Bouwsector zet veiligheid voorop met convenant voor ingehuurd personeel

GCVB en Aannemersfederatie Nederland slaan de handen ineen met brancheorganisaties voor uitzendbureaus (ABU en NBBU) om werk in de bouwsector veiliger te maken. Afgelopen december hebben ze het convenant, veilig werken in de bouw met en door ingehuurd personeel, ondertekend.

Streven naar verbeterde veiligheid voor ingehuurd personeel en zzp'ers

Er zijn veel regels en voorschriften voor veiligheid in de bouw, maar in de praktijk gaat het nog niet altijd goed. Daarom nemen verschillende partners binnen en buiten de bouwsector maatregelen om de veiligheid in de hele keten te verbeteren. Een van de belangrijkste punten is het verbeteren van de veiligheidsopleidingen en het toezicht op ingehuurd personeel en zzp’ers.

Minister van Gennip zegt: “Met dit convenant laten de partijen in de bouwsector zien dat werkgevers en uitzendbureaus op een fatsoenlijke manier met, in het bijzonder ingehuurd, personeel kunnen omgaan. Zonder alleen afhankelijk te zijn van wetten en regels. Soms wordt er in Nederland niet goed voor arbeidsmigranten gezorgd en het is goed om te zien dat verschillende partijen in de bouwsector samenwerken om hen te beschermen.”

Focus op opleiding en certificering

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie gebeuren er relatief vaak arbeidsongevallen op bouwplaatsen waar ingehuurd personeel en zzp’ers werken. Daarom is het belangrijk om deze mensen pas in te zetten nadat ze goed zijn opgeleid en instructies hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan een VCA cursus om de veiligheid in de bouw goed te blijven waarborgen. Zzp’ers kunnen een VCA VOL cursus volgen om op deze manier het diploma hiervoor te behalen. Daarnaast kun je denken aan de NEN 3140 VP cursus. Met dit certificaat mag je zelfstandig aan elektrische installaties werken.

Brancheorganisaties willen samenwerken om het basisveiligheidsniveau, de taalvaardigheid en het vakmanschap van ingehuurd personeel te verbeteren.

 

Het convenant omvat verschillende acties. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de basisvaardigheden en -kwalificaties die nodig zijn om veilig te werken op bouwplaatsen, waarbij goede voorbeelden uit andere sectoren worden meegenomen. Zowel inleners als uitleners zullen samenwerken om obstakels te identificeren en gezamenlijke interventies te ontwikkelen die leiden tot effectieve maatregelen en aandacht voor goed werkgeverschap, zoals wettelijk vastgelegd in de Arbowet en -besluit.

ARBO centrum helpt graag mee

Zodra het om veiligheid in de bouwsector gaat, staat ARBO centrum natuurlijk voor je klaar. Schrijf je (medewerkers) vandaag nog in voor onze cursussen die aansluiten op zzp’ers in de bouw. Bijvoorbeeld een VCA VOL cursus of de NEN 3140 VP cursus.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.