VCA los examen

Wil je je VCA examen halen, maar geen cursus volgen? Dat kan bij ARBO centrum!
Bij ons ben je ook welkom, op een van onze locaties, om alleen het examen af te leggen. Het behaalde diploma is 10 jaar geldig. Het behalen van het VCA diploma is essentieel om aan te tonen dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid. Behaal nu zonder cursusdag een VCA diploma!

VCA los examen

Bij ARBO centrum is het mogelijk om zonder cursusdag je VCA Basis, VCA VOL of VIL-VCU diploma te halen. Je neemt dan alleen deel aan het examen. Deze is op verschillende locaties af te leggen om 16:30 uur.  Het behaalde VCA diploma is 10 jaar geldig. Ondanks dat je geen cursusdag hoeft te volgen, raden we je wel aan het examen goed voor te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van ons VCA cursusboek. Wil je dit boek aanschaffen? Dit kan hier. Daarnaast kun je zelf thuis studeren met onze VCA e-learning.

Waarom is het behalen van een VCA examen belangrijk?

Veiligheid op de werkvloer is van vitaal belang. Het behalen van een VCA examen laat zien dat je bewust bent van de verschillende risico’s en gevaren die kunnen optreden tijdens het werk en hoe je deze kunt voorkomen. Het toont aan dat je de nodige stappen kunt nemen om letselschade en ongelukken te voorkomen, zowel voor jezelf als voor anderen.

Toegang tot werk

Voor veel werkgevers is het hebben van een VCA diploma een vereiste bij het solliciteren naar banen in bepaalde sectoren. Door het behalen van het VCA examen vergroot je je kansen op het vinden van een baan aanzienlijk. Werkgevers waarderen de extra inspanning die je hebt geleverd om je kennis op het gebied van veiligheid te verbeteren.

Persoonlijke ontwikkeling

Naast het feit dat het behalen van een VCA examen noodzakelijk is in bepaalde beroepen, draagt het ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert essentiële vaardigheden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, die niet alleen van toepassing zijn op je werk, maar ook in je dagelijks leven.

VCA los examen

75,- excl. btw
Heb je een vraag?

Vragen over een VCA incompany?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Hoe kun je je voorbereiden op het VCA examen?

Met een VCA e-learning

Met ons VCA e-learning programma kun je in je eigen tempo de basiskennis leren die nodig is voor het behalen van het VCA diploma. De online cursus geeft jou alle informatie die je nodig hebt, waarbij je zelf kunt bepalen wanneer en waar je wilt studeren. Je hebt volledige flexibiliteit en vrijheid om te studeren op een moment dat voor jou het beste uitkomt.

Oefenexamen maken

Het maken van oefenexamens is een effectieve methode om je kennis en begrip van de VCA materie te testen. Door regelmatig oefenexamens te maken, krijg je een goed beeld van hoe het echte examen eruit zal zien. Bovendien kun je door het analyseren van je fouten je zwakke punten identificeren en gerichter studeren. Dit helpt je bij het maken van het echte examen!

Cursus volgen

Uiteraard kun je alsnog naar een van onze cursusdagen komen en deelnemen. Dit is zeker een goede manier om je voor te bereiden op het VCA examen. In een VCA cursus worden alle belangrijke onderwerpen behandeld die je moet kennen voor het examen. Daarnaast word je voorzien van praktische tips en oefeningen die je helpen bij het begrijpen en toepassen van de lesstof.

Hoe werkt het VCA examen?

Het examen wordt afgenomen door een onafhankelijk, extern examenbureau. Voor het examen basis VCA heb je maximaal 60 minuten de tijd en voor VCA VOL en VIL VCU maximaal 75 minuten. Als je het examen succesvol afrondt, ontvang je van ons binnen enkele dagen het (digitale) diploma. Deze krijg je in de vorm van een (digitale) ARBO-pas. Hierop staat het officiële diploma nummer. Met dit nummer ben je de komende 10 jaar ook vindbaar in het Centrale Diploma Register.

Meer weten over het VCA examen zonder cursus?

Wil je meer informatie ontvangen over het VCA examen of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je zo goed mogelijk te adviseren over het VCA examen. 

 

Het VCA VOL examen is in de volgende talen beschikbaar:

 • Duits
 • Engels
 • Frans


Het VIL-VCU examen is in de volgende taal beschikbaar:

 • Engels

Let op: de wachttijd voor het aanvragen van een VCA examen in een van deze talen is 72 uur.


Het VCA Basis examen is in de volgende taal beschikbaar:

 • Minimaal 72 uur wachttijd van standaardtalen: Duits, Frans, Hongaars, Litouws, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Turks.
  Minimaal 72 uur wachttijd: Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans, Slowaaks.
  Minimaal 20 werkdagen wachttijd:
   Deens, Ests, Fins, Lets, Maltees, Noors, Sloveens, Tsjechisch, Zweeds.

  Let op! Neem voor een examen in 1 van deze talen contact met ons op.

Waarom een VCA examen bij ARBO centrum halen?

Veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Het verschil tussen VCA basis en VCA VOL zit vooral in de werkzaamheden en functie van de werknemer. VCA basis en VCA VOL zijn voor een groot gedeelte gelijk. Ze behandelen dezelfde stof op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Waar de B-VCA stopt, gaat VCA-VOL verder. Dit heeft te maken met de extra verantwoordelijkheden die komen kijken bij functies waarvoor VCA-VOL nodig is. VCA-VOL is er voor operationeel leidinggevenden. 

De geldigheid van het VCA diploma is momenteel 10 jaar. Wanneer deze bijna verloopt, kun je opnieuw examen doen. Slaag je wederom, dan ontvang je weer een VCA diploma met een geldigheid van 10 jaar.

Een los VCA examen kost €75,- ex btw.

Inhoud accordeon

Je kunt het VCA examen afleggen op officieel hiertoe goedgekeurde locaties. ARBO centrum is zo’n locatie. Dit betekent dat je bij ons examen kunt doen op een locatie bij jou in de buurt. Wij hebben namelijk meer dan 20 locaties  door heel Nederland! 

Een goed VCA oefenexamen is absoluut representatief voor het uiteindelijke examen. De oefenexamens die ARBO centrum je aanbiedt, komen qua niveau, vraagstelling, onderwerpen en tijdsduur volledig overeen met het VCA examen dat je af dient te leggen om je diploma te bemachtigen.

Je kunt hem hier gratis maken.

Wanneer je dyslexie hebt zijn er een aantal opties om het VCA examen op een andere manier af te leggen.

 

Lees hier meer

Inhoud accordeon

De inhoud van VCA cursus is specifiek afgestemd op de noodzakelijke kennis voor het examen. Er zijn verschillende VCA cursussen, te weten: VCA cursus basis, VCA cursus VOL en de VIL-VCU cursus.

De inhoud van elke VCA cursus bestaat in elk geval uit de volgende onderdelen:

 • Wetgeving
 • Ongevallen: oorzaken en preventie
 • Gevaarlijke stoffen
 • Ergonomische werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Meer lezen per cursus

Het VCA VOL examen bestaat uit meer vragen dan het VCA basis examen. Het VCA VOL examen kent 70 meerkeuzevragen, ten opzichte van 40 meerkeuzevragen voor het B-VCA examen. 

Het VOL VCA examen heeft 30 extra vragen vanwege de extra kennis die benodigd heeft om als operationeel leidinggevende te kunnen werken. Voor het maken van het VCA VOL examen krijg je dan ook meer tijd. Je krijgt voor het maken van het examen 75 minuten de tijd, in plaats van de 60 minuten bij het basis examen.

Wanneer je gezakt bent voor je VCA-examen is dat natuurlijk vervelend, maar niet onoverkomelijk. Je kunt je gewoon opnieuw inschrijven voor het examen. Doorgaans kun je op korte termijn opnieuw examen doen.

Om je slagingskans te verhogen, zou je kunnen overwegen om een VCA cursus te volgen. Bij ARBO centrum kun je een eendaagse VCA cursus volgen. Onder leiding van een ervaren docent behandel je dan alle stof die voor het VCA examen van belang is.

Meer lezen

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.