Je ziet een vacature preventiemedewerker: wat houdt deze functie in?

Je bent op zoek naar een baan en ziet een vacature voor preventiemedewerker. Of misschien loop je hier wel bij toeval tegenaan. Wellicht is er in jouw huidige bedrijf behoefte aan. Is dit iets voor jou of niet? Dat weet je misschien niet. Want wat is een preventiemedewerker precies en wat houdt deze functie in? Wij vertellen het je graag. Lees verder.

Wat doet een preventiemedewerker?

Uit de naam van de functie kun je wel het een en ander afleiden. Een preventiemedewerker doet kennelijk aan preventie. Maar preventie van wat? Een preventiemedewerker kom je niet in elk bedrijf tegen. De kans is groot dat je een vacature voor een preventiemedewerker vindt bij een wat groter bedrijf. Deze functie is namelijk pas verplicht bij bedrijven met 25 of meer medewerkers in dienst. Dat wil niet zeggen dat kleinere bedrijven géén preventiemedewerker hebben. Bij kleinere bedrijven mag dit simpelweg de directeur of iemand uit de directie zijn. Mits deze persoon genoeg aantoonbare kennis heeft.

 

Maar wat doet een preventiemedewerker dan? Een preventiemedewerker omschrijven wij wel eens als een welzijns- en gezondheidswaakhond binnen het bedrijf. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een veilige, gezonde werkomgeving. Zij moeten ook genoeg inspanningen verrichten om die veiligheid te waarborgen. Hier is een preventiemedewerker onmisbaar. Een preventiemedewerker is iemand die erop toeziet dat er alle medewerkers gezond en vitaal blijven en dat de werkomstandigheden hiervoor de juiste voorwaarden hebben. Kortom: je bent belangrijk voor de preventie van ongevallen maar ook preventie van ziekteverzuim.

 

Als preventiemedewerker werk je mee aan veiligheidsbeleid, zorg je ervoor dat dit goed wordt geïmplementeerd en nageleefd. Je bent een onmisbare schakel op het gebied van preventie, veiligheid, gezondheid en welzijn. Je houdt als preventiemedewerker overzicht op alles dat te maken heeft met jouw taken en het welzijn van je collega’s. Je schakelt met management, BHV’ers en natuurlijk ook waar nodig met externe instanties.

Is het een fulltime functie?

In veel bedrijven is de functie van preventiemedewerker een nevenfunctie. Medewerkers kunnen worden opgeleid om naast hun normale functie ook werkzaam te zijn als preventiemedewerker. Het kan goed dat hier een extra beloning tegenover staat. Zie je een vacature voor preventiemedewerker, dan kan het om een toegewijde part-time of fulltime functie gaan. Grote organisaties hebben soms aparte functies voor preventiemedewerkers.

Hoe word je preventiemedewerker?

Preventiemedewerker word je natuurlijk niet zomaar. Je moet over de juiste kennis beschikken. Wil jij preventiemedewerker worden? Of het nu gaat om een extra functie bij je huidige werkgever of wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan als preventiemedewerker: schrijf jezelf in voor de preventiemedewerker cursus van ARBO centrum als ideale start.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.