Veel gemaakte fouten bij het zelf opstellen van een RI&E

Om een RI&E te schrijven heb je best wat kennis en tijd nodig. Ben jij een werkgever? Dan is een RI&E ook verplicht voor jou. Vervelend hè? In deze blog lees je over veel gemaakte fouten bij het zelf opstellen van een RI&E. Veel leesplezier!

 

1. Onderschatten van de tijd

De meest voorkomende fout bij het zelf opstellen van een RI&E is het onderschatten van de tijd die je eraan kwijt bent. Een RI&E opstellen en uitschrijven kost veel tijd. Je onderschat het makkelijk. Het nadeel is dat je ertegenaan kan gaan hikken waardoor je het gaat uitstellen.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig je RI&E te bekijken. Het moet natuurlijk wel een document zijn dat nog steeds up-to-date is. Hiervoor is het belangrijk dat je objectief naar je eigen bedrijf kijkt. Zijn jullie snel gegroeid? Is er iets groots veranderd? Heb je meer mensen aangenomen? Zijn er nieuwe machines? Zijn jullie misschien anders gaan werken? Dit alles kan een signaal zijn om je RI&E aan te passen. Je risico’s zijn namelijk veranderd.

 

Al met al ben je er dus best druk mee bezig. Veel van onze klanten hebben zelf eerst geprobeerd een RI&E te schrijven. Na een tijdje bezig te zijn gaat het toch niet zoals verwacht. Ze komen er bijvoorbeeld achter dat ze onderdelen vergeten zijn. Of het kost ze gewoon te veel tijd.

 

2. Selectieve medewerkers bevragen

Een andere veel voorkomende fout is niet al je medewerkers om input vragen. Binnen een bedrijf bestaan verschillende groepen medewerkers. Zo heeft een directielid andere risico’s dan een productiemedewerker. Beide zijn belangrijk en horen in een RI&E te staan.

 

Ook kan het soms voorkomen dat je met een teamleider praat. En dat hij hele andere risico’s ervaart dan een productiemedewerker. Daarom is het belangrijk om met diverse mensen van verschillende afdelingen de risico’s in kaart te brengen.

 

Daarnaast moet je ook rekening houden met de verschillen tussen fulltimers en parttimers. Parttimers zijn vaak minder kritisch op hun werkplek dan fulltimers. Hierdoor kan het beeld veranderen wanneer je alleen maar met parttimers praat.

Waarom een RI&E bij ARBO centrum?

3. Weinig draagvlak

Het is erg belangrijk dat je werkplek veilig is. Ook de werkplek van je medewerkers of collega’s. Wat wij regelmatig tegenkomen is dat er weinig draagvlak is voor het schrijven van een RI&E. Hierdoor kan het een project blijven van degene die de RI&E geschreven heeft. Terwijl je juist met het hele bedrijf veiliger moet gaan werken. Wanneer je dit niet doet, zal er vroeg of laat een bedrijfsongeval plaatsvinden.

 

Wanneer er weinig draagvlak is, kan de RI&E gemaakt worden maar gaat er niets mee gedaan worden. Dat zou natuurlijk jammer zijn.

Bericht delen:

Heb je een vraag?
Maandelijks blog
overzicht ontvangen?

Verder lezen?