Wat zijn de voordelen van een CO2 blusser?

In CO2 blussers wordt kooldioxide (CO2) gebruikt als blusmiddel. Omdat CO2 een gas is, is deze manier van blussen heel milieuvriendelijk. De CO2 blusser is ideaal in situaties waar het blussen geen resten mag achterlaten. Een poederblusser zou in een clean room of serverruimte veel schade veroorzaken. Omdat de poederblusser het bluspoeder over de hele ruimte verdeelt en vervolgens alle apparaten moeten worden vervangen, zou de blusschade groter kunnen zijn dan de brandschade.

Daarom worden in onderstaande situaties CO2 brandblussers gebruikt:

  • Bij het blussen van elektrische en elektronische installaties;
  • In schone en ultra-cleane ruimtes;
  • In gevoelige ruimtes en bij gevoelige installaties;
  • In de chemische industrie;
  • In werkruimtes waar speciale hygiënische eisen gelden.

Maar er zijn meer voordelen

 CO2 verdampt snel in de frisse lucht of in open ruimtes. En daarom zijn CO2 blussers vooral  effectief in gesloten ruimtes. Denk hierbij aan: zijn laboratoria, elektrische installaties, computerruimtes.

Regels voor het blussen met CO2

CO2 blussers zijn alleen geschikt voor brandklasse B (vloeistofbranden). Bij het gebruik van CO2 blussers gelden speciale veiligheidsmaatregelen. Wordt de CO2 brandblusser in een gesloten ruimte gebruikt, dan wordt iedereen op tijd gewaarschuwd en geëvacueerd.

 

Er treedt snel zuurstoftekort op. En daarom draagt iedereen die wel aanwezig moet blijven adembescherming.  Na gebruik wordt de ruimte goed geventileerd, voordat mensen de ruimte weer kunnen betreden.

Hoe gebruik je de CO2 blusser

De kooldioxideblusser heeft een trechtervormige pijp. Hiermee wordt ‘sneeuw’ gevormd.

Voordat de blusser wordt gebruikt, open je de klep. Richt de blusser op de brand in de buurt van de brandhaard. Denk erom dat het vuur van de rand en van onderaf wordt bestreden.

Bij het losmaken van de kleppen, stuur je de “bluswolk” in dezelfde richting als de vlammen. De vlammen worden nu als het ware omhuld.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.