Hoe werkt een brandblusser?

Brandblussers behoren tot de belangrijkste veiligheidsuitrusting van elke organisatie. Maar hoe werkt een brandblusser? Lang niet iedereen is hiervan op de hoogte. Dat is niet vreemd, want brandblussers hoeven – gelukkig – zelden gebruikt te worden. Wanneer zij wel gebruikt moeten worden, is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat de gebruiker hiervan weet hoe de brandblusser werkt. BHV’ers zijn hierin getraind, maar dat geldt zeker niet voor alle medewerkers. Natuurlijk is een BHV’er de aangewezen eerste persoon om branden te blussen, maar bij brand telt elke seconde. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet hoe een brandblusser werkt.

Hoe werkt een brandblusser? Twee verschillende werkingen

Er zijn veel verschillende soorten brandblussers. Wij richten ons hier op de draagbare schuimblussers en poederplussers. Deze komen met twee verschillende soorten werkingen. Het is belangrijk om het verschil te weten. Een brandblusser wordt namelijk vaak in een panieksituatie gebruikt. Zorg er dan ook voor dat de werking bekend is en dat de blusser direct gehanteerd kan worden.

Brandblusser onder permanente druk

Het eerste type brandblusser is er eentje die onder permanente druk staat. Hoe werkt deze brandblusser?

 

Omdat dit type blusser onder constante druk staat, beschikt deze over een veiligheidspin of borgpen. Pas wanneer deze verwijderd wordt, is het mogelijk om te blussen. Die pin is er om te voorkomen dat de blusser per ongeluk geactiveerd wordt.

 

Om te beginnen met blussen dient de knijptang ferm te worden ingeknepen. Let erop dat de straal altijd gericht wordt op de bron van het vuur, en niet op de vlammen zelf.

Hoe werkt een brandblusser met intern drukpatroon?

Sommige brandblussers zijn voorzien van een intern drukpatroon. Deze blussers staan nog niet onder druk. De druk bouwt op wanneer u de verzegeling doorbreekt en de knop om druk op te bouwen induwt. Dit dient dan ook altijd te gebeuren voordat u met blussen kunt beginnen.

 

Vervolgens werkt het blussen net zo als met een brandblusser onder permanente druk.

Zorg voor voldoende kennis

Zorg ervoor dat er binnen de organisatie voldoende kennis is. Vragen medewerkers zich af hoe brandblussers werken, laat dan een BHV’er een korte interne cursus verzorgen. Iemand met kennis en ervaring kan ook laten zien hoe een brandblusser moet worden vastgehouden om brandwonden door bevriezing te voorkomen. Overigens zijn alle blussers voorzien van instructies, maar tijdens calamiteiten is er wellicht niet altijd tijd om deze te lezen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.