In 8 stappen een succesvolle RI&E

Staat veiligheid, gezondheid en welzijn in jouw organisatie voorop? Dan is een RI&E  het perfecte instrument hiervoor. Hiermee verminder je onder andere de kans op verzuim bij jouw medewerkers. Ook ben je dan als werkgever op de hoogte van de aanwezige bedrijfsrisico’s. Welke werkgever wil dat nou niet? In deze blog vertel ik jou in 8 stappen hoe je succesvol een RI&E opstelt.

 

Stap 1 Is er een up-to-date RI&E aanwezig?

Allereerst ga je na of er al een RI&E aanwezig is. Is er geen RI&E aanwezig bij jou in de organisatie? Dan kan je gelijk door naar stap 2. Het kennismakingsgesprek met een veiligheidsadviseur.

 

Is er wél een RI&E aanwezig? Bekijk dan of deze nog up-to-date is. Dit is het allerbelangrijkste van je RI&E. Ga eens bij jezelf na. Hoe vaak hoor je over een ongeluk op het werk? Vaak met kleine gevolgen, maar soms helaas ook met hele grote gevolgen. Bijvoorbeeld een val vanaf grote hoogte tijdens het plaatsen van zonnepanelen.

 

Weet je 100% zeker dat de huidige RI&E volledig up-to-date is? Dan ben je als organisatie goed bezig! Maar is jouw RI&E niet geüpdatet? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan met een veiligheidsadviseur.

 

Stap 2 Kennismaken met een veiligheidsadviseur

Voordat je aan een RI&E gaat beginnen wil je natuurlijk eerst weten met wie je zaken gaat doen. Daarvoor is het kennismakingsgesprek. Een kennismaking kan vaak telefonisch worden gedaan. Ook kan een veiligheidsadviseur langskomen op locatie om kennis te maken.