Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk 2024

Jaarlijks viert de wereld de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Op deze dag staan we stil bij het belang van een veilige en gezonde werkomgeving. Als we denken aan veiligheid op het werk, komen zaken als ergonomie, juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM), veiligheidsopleidingen en bewustwording naar voren. Het is van essentieel belang om een cultuur van veiligheid te creëren waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen welzijn en dat van anderen.

Veiligheid op de werkvloer

Veiligheid op de werkvloer begint met het identificeren van potentiële gevaren en risico’s. Werkgevers moeten hierbij hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de werkplek veilig is, zodat werknemers zonder zorgen hun werk kunnen uitvoeren. Dit omvat het verstrekken van Persoonlijke Beschermingsmiddelen, het regelmatig inspecteren en onderhouden van de werkplek en het implementeren van procedures voor noodsituaties. Hierbij moet je denken aan een bedrijfsnoodplan of een ontruimingsplan.

Daarnaast ben je, sinds 2005, als werkgever verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen.

Gezondheid op de werkvloer

Naast veiligheid is ook gezondheid van essentieel belang op de werkvloer. Werknemers moeten beschermd worden tegen blootstelling aan schadelijke stoffen, geluidsoverlast en andere gezondheidsrisico’s die kunnen leiden tot beroepsziekten. Regelmatige gezondheidscontroles en bewustwordingscampagnes kunnen hierbij helpen. Gehoorschade is bijvoorbeeld een veelvoorkomende schade op de werkvloer. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer kunt werken. De juiste gehoorbescherming zou dit al kunnen voorkomen.

Jouw rol in veiligheid en gezondheid op het werk

Als werknemer heb je zelf ook een belangrijke rol te spelen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. De verantwoordelijkheid om veilig te werken ligt natuurlijk ook bij jezelf. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan ergonomie, zoals een goede zithouding en regelmatige pauzes nemen. Zorg dat je op de hoogte bent van de veiligheidsprocedures binnen jouw organisatie en meld onveilige situaties direct bij je leidinggevende.

Samen streven naar veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid op het werk is een collectieve verantwoordelijkheid. Werkgevers, werknemers en overheidsinstanties dienen samen te werken om een cultuur van veiligheid te bevorderen en te handhaven. Dit kan door middel van veiligheidsopleidingen, de juiste veiligheidsartikelen, het periodiek laten controleren en onderhouden van veiligheidsmiddelen, etc. Samen streven we naar een wereld waarin werkplekken veilig en gezond zijn voor iedereen.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.