World Restart a Heart Day
- Circa 5 minuten leestijd
- marketing@arbocentrum.nl
Op 16 oktober wordt stilgestaan bij het belang van reanimatie bij een hartstilstand. De World Restart a Heart Day is een jaarlijks terugkerend initiatief van reanimatieraden van over de hele wereld. Dit jaar is het thema: ‘Reanimatie – Iedereen verdient een kans’. Het doel is mensen bewust te maken van het belang van reanimatie door omstanders. Omstanders zijn vaak veel eerder bij een slachtoffer dan de hulpdiensten. En door sneller te reanimeren kunnen levens worden gered.
Waarom is het zo belangrijk om te leren reanimeren?
De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn doorslaggevend. De kans dat iemand door reanimatie weer een hartslag krijgt én geen permanent letsel oploopt, neemt na zes minuten zeer snel af. 70% van de hartstilstanden vindt plaats in en om het huis. Grote kans dus dat er iemand in de buurt is die kan helpen. En hoe eerder er gereanimeerd wordt, hoe groter de kans dus is op overleven. En daarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe te reanimeren.
Waarom deze dag?
Waarom World Restart a Heart Day? Kennis is macht, zegt men wel eens. In dit geval geldt: kennis is een leven reden. Aan reanimatie kun je simpelweg niet te veel aandacht besteden. Elke dag worden zeer veel mensen getroffen door een hartstilstand. De overlevingskansen zijn, zeker sinds de opkomst van de AED, gelukkig steeds groter. Maar alles begint bij aandacht voor het probleem. En meer mensen die stappen ondernemen om te leren reanimeren.
Leer reanimeren
Een reanimatie heeft de hoogste kans van slagen wanneer deze goed wordt toegepast.
Misschien heb je weleens gelezen hoe een reanimatie werkt. Reanimeren gebeurt door middel van borstcompressies. Een AED is een goed hulpmiddel tijdens het reanimeren.
Tijdens een reanimatiecursus leer je alle technieken om reanimatie toe te passen. Je leert kalm blijven en weloverwogen te handelen. En dat is net zo belangrijk als snel handelen. Want weten hoe je goed reanimeert en wanneer je echt moet reanimeren betekent letterlijk het verschil tussen leven en dood.
Je kunt ook een BHV cursus volgen. Dat is voor veel mensen nóg beter. Niet alleen leer je op deze cursus reanimeren (ook met behulp van een AED), maar je leert ook direct alle andere kennis en vaardigheden die je nodig hebt om op je werk BHV’er te mogen zijn.
Hoe werkt reanimeren?
Tot slot nog wat praktische informatie over het reanimeren zelf. Met reanimatie probeer je het hart weer op gang te krijgen als ademhaling en hartslag stopt. Het overnemen van de ademhaling gebeurt met mond-op-mondbeademing. Met hartmassage wordt geprobeerd de hartslag weer op gang te brengen
Wanneer begin je met reanimatie?
Check de hartslag en ademhaling maximaal 10 seconden. Geen hartslag en ademhaling? Bel meteen 112 en begin met hartmassage. Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet helemaal stil, maar lijkt dit zo. Er is dan sprake van ventrikelfibrilleren. Je kan dus ook een AEDD gebruiken als hulpmiddel. Gebruik je die en detecteert de AED helemaal geen activiteit, dan zal deze melden dat je dient te reanimeren. Het is belangrijk om daar dan direct mee te beginnen omdat het bloed anders niet wordt rondgepompt.
Een AED vind je gelukkig op steeds meer plaatsen in Nederland. Bij mensen thuis, in openbare gebouwen, maar ook in de buurt. Is er een AED aanwezig in jouw buurt? Dan hangt er, als het goed is, het bekende witgele bord: AED aanwezig. Belangrijk om te weten. Een AED is absoluut veilig en betrouwbaar, want de AED geeft alleen een schok af in de juiste situatie.
Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!
Meer blogs?
Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) – ARBO cijfers
Werkplekken behoeven regelmatige controle op risico’s. Zijn deze nog voorzien van de juiste en up to date veiligheidsmaatregelen? Door dit afdoende te beoordelen identificeer je
Logistiek dodelijkste sector in de afgelopen vijf jaar
In 2023 vielen er maar liefst dertien dodelijke slachtoffers in de logistieke sector, waarmee het opnieuw de meest gevaarlijke sector van Nederland is. Al jaren
Monitor arbeidsongevallen 2023: Ben jij veilig aan het werk?
De Monitor arbeidsongevallen 2023 laat een zorgwekkend aantal werkongevallen zien, met 2.386 slachtoffers, waarvan 69 met dodelijke afloop. Dit rapport benadrukt dat werkgevers proactief moeten zijn