Veilig werken op hoogte. Zowel boven als onder de 2,5 meter hoogte

Een van de grootste gevaren bij werken op hoogte is valgevaar. Deze risico’s zijn groot en het is enorm belangrijk dat je altijd doeltreffende veiligheidsmaatregelen treft. De arbeidshygiënische strategie bestaat uit vier stappen:

Stap 1: Bronmaatregelen

Bij bronmaatregelen richt je je op het voorkomen van valgevaar bij de bron zelf. Je kijkt of je maatregelen kunt nemen waardoor je korter of helemaal niet op hoogte hoeft te werken. Denk hierbij aan het plaatsen van vangnetten, afzettingen of het zorgen voor een stabiele ondergrond.

Stap 2: Collectieve maatregelen/technische maatregelen

Collectieve maatregelen zijn maatregelen die voor iedereen gelden. Hierbij kun je denken aan het installeren van leuningen, hekken of valbeschermingssystemen om een val te vermijden of op te vangen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de kans op vallen zo klein mogelijk wordt.

Stap 3: Individuele organisatorische maatregelen

Individuele organisatorische maatregelen richten zich op het gedrag en de organisatie van de werknemers. Zorg ervoor dat alle medewerkers goed geïnstrueerd zijn over de veiligheidsmaatregelen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Controleer regelmatig of medewerkers zich aan deze maatregelen houden.

 

Het idee is dus simpel: zorg ervoor dat iedereen aan boord weet wat veilig werken inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Dit betekent praten over de risico’s, hoe je die kunt vermijden en zorgen dat iedereen de veiligheidsregels kent en volgt. Het gaat ook om het aanmoedigen van een open gesprek; als iets je niet veilig lijkt, moet je dat kunnen zeggen zonder gedoe.

 

En natuurlijk, als het op veiligheid aankomt, moet iedereen scherp blijven. Regelmatig checken of iedereen zich aan de afspraken houdt en de juiste spullen gebruikt, is key. Het is een teaminspanning – als iedereen meedoet, houden we het veilig en gezond boven de grond.

Stap 4: PBM's

Als de bovenste maatregelen onvoldoende effect hebben, of wanneer je het gewoonweg niet kunt eisen van een werkgever of opdrachtgever, dan moeten zij jou de juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen bieden. De werkgever is verplicht om PBM te verstrekken voor hun medewerkers die op hoogte werken. Denk hierbij aan valbescherming zoals een veiligheidsharnas, veiligheidshelm en veiligheidsschoenen. Let ook op de juiste bevestiging van het harnas. Dit moet aan een goedgekeurd en stevig materiaal gebeuren. Het klinkt misschien raar, maar let ook op de lengte van het veiligheidskoord!!

Waarom deze juist stappen?

Het is van groot belang dat alle stappen van de arbeidshygiënische strategie worden opgevolgd om de veiligheid te waarborgen.
Werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee. Het is daarom essentieel dat er voldoende aandacht wordt besteed aan het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen. Door het opvolgen van de vier stappen van de arbeidshygiënische strategie kunnen ongelukken en letsel worden voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd goed geïnformeerd bent over de geldende veiligheidsvoorschriften en maak gebruik van de juiste PBM’s. Veiligheid staat voorop!

Veilig werken met hoogwerkers

Leer alle risico’s en gevaren te herkennen, maar vooral hoe je dit kunt voorkomen, door bijvoorbeeld het volgen van een hoogwerker cursus. Op een van onze locaties door heel Nederland, of organiseer een groepstraining op jullie eigen locatie.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.