Welke kleur hesje heb ik nodig?

Een veiligheidshesje is een felgekleurd hesje, voorzien van reflecterende banen. Veiligheidshesjes hebben een belangrijke functie en kunnen in veel verschillende situaties worden gebruikt.

Veiligheidshesjes worden onder andere gebruikt bij onderstaande situaties:

  • Tijdens het werk, bijvoorbeeld op de bouw, aan het spoor of aan de weg
  • Bij een risicovolle situatie
  • Om een functie duidelijk te maken
  • Om op te vallen in de menigte
  • Om groepen uit elkaar houden
  • Tijdens evenementen, denk aan EHBO
  • Om kinderen te begeleiden, bijvoorbeeld een klaar-over.


Maar hoe weet ik welke kleur hesje ik nodig heb bij bovenstaande situaties?

In de regel zijn onderstaande afspraken van toepassing

1. Het oranje hesje

Het oranje hesje wordt gedragen op de werkvloer, in de openbare ruimte en tijdens evenementen. Sinds 2019 is het gele hesje op de bouw verplicht vervangen door een oranje hesje. Ook spoorwegmedewerkers en wegwerkers dragen een oranje hesje.

 

2. Het rode hesje

Rood is voorbehouden aan de brandweer. Dit verschaft extra duidelijkheid en zorgt ervoor dat brandweerlieden altijd en overal direct herkenbaar zijn.

 

3. Het gele hesje

Op de bouw wordt het gele hesje gedragen door medewerkers die leidinggeven en vanuit deze functie ook belast zijn met de veiligheid van de werknemers op de bouw.

Door het dragen van een fluor geel hesje zijn deze leidinggevenden op tijd herkenbaar en aanspreekbaar. Dus meer veiligheid op de bouwplaats.

 

Maar het gele hesje is niet alleen voorbehouden aan leidinggevenden. Ook BHV-ers en EHBO-medewerkers dragen een geel hesje. Door de kleur geel valt het hesje goed op. En reflecterende banen maken het hesje ook in het donker goed zichtbaar.

 

4. Het blauwe hesje

Het blauwe hesje wordt gedragen door toezichthouders en security medewerkers op de werkvloer of tijdens evenementen. Met de opdruk toezichthouder of security is deze medewerker nog beter herkenbaar.

 

Dit is in het kort welke kleur hesje je nodig hebt. Je kunt nog een stap verder gaan. Binnen bepaalde sectoren, zoals de bouw, kun je de kleur van het hesje laten corresponderen met de kleur van de helm. De kleur van de helm maakt namelijk altijd de functie van de drager duidelijk. Door een hesje in dezelfde kleur te dragen, is dit nog beter herkenbaar.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Waarom een veiligheidshesje?

Waarom een veiligheidshesje? Iedereen kent het veiligheidshesje. Een veiligheidshesje is een felgekleurd hesje, voorzien van reflecterende banen. Veiligheidshesjes hebben een belangrijke functie en kunnen in

Lees verder »