Wat zijn de voordelen van een schuimblusser?

Is het tijd om een nieuwe brandblusser aan te schaffen? Dan heb je meestal de keuze tussen een schuimblusser of een poederblusser. Schaf je een schuimblusser aan? Goeie keuze, want een schuimblusser heeft behoorlijk wat voordelen.

Wat is een schuimblusser?

Eerst de vraag, wat is een schuimblusser eigenlijk? Een schuimblusser is een brandblusapparaat, gevuld met vuurdovend schuim. De inhoud van de schuimblusser bestaat grotendeels uit water en lucht, waaraan chemicaliën zijn toegevoegd die branden kunnen blussen. Met de schuimblusser ontstaat er een laag schuim over het vuur. Deze schuimlaag doet twee dingen: koelen en de zuurstoftoevoer afsnijden. Zonder zuurstof kan vuur niet branden. Het vuur wordt verstikt en dooft uit. Hier de voordelen op een rijtje.

1. Schuim blust beter dan water

Wist je dat een schuimblusser een betere bluscapaciteit heeft dan water? Met een schuimblusser kan je verschillende soorten branden blussen. Dat komt door de samenstelling van het blusschuim. Blusschuim is ontworpen om te koelen en om brand te verstikken. Een schuimblusser is geschikt voor het blussen van branden van vaste stoffen en vloeistoffen. Maar er zijn ook schuimblusser die vetbranden kunnen blussen. Uiterst effectief in de keuken.

2. Veilig voor elektronica

Een schuimblusser is veilig bij het blussen van elektrische branden. Water kan zorgen voor kortsluiting en kan de apparatuur beschadigen. Bij een schuimblusser is de kans hierop nihil.

3. Het blussen van personen

De ideale manier om personen te blussen is een blusdeken. Heb je geen blusdeken? Met een schuimblusser kan je ook veilig personen blussen.

4. Weinig kans op herontsteking

Een schuimblusser verstikt niet alleen de brand, maar koelt deze ook. Daarom is de kans dat na het blussen het vuur weer oplaait nihil.

5. Eenvoudig op te ruimen en weinig nevenschade

Blussen met blusschuim richt weinig nevenschade aan. Het schuim is makkelijk op te ruimen en schoon te maken met water.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou