Tips voor het verbeteren van de veiligheidscultuur op de werkplek

Het creëren van een veiligheidscultuur op de werkplek is essentieel om werknemers te beschermen en ongevallen te voorkomen. Het is belangrijk dat werknemers zich bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met hun werk en dat ze weten hoe ze zichzelf en anderen veilig kunnen houden. Maar wat natuurlijk ook zwaar meetelt is dat de werkplek een stuk fijner is wanneer iedereen ervaart dat er aandacht is voor de veiligheidscultuur (in de breedste zin van het woord). Wat kunnen werkgevers en werknemers nu doen om te zorgen voor een nog veiligere werkplek.

Betrek werknemers bij het veiligheidsbeleid

Werknemers moeten betrokken worden bij het veiligheidsbeleid van de organisatie. Dit kan worden bereikt door werknemers te betrekken bij het opstellen van veiligheidsprocedures en door regelmatig overleg te plegen met werknemers over veiligheidskwesties. Werknemers hebben vaak waardevolle inzichten over de risico’s die ze op de werkvloer ervaren en kunnen suggesties doen om deze risico’s te verminderen.

Communiceer openlijk over veiligheid

Open communicatie is essentieel voor het creëren van een veiligheidscultuur op de werkplek. Werknemers moeten weten dat ze zich vrij kunnen uitspreken over veiligheidskwesties en dat hun feedback serieus wordt genomen. Het is ook belangrijk dat werknemers op de hoogte worden gehouden van veiligheidsincidenten en dat er openlijk wordt gecommuniceerd over hoe deze incidenten kunnen worden voorkomen.

Zorg ervoor dat medewerkers anoniem kunnen bijdragen

Bedreigingen voor de veiligheidscultuur kunnen van alle kanten komen. Dat is iets om rekening mee te houden. Vind je dat de veiligheidscultuur in jouw bedrijf beter kan en moet? Overweeg dan om het medewerkers mogelijk te maken om anoniem hun bijdrage te kunnen leveren. Niet alle medewerkers zijn even mondig. Misschien zijn er medewerkers die bepaalde zorgen hebben, maar die niet openlijk durven te uiten.

Zorg voor veiligheidstrainingen

Een goede veiligheidscultuur begint met goede kennis en training. Het is belangrijk dat werknemers worden opgeleid over de risico’s die gepaard gaan met hun werk en hoe ze deze risico’s kunnen verminderen. Werknemers moeten weten hoe ze veiligheidsprocedures moeten uitvoeren en hoe ze moeten handelen in geval van een noodsituatie.

 

Het is ook belangrijk om regelmatig veiligheidstrainingen te geven en deze trainingen up-to-date te houden. Veiligheidsrisico’s veranderen voortdurend en werknemers moeten op de hoogte worden gehouden van deze veranderingen.

Maak veiligheid een prioriteit

Veiligheid moet altijd een prioriteit zijn op de werkplek. Dit betekent dat er regelmatig veiligheidscontroles moeten worden uitgevoerd en dat er maatregelen moeten worden genomen om risico’s te verminderen. Het is belangrijk dat werknemers weten dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft en dat er stappen worden ondernomen om hen te beschermen. Met andere woorden: iedereen moet veiligheid ook echt kunnen voelen.

Beloon veilig gedrag

Het belonen van veilig gedrag kan een krachtige motivator zijn voor werknemers om veiligheid serieus te nemen. Werknemers moeten worden beloond voor het volgen van veiligheidsprocedures en het melden van veiligheidskwesties. Dit kan variëren van een simpel bedankje tot een bonus of promotie.

Blijf leren en verbeteren

Een veiligheidscultuur is nooit af en er is altijd ruimte voor verbetering. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren. Veiligheid is niet iets dat je erbij doet: het is iets dat continu aandacht verdient en in het DNA van het bedrijf zou moeten zitten.

 

Een waardevolle tip: schakel eens een expert in. ARBO centrum is je graag van dienst. Wij kunnen op diverse manieren bijdragen aan de veiligheid en veiligheidscultuur op de werkplek. Met behulp van cursussen, trainingen en analyses.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.