4 stappen in het geval van autopech

Autopech is altijd vervelend. Maar het ene pechgeval is het andere niet. In het gunstigste geval is het een klein ongemak dat snel verholpen kan worden. Maar in minder gunstige gevallen is er sprake van gevaar. Daar kan al snel sprake van zijn. Je auto die met een lege accu veilig op een parkeerplaats of de oprit staat, is vervelend, maar niet meer dan dat. Maar een klapband of kokende motor midden op de snelweg is een ander verhaal. Hierbij komt jouw veiligheid en die van anderen mogelijk in het geding. Dit zijn 4 stappen in het geval van autopech om zo veilig mogelijk te blijven.

ARBO centrum bus

Scroll om verder te lezen

Wil je ook veilig en voorbereid de weg op?

Stap 1: breng je auto veilig tot stilstand

Autopech kan best beangstigend zijn. Denk aan de voorbeelden in de inleiding: een klapband kan heel heftig voelen en een kokende of rokende motor kan zorgen voor paniek. Blijf kalm en breng je auto veilig tot stilstand. Ga niet vol op de rem staan, maar zoek rustig een plek op om je auto stil te zetten. Idealiter is dat een parkeerhaven of vluchtstrook. Is die er niet, kies dan voor de berm. Soms is deze optie er ook niet en moet je de auto op de weg stilzetten. Doe dit rustig en zet je alarmlichten aan. Zo ziet overig verkeer dat je pech hebt en weten medeweggebruikers dat zij voorzichtig moeten zijn en afstand moeten houden.

Stap 2: prepareer je auto en stap niet zomaar uit

Vaak is de verleiding groot om bij pech snel uit te stappen. Zeker wanneer er sprake is van brand of een ander beangstigend probleem. Wederom: blijf kalm. Stap nooit zomaar uit. Zelfs niet als je op een ogenschijnlijk veilige plek staat. Heel veel verkeersongelukken gebeuren door automobilisten met pech die op een drukke weg uitstappen. Zet je auto uit, schakel de parkeerrem in en kijk goed of de omgeving veilig is om uit te stappen. Sta je midden op een drukke weg, dan is het veiliger om in de auto te blijven totdat het verkeer om je heen tot stilstand is gekomen of stapvoets rijdt.

Staat je auto op een gevaarlijke plek, gebruik dan altijd het noodnummer 112. Vervolgens is het zaak om je auto weg te krijgen. Bel je pechhulpdienst. Zij kunnen je helpen en eventueel ook een sleepwagen regelen.

Stap 3: maak duidelijk dat je stilstaat met pech

Zodra de situatie veilig is, is het zaak om direct duidelijk te maken dat je stilstaat met pech: dus: alarmlichten aan, veiligheidshesje aan en de gevarendriehoek op voldoende afstand plaatsen..

Stap 4: breng jezelf in veiligheid en schakel hulp in

Bij veel pechgevallen is het noodzakelijk om hulpdiensten in te schakelen. Breng eerst jezelf in veiligheid. Zoek een beschutte plek op weg van het verkeer (bijvoorbeeld met voldoende afstand in de berm of achter de vangrails) en bel vervolgens de hulpdiensten. Staat je auto op een gevaarlijke plek, gebruik dan altijd het noodnummer 112. Vervolgens is het zaak om je auto weg te krijgen. Bel je pechhulpdienst. Zij kunnen je helpen en eventueel ook een sleepwagen regelen.

Gerelateerde producten

Opvouwbare gevarendriehoek

Brandpreventie pakketten

Geel hesje

Verbanddoos B basic voor bedrijven

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.