hesje. Denk aan een opschrift als “EHBO”, “BHV” of “Teamleider”. Zo ziet iedereen in een oogopslag met wie hij/zij te maken heeft.

 

  • Opvallen in de menigte

Op evenementen, festivals en andere gelegenheden waar veel mensen bij elkaar zijn, kan het belangrijk zijn dat je opvalt in de menigte. Denk aan hulpverleners of beveiligingspersoneel. Met een veiligheidshesje val je op, ook al zijn er veel mensen bij elkaar.

 

  • Groepen uit elkaar houden

Je kunt je natuurlijk in een situatie bevinden waarin het belangrijk is om groepen uit elkaar te houden. 

Hoe doe je dit? Door deze groepen verschillende kleuren veiligheidshesjes te laten dragen, zijn zij duidelijk van elkaar te onderscheiden en wordt verwarring voorkomen.

 

  • Extra aandacht voor kinderen

Veiligheidshesjes zijn ook in kindermaten verkrijgbaar en veel scholen en kinderopvang bedrijven maken hier gebruik van. 

 

Door kinderen een veiligheidshesjes te laten dragen, vallen ze extra op.  Bijvoorbeeld op de fiets naar het zwembad of de schooltuin. En dat is belangrijk, want kinderen zijn in veel opzichten extra kwetsbaar. Dankzij veiligheidshesjes letten medeweggebruikers goed op en zijn ze extra voorzichtig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou