VCA*: VCA voor onderaannemers

Wie kijkt naar VCA voor bedrijven, is het misschien wel opgevallen dat je twee verschillende varianten van VCA tegenkomt: VCA* en VCA**. Wat is nu precies het verschil? VCA* is VCA voor onderaannemers. Aannemers moet je zien als een breed begrip. Bij veel opdrachten en werkzaamheden is er sprake van een hoofdaannemer en onderaannemer structuur. De hoofdaannemer is verantwoordelijk voor de opdracht, maar huurt andere partijen in met een specifieke expertise of voor extra capaciteit. Dit zijn de onderaannemers. Ook voor onderaannemers geldt VCA. Want ook zij moeten natuurlijk kennis hebben van veiligheid, gezondheid en milieu tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Hoe werkt VCA* voor onderaannemers?

In tientallen sectoren is VCA de norm. Concreet betekent dit dat vrijwel alle bedrijven die in een dergelijke sector werkzaam zijn, in het bezit zijn van een VCA certificering. Opdrachtgevers kijken hier vaak zeer streng naar. Zonder VCA certificaat heb je als bedrijf in veel gevallen weinig tot geen kans om opdrachten binnen te halen. Hetzelfde geldt wanneer je onderaannemer bent: zonder VCA* voor onderaannemers zal er vrijwel geen hoofdaannemer zijn die gebruik wil maken van jouw diensten.

 

Bedrijven die werken als onderaannemer kunnen zich VCA laten certificeren. Zodra deze certificering binnen is, kan middels het VCA* certificaat worden aangetoond dat je als bedrijf over goede kennis beschikt op het gebied van VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) om je werkzaamheden veilig en capabel uit te voeren.

Welke bedrijven mogen VCA* gecertificeerd worden?

Er zijn enkele regels en uitzonderingen omtrent VCA* voor onderaannemers. Elk bedrijf dat als onderaannemer wordt ingeschakeld in een sector waarin VCA de norm vormt, moet in principe in het bezit zijn van een VCA* certificaat. Als aanvulling hierop is het belangrijk om te benoemen dat ook ZZP’ers worden geclassificeerd als onderaannemer. Ook als ZZP’er dien je dus je VCA* certificaat te behalen.

 

Bedrijven met meer dan 35 werknemers moeten altijd hun VCA** voor hoofdaannemers halen. Ook wanneer zij worden ingeschakeld als onderaannemer en zelfs ook als zij altijd worden ingeschakeld als onderaannemer.

Het belang van VCA*

Het is ook als onderaannemer belangrijk om aan de VCA verplichting te voldoen. Als onderaannemer word je verantwoordelijk gehouden voor jouw werkzaamheden. Wanneer blijkt dat er iets niet in orde is met je VCA certificering, kan dit tot problemen en maatregelen leiden.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.