Wat zijn de voordelen van een brandslanghaspel?

In grotere gebouwen en openbare voorzieningen zijn brandslanghaspels verplicht. Een brandslanghaspel is heel geschikt voor het blussen van vaste stoffen. Denk aan: papier, hout, karton, stro, kunststof etc. Deze branden vallen in de brandklasse A.

Water is een prima middel om een beginnende brand te blussen. Met de brandhaspel kan je een brand blussen of vertragen totdat de brandweer aanwezig is. 

Maar wat zijn nou de belangrijkste voordelen van een brandslanghaspel?

  • Het grootste voordeel van de brandslanghaspel is de aansluiting op de waterleiding. Hierdoor kan je onbeperkt blijven blussen. Zo lang als nodig is.
  • De brandslanghaspel is daarnaast eenvoudig te bedienen. In principe kan iedereen vrij makkelijk met een brandslanghaspel blussen.
  • De brandslanghaspel hangt altijd op een vaste plek, is goed zichtbaar door z’n felle rode kleur en is dus makkelijk vindbaar. Hierdoor is de brandslanghaspel snel te gebruiken.

In welke situaties moet er een brandslanghaspel aanwezig zijn?

Een brandhaspel is verplicht als de oppervlakte van een gebouw groter is dan 500m².  Belangrijk daarbij is dat de haspel vanaf elk punt in het gebouw toegankelijk is. Het kan dus zijn dat meerdere haspels moeten worden geïnstalleerd. Zeker als het gebouw uit verschillende verdiepingen bestaat. Sowieso dient er dan minimaal één per verdieping aanwezig te zijn. Maar ook kan een verplichting gelden bij bepaalde brandrisico’s. Zeker als er een risico is op een grote brand.

Eisen aan de installatie

Behalve een verplichting tot plaatsen, zijn er ook regels voor de eigenschappen en capaciteit van de brandslanghaspel.

 

  • Zo is het verplicht de haspel aan te sluiten op de drinkwatervoorziening van het pand.
  • Er mogen geen brandslanghaspels worden geplaatst in een vluchttrappenhuis.
  • De lengte van de slang mag niet langer zijn dan 30 meter.
  • De statische waterdruk moet minimaal 100 kPa zijn
  • De wateropbrengst moet minimaal 1,3 kubieke meter per uur zijn.
Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.