Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk 2024
- Circa 5 minuten leestijd
- marketing@arbocentrum.nl
Jaarlijks viert de wereld de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Op deze dag staan we stil bij het belang van een veilige en gezonde werkomgeving. Als we denken aan veiligheid op het werk, komen zaken als ergonomie, juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM), veiligheidsopleidingen en bewustwording naar voren. Het is van essentieel belang om een cultuur van veiligheid te creëren waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen welzijn en dat van anderen.
Veiligheid op de werkvloer
Veiligheid op de werkvloer begint met het identificeren van potentiële gevaren en risico’s. Werkgevers moeten hierbij hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de werkplek veilig is, zodat werknemers zonder zorgen hun werk kunnen uitvoeren. Dit omvat het verstrekken van Persoonlijke Beschermingsmiddelen, het regelmatig inspecteren en onderhouden van de werkplek en het implementeren van procedures voor noodsituaties. Hierbij moet je denken aan een bedrijfsnoodplan of een ontruimingsplan.
Daarnaast ben je, sinds 2005, als werkgever verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen.
Gezondheid op de werkvloer
Naast veiligheid is ook gezondheid van essentieel belang op de werkvloer. Werknemers moeten beschermd worden tegen blootstelling aan schadelijke stoffen, geluidsoverlast en andere gezondheidsrisico’s die kunnen leiden tot beroepsziekten. Regelmatige gezondheidscontroles en bewustwordingscampagnes kunnen hierbij helpen. Gehoorschade is bijvoorbeeld een veelvoorkomende schade op de werkvloer. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer kunt werken. De juiste gehoorbescherming zou dit al kunnen voorkomen.
Jouw rol in veiligheid en gezondheid op het werk
Als werknemer heb je zelf ook een belangrijke rol te spelen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. De verantwoordelijkheid om veilig te werken ligt natuurlijk ook bij jezelf. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan ergonomie, zoals een goede zithouding en regelmatige pauzes nemen. Zorg dat je op de hoogte bent van de veiligheidsprocedures binnen jouw organisatie en meld onveilige situaties direct bij je leidinggevende.
Samen streven naar veiligheid en gezondheid
Veiligheid en gezondheid op het werk is een collectieve verantwoordelijkheid. Werkgevers, werknemers en overheidsinstanties dienen samen te werken om een cultuur van veiligheid te bevorderen en te handhaven. Dit kan door middel van veiligheidsopleidingen, de juiste veiligheidsartikelen, het periodiek laten controleren en onderhouden van veiligheidsmiddelen, etc. Samen streven we naar een wereld waarin werkplekken veilig en gezond zijn voor iedereen.
Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!
Meer blogs?
Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) – ARBO cijfers
Werkplekken behoeven regelmatige controle op risico’s. Zijn deze nog voorzien van de juiste en up to date veiligheidsmaatregelen? Door dit afdoende te beoordelen identificeer je
Logistiek dodelijkste sector in de afgelopen vijf jaar
In 2023 vielen er maar liefst dertien dodelijke slachtoffers in de logistieke sector, waarmee het opnieuw de meest gevaarlijke sector van Nederland is. Al jaren
Monitor arbeidsongevallen 2023: Ben jij veilig aan het werk?
De Monitor arbeidsongevallen 2023 laat een zorgwekkend aantal werkongevallen zien, met 2.386 slachtoffers, waarvan 69 met dodelijke afloop. Dit rapport benadrukt dat werkgevers proactief moeten zijn