Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en het begeleiden van overtollige werknemers naar nieuw werk.

In driekwart van de cao’s zijn afspraken gemaakt over opleidingsbudgetten, gemiddeld zo’n 700 euro per werknemer per jaar. Dit betekent dat er genoeg ruimte is voor het jaarlijks volgen van, bijvoorbeeld, veiligheidsopleidingen.

Waarom blijft opleidingsbudget ongebruikt?

Helaas blijkt uit onderzoek dat slechts 55 procent van het opleidingsbudget daadwerkelijk wordt besteed. Dit betekent dat er ieder jaar zo’n 1,5 miljard euro ongebruikt blijft liggen. Een deel van de medewerkers volgt geen opleidingen vanwege werkdruk of gebrek aan motivatie, maar ook door te weinig tijd.

Bovendien ontbreekt het vaak aan sturing door werkgevers. Werknemers weten niet altijd welke cursus ze moeten volgen, daarom is begeleiding van de werkgever essentieel. Is iedereen in het bezit van een (verplicht) veiligheidscertificaat? Zijn alle behaalde certificaten nog geldig? Het volgen van een basis- of herhalingscursus is in één dag gedaan.

Opleiding op locatie

Het leren hoeft dan ook niet altijd in een klaslokaal. Het kan ook op de werkplek plaatsvinden. ARBO centrum kan namelijk ook op locatie opleidingen verzorgen. Zo kan een grotere groep medewerkers van één bedrijf binnen een dag opgeleid worden voor bijvoorbeeld veilig werken met een heftruck, BHV, VCA, NEN 3140, etc. Dat scheelt een hoop tijd en voorkomt stagnatie in de productie. Daarnaast worden op deze manier medewerkers breder inzetbaar.

Benut het opleidingsbudget

Kortom, investeren in opleidingen is essentieel voor zowel werkgevers als werknemers, maar er is behoefte aan meer sturing en ondersteuning om het opleidingspotentieel volledig te benutten. De werkgever moet het goede voorbeeld geven. Door zelf ook te blijven ontwikkelen laat de werkgever het belang van kennisvergaring zien.

Door het opleidingsbudget in te zetten voor veiligheidsopleidingen, werken we samen naar het uitsluiten van bedrijfsongevallen.

Ons aanbod

Benieuwd welke opleidingen wij verzorgen? Bekijk ons volledige cursusaanbod of vraag een vrijblijvende offerte aan voor een opleiding op locatie. 

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.