Veilig werken op en langs de weg

Werken op en langs de weg brengt bepaalde risico’s met zich mee. Het is daarom van groot belang om je bewust te zijn van alle gevaren en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. De arbeidshygiënische strategie is de verplichte volgorde waarin bedrijven en medewerkers diverse veiligheidsmaatregelen moeten treffen. Pas wanneer stap 1 niet voldoende bescherming biedt, ga je over op stap 2, en zo verder. Ook wegwerkers zijn verplicht deze strategie te volgen. Maar hoe doorloop je deze stappen wanneer je op of langs de weg werkt?

Stap 1: Gevaar wegnemen

Bij het werken op en langs de weg is veiligheid van groot belang. Een van de eerste stappen die genomen moet worden, is het wegnemen van gevaar. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van de weg en het instellen van een omleiding. Op deze manier wordt het verkeer weggehouden van de werkzaamheden en wordt het risico op ongelukken verkleind.

Stap 2: Afscheiding tussen verkeer en werkplek

Als het niet mogelijk is om de weg af te sluiten, is het belangrijk om een duidelijke afscheiding te creëren tussen het verkeer en de plaats van de werkzaamheden. Dit kan gedaan worden door gebruik te maken van kegels (voor maximaal één dag) en geleidebakens (voor maximaal twee weken). Op deze manier worden automobilisten duidelijk gewaarschuwd en kunnen ze veilig langs de werkplek rijden.

Stap 3: Gebruik van technische hulpmiddelen

Naast het nemen van preventieve maatregelen, zoals wegafsluitingen en afscheidingen, kunnen ook technische hulpmiddelen worden ingezet om de veiligheid te waarborgen. Denk hierbij aan een kegelzetmachine of automatische strippenlegger. Deze machines zorgen ervoor dat de benodigde markeringen en signaleringen snel en veilig kunnen worden aangebracht, zonder dat werknemers zich in gevaarlijke situaties hoeven te begeven.

Stap 4: Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Wanneer alle bovenstaande stappen zijn doorlopen, is het tijd om aan het werk te gaan. Het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is hierbij essentieel. Overdag dient minimaal een oranjekleurig, reflecterend veiligheidsvest gedragen te worden. Dit vest zorgt ervoor dat werknemers goed zichtbaar zijn voor passerend verkeer. Ook ‘s avonds en ‘s nachts is het belangrijk om signaalkleding te dragen die ervoor zorgt dat ook de armen en benen goed opvallen.

Cursus veilig werken langs de weg

Tijdens de cursus ‘Veilig werken langs de weg’ bij ARBO centrum leer je, tijdens een gedegen opleiding, alles over veiligheid en procedures bij wegwerkzaamheden.

Veilig werken op en langs de weg is van groot belang en het naleven van de voorgeschreven maatregelen draagt bij aan het waarborgen van de veiligheid. Wie de verantwoordelijkheid heeft om werkzaamheden uit te voeren op of langs de weg, doet er goed aan om zich bewust te zijn van deze stappen en ze nauwkeurig op te volgen.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.