Is een veiligheidshesje verplicht in de auto?

Het nut van een veiligheidshesje zal iedereen begrijpen. Met zo’n hesje is men veel beter zichtbaar. Ook, vooral, in het donker. Maar is een veiligheidshesje verplicht in de auto? Het antwoord zal misschien verbazen. In Nederland is een veiligheidshesje niet verplicht in de auto. Net als andere veiligheidsartikelen, zoals een gevarendriehoek. Dat iets niet verplicht is, betekent uiteraard niet dat hier niet in geïnvesteerd hoeft te worden. Op veiligheid moet men nooit besparen. Een veiligheidshesje in de auto vormt bovendien maar een kleine investering.

Is een veiligheidshesje verplicht in de auto? Nee. Is het verstandig? Ja

Een veiligheidshesje is dus niet verplicht in de auto. Wij vinden dit vreemd. Het is een zeer laagdrempelig veiligheidsartikel dat door iedereen kan worden gebruikt. Ondanks dat het dus niet verplicht is, is het raadzaam om er eentje aan te schaffen. Mocht de situatie erom vragen, dan wordt de veiligheid met zo’n hesje sterk vergroot. Zeer veel ongevallen vinden plaats omdat betrokkenen elkaar niet goed zien.

Hoe zit het met werkgevers?

Een veiligheidshesje is niet verplicht in de auto. Niet voor particulieren en niet voor werknemers. Dat neemt niet weg dat werkgevers het voor hun werknemers wil kunnen verplichten. Werknemers kunnen het heft in eigen hand nemen door bedrijfswagens uit te rusten met veiligheidshesjes. Dit is een geringe investering die (zwaar) letsel of zelfs noodlottige ongevallen kan voorkomen.

Let op in het buitenland

In Nederland is een veiligheidshesje in de auto weliswaar niet verplicht; in het buitenland geldt deze verplichting vaak wel. Wie in het buitenland rijdt, dient er dus voor te zorgen dat het hesje wel in de auto aanwezig is. Wordt men gecontroleerd, dan kan er in sommige landen een boete worden uitgeschreven. Informeer dan ook van tevoren of het hebben van een veiligheidshesje in de auto verplicht is in landen waar doorheen gereisd wordt. Wederom geldt ons advies: zorg altijd voor een hesje, ongeacht waar gereden wordt.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Waarom een veiligheidshesje?

Waarom een veiligheidshesje? Iedereen kent het veiligheidshesje. Een veiligheidshesje is een felgekleurd hesje, voorzien van reflecterende banen. Veiligheidshesjes hebben een belangrijke functie en kunnen in

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.